Pia Sudsgaard og Ole Falster har kendt hinanden hele livet og har været et par i otte år. Sidste år blev de gift. Foto: Foto: Maja Vang

Ole og Pia er hjemsendt fra lufthavnen: Nu får Ole besked, om han er fyret

29. jun 2020, 06:39
Mandag er det skæbnedag for 1.700 SAS-ansatte. En af dem, der får besked, om han er fyret eller ej, er Ole Falster, der har været ansat i lufthavnen i 30 år. Hans hustru, Pia Sudsgaard, må vente lidt endnu, før hun kender sin fremtid.

Mandag får Ole Falster den besked, han har ventet på, siden SAS 28. april meldte ud, at de ville nedlægge 1.700 fuldtidsstillinger. 

LÆS OGSÅ: Coronakrisen koster Ole og Pia 10.000 kr. om måneden: Frygter for pensionen

Han har hele tiden vidst, at han inden 1. juli ville få besked, om han kan beholde sit job som lufthavnsoperatør i Københavns Lufthavn, hvor han har været ansat siden 1989. Det har han vidst, fordi SAS ikke har valgt at forlænge lønkompensationsaftalen.

Serie: Kastrup i knæ

Før coronakrisen var der 22.000 ansatte i 1.000 virksomheder i og omkring Københavns Lufthavn. Flere tusinde risikerer at miste deres job, når hjælpepakkerne rinder ud. A4 Arbejdsliv går tæt på nogle af de ansatte og på den kæmpe økonomiske krise, som lufthavnen står i. En krise, der rammer mennesker og deres drømme, familier og lokalsamfund. I en fælles indsats søger politikere, virksomheder, fagforeninger og Tårnby Kommune at få de ansatte til at lande bedst muligt efter en uønsket mental lufttur.  

Andre artikler i samme serie: 

SAS fyrer 1.593 ansatte: Cheflønninger tilbage på niveau

80 Falck-ansatte fyret: Nu er der særlig hjælp på vej

Jobcenter åbner i Københavns Lufthavn

Martin er ansat i lufthavnen: I dag får han besked om han er fyret

228 ansatte fyret: "Det er fuldstændig forfærdeligt"

Jobcenter uden krav og kontrol åbner: - Det kan blive fremtiden

Hummelgaard efter masse-fyringer: 'Vi kunne ikke have gjort mere'

Ole i sorg over fyringer i SAS: 'Min familie er revet midt over'

Min far var 34 år i lufthavnen: Nu er hans arbejdsliv forbi

Fredag tikkede der en sms fra firmaet ind på Ole Falsters telefon med beskeden om, at alle opsagte medarbejdere ville få et brev i deres e-Boks på mandag. I Ole Falsters afdeling vil det betyde, at 331 ud af cirka 800 vil miste deres job. 

-   Jeg mødte en kollega i dag, der sagde, at jeg nok skulle vente med at åbne champagnen til tirsdag, for det kan være, at vi ikke alle når at modtage beskeden samme dag. Så sagde jeg, at jeg vel godt kunne åbne champagnen mandag, hvis jeg fik en fyreseddel, griner Ole Falster, der har prøvet at bevare humoren midt i krisen, der har lammet flytrafikken.

Stille i Kastrup

A4 Arbejdsliv møder Ole Falster på 57 og hans kone Pia Sudsgaard på 54 i Kastrup, hvor de bor så tæt på lufthaven, at de kan høre flyene, når de gasser op på startbanen. Men de seneste par måneder har der været stille i Kastrup.

Vi har fået en forsmag på pensionisttilværelsen, men det er sgu lidt for tidligt
Ole Falster, flyoperatør i SAS

Airpub, det lokale værthus i Kastruplundsgade, hvor lufthavnsansatte mødes til en fyraftensøl, er dog lige åbnet, og der bliver også sendt lidt flere fly i luften i disse dage.

- Vi tager et smut forbi en gang imellem. Forleden mødte vi en kvinde, hvis mand har været ansat i lufthavnen i 30 år. Han er gået helt ned med flaget af at være hjemsendt. De første 14 dage brugte han på at drikke. Vi har hørt om mange lufthavnsansatte, der er blevet deprimerede af at gå hjemme, fortæller Pia Sudsgaard.

Første gang A4 Arbejdsliv mødte parret, havde de været hjemsendt i fire uger. Nu er der efterhånden gået tre måneder, og tålmodigheden er ved at være opbrugt.

- Jeg har prøvet ikke at tænke så meget på det. Men jeg kan da mærke i hele kroppen, at nu nærmer det sig. Det bliver en forløsning at få beskeden. Det er ulideligt at gå i uvisheden, siger Ole Falster.

Tid til stranden

De har poser med håndklæder og en køletaske med vand. De skal til stranden og mødes med deres voksne børn, når de er færdige med at tale med A4 Arbejdsliv. Fire børn har de til sammen, to hver. Dem har de haft masser af tid til at se de seneste måneder. For Pia Sudsgaard er også ramt af, at luftfartsbranchen er i knæ.

Hun har de seneste fire år været ansat i GateGourmet, der leverer mad til flyene. Ligesom sin mand har hun været hjemsendt siden marts. De har derfor haft tid til at sætte altanen i stand, købe nye møbler, hjælpe den ene datter med at renovere hendes lejlighed og som i dag tage en hel dag med børnene på stranden.

- Vi holder os selv i gang og kommer ud hver dag, ser mennesker og cykler nogle lange ture. Men det går lidt i bølger. Der er tider, hvor man bekymrer sig mere end andre. Når jeg kører lidt op, så er Ole god til at sige. 'Pia træk vejret og tag det roligt'. Han er nok lidt mere optimistisk, end jeg er. Det har uden tvivl været fantastisk, at vi har haft hinanden at læne os op ad, siger Pia Sudsgaard.

- Vi har fået en forsmag på pensionisttilværelsen, men det er sgu lidt for tidligt, supplerer Ole Falster.

Mister halvdelen af indtægten

Selvom parret har været glade for at kunne bruge tiden på at renovere og se familien, så ville især Ole Falster ønske, at han havde kunnet bruge de måneder, han har været hjemsendt på at efteruddanne sig.

-  Det er fuldstændig vanvittigt, at vi ikke har kunnet få lov til det. Tænk, hvad man kunne have taget af uddannelser på de otte uger.

Han er derfor heller ikke i tvivl om, at hvis han bliver fyret, så vil han benytte sig af et efteruddannelsesforløb, som vil blive tilbudt opsagte lufthavnsansatte i deres opsigelsesperiode:

- Det vil jeg helt sikkert. Jeg har selv taget flere certifikater i min tid i lufthavnen og har også selv været med til at lave et efteruddannelsesforløb, da jeg var tillidsmand. Men altså, jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvem der vil ansætte et gammelt fjols som mig, der måske kun har otte-ti år tilbage på arbejdsmarkedet.

Selvom bekymringerne til tider fylder, kan parret trøste sig med, at de ikke bliver nødt til at sælge deres 3-værelses ejerlejlighed:

-  Vi kommer til at gå 50 procent ned i indtægt. Vi vil kunne hjælpe børnene mindre, end vi plejer, og rejserne må skiftes ud med nogle cykelture til Amager Fælled, fortæller Pia Sudsgaard og fortsætter:

 - Vi håber bare på, at en af os har et job. Vi satser på dig.

- Det kan da ligeså godt være dig, afbryder Ole Falster.   

LÆS OGSÅ: 228 ansatte fyret: 'Det er fuldstændig forfærdeligt'             

Først mandag ved parret, hvem der fik ret, og om det er champagne eller gravøl, der skal åbnes for.