DAGENS TIP: Hjælp! Jeg har fået et arbejde

25. jan 2011
Fem råd til at komme igang på dit nye job uden stress.

Kald det et luksusproblem, men ikke desto mindre er der mange arbejdsløse, som bliver nervøse, hvis de pludselig får et job. 

Det fortæller Karina Weidner, som arbejder med stress i konsulenthuset Komplement og skriver blog på Get2business.wordpress.com.  

Nervøsiteten og præstationsangsten gælder særligt de arbejdsløse, som har gået uden arbejde længere tid end et år og pludselig en dag får et ja fra en arbejdsgiver. 

Karina Weidner fortæller her om fænomenet - og kommer med fem gode råd til dig, som starter i job efter lang tids arbejdsløshed.

"For manges vedkommende kommer det rent faktisk som et chok, at de føler sig så pressede over endelig at skulle være lykkedes med jobsøgningen, efter måneders endeløse ørkenvandringer i ledigheden," siger Karina Weidner.

Det er længe siden, den arbejdsløse har haft daglig gang på en arbejdsplads, og flere tænker: ”Hvad nu hvis jeg ikke kan holde til det?”

Hun fortæller, at nogle ledige bliver så påvirkede, at de ubevidst begynder at sabotere deres jobsøgning - af angst for at få et job.

"Det kan være, man undlader at kontakte en potentiel arbejdsgiver, som ens netværk har anbefalet. Eller man søger jobs, man inderst inde godt ved, man ikke vil komme i betragtning til," siger Karina Weidner.

Angsten for succes kan være ligeså lammende som angsten for at fejle, siger hun.Karina Weidners fem råd til at overvinde angsten for at starte i nyt job:


1. Virksomheden har valgt dig

Mange glemmer, at de er blevet valgt i en bunke af måske 200 jobansøgninger. Slap af, siger Karina Weidner:

"De har valgt dig, fordi du har kompetencerne og fordi de godt kunne lide dig til samtalen. Du har vundet konkurrencen, husk det!"


2. Er du i tvivl, så spørg

"Husk, alle står på nakken af hinanden for at hjælpe dig i starten. Brug dem," siger Karina Weidner.

I starten har man måske mange uafklarede spørgsmål omkring både helt praktiske ting og virksomhedens kultur.

Det kan være enormt stressende, hvis man ikke får svar på disse spørgsmål inden for kort tid, siger hun. I stedet nøjes mange med at gætte sig frem, fordi de ikke vil vise, at de er sårbare.

[pagebreak]
3. Tag bad og skift tøj, når du kommer hjem

Det er hårdt at starte nyt job, og man skal være ekstra god til at slappe af, når man kommer hjem.

"Hvad der sker med din krop, påvirker din underbevidsthed. Derfor råder jeg alle til at tage et bad og skifte fra arbejdstøjet til noget andet, når de kommer hjem," siger stresskonsulenten.


Ubevidst reagerer vi kraftigt på små ritualer og symboler. At skifte tøj vil gøre det lettere at lægge arbejdet bag sig i fritiden, siger hun.


4. Fokusér på det, du er god til

Et andet trick, nyansatte kan bruge til ikke at få stress, er at fokusere på det, man er god til.

"Det er altid hårdt at starte på et nyt job. Du kan snyde din stresshjerne, ved at fokusere din indsats på det, du allerede mestrer. Så får du et par succésoplevelser, som er gode at starte på," siger Karina Weidner.

5. Det er kun et job!

Folk, der har gået arbejdsløse længe, kan være særligt gode til at danne et tankespind, som intet har med virkeligheden at gøre.

"Husk, det kun er et job og ikke et spørgsmål om liv eller død," siger Karina Weidner.