Hjertepatienter kommer ikke tilbage på jobbet

12. aug 2010
Selv folk, der i en alder af 50 får en hjertesygdom, kommer ikke tilbage på jobbet. Det viser en ny undersøgelse. Hjerteforeningen oprørt.

Får du en blodprop, er der stor risiko for, at dit arbejde aldrig ser dig igen.

Ifølge en ny afhandling fra Syddansk Universitet, der har undersøgt 1800 personer, kommer kun få hjertepatienter tilbage på jobbet.

"Der er en kraftig tendens til, at man forlader arbejdsmarkedet tidligere end andre, når man rammes af en hjertesygdom. Det gælder også, selv om man kun er i starten af 50'erne," siger sundhedsøkonom fra Sydansk Universitet Marie Kruse, der står bag afhandlingen.

Forlader jobbet tidligere

En femtedel af de hjertesyge kommer aldrig tilbage på jobbet efter en hjertesygdom. Og hjertepatienter går i gennemsnit 10 måneder tidligere på pension end folk uden hjertesygdom med samme livsvilkår.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Hjerteforeningen er både bekymret over, hvilke konsekvenser det har for samfundsøkonomien og det enkelte menneskes livskvalitet.

De tabes på gulvet

"Selv om nogle ikke kan arbejde efter en hjertesygdom, er der mange, der kan og vil. Men de får ikke nok efterbehandling," siger Hjerteforeningens administrerende direktør, Inge Vestbo

"De skal ikke kun genoptrænes fysisk, men har også brug for psykisk støtte. Ca. 20 procent af hjertepatienter får en alvorlig depression, og det kræver støtte."

Hjerteforeningens direktør mener, at langt flere kunne komme tilbage til et godt liv med et job eller et skånejob, hvis de fik den rette hjælp. Men ifølge en undersøgelse fra 2009 får kun 3 procent af alle hjertepatienter tilbudt fuld rehabilitering.

Sundhedsvæsnet svigter

"Det er sundhedsvæsnet, der svigter her, men desværre mangler der politisk vilje til at gøre nok ved problemet," siger Inge Vestbo.

Hun påpeger, at patienter, der får den rette efterbehandling, får en bedre livskvalitet og ikke skal genindlægges så ofte. Hun ønsker derfor, at efterbehandling gøres til en del af behandlingsgarantien.

Flere end 150.000 danskere lider af en livsstilsrelateret hjertesygdom.