Tæt på verden: Hit med 100 millioner dollars eller også ...

8. jun 2011
Ecuadoriansk del af Amazonas med uforlignelige naturreserver og tusinder oprindelige folk risikerer at blive omdannet til oliefelt.

Ecuadors præsident Rafael Correa truer verdenssamfundet med at gøre en ulykke på sit eget land. Hvis ikke donorlande inden december har hostet op med 100 millioner dollars, vil han begynde at udvinde olie i et følsomt naturreservat i Amazonas.

Det aparte udspil har stået på et stykke tid og indtil nu er der kun kommet 37 millioner dollars ind fra Chile, Spanien, Belgien og Italien. ”Vi har ikke fået det respons, som vi håbede på,” sagde præsidenten på TV søndag.

Hvad sker?

Konsekvensen af olieboring i Yasuni nationalparken, der blev erklæret et UNESCO bioreservat i 1989, anses for uoverskuelige. Biosfæren er særlig bevarelsesværdig natur, fordi den indeholder usædvanlig mange arter og ressourcer af værdi for menneskeheden.

Der findes i parken 2.200 forskellige arter træer, 800 arter fugle, padder og krybdyr udover 160.000 forskellige arter bier og insekter. Mange uopdagede arter menes at gemme sig i skoven. Intet sted på kloden findes større biodiversitet.

Skoven anses for både et biologisk mirakel og for en af klodens lunger. At lade skoven alene vil spare kloden for udledning af en CO2-mængde svarende til Frankrigs. Forhåbningen er, at man i skoven også kan finde planter, der kan kurere uhelbredelige sygdomme.

Yasuni er allerede under stort pres fra ulovlig skovhugst. De oprindelige folk, der lever i området er samlere og jægere, og deres levevilkår vil lide yderligere under invasionen af oliefolk og teknologi. Der anslås at være 30.000 oprindelig folk i skoven – nogle af dem såkaldt u-kontaktede.

Området er 10.000 kvadratkilometer eller en lille million hektarer. Olieudvindingen vil påvirke en femtedel af området. Yasuni ligger 350 kilometer sydøst for hovedstaden Quito. Danmark er 43.000 kvadratkilometer.

[pagebreak]Fire år gammel plan

Planen er indtil videre at oprette tre oliefelter i parken. Overslag over værdierne i undergrunden siger, at de indeholder en femtedel af Ecuadors oliereserver. Landet har brug for pengene til sin udvikling, siger præsident Correa i henhold til nyhedsbureauet AP.

Spørgsmålet om udvinding af olie i naturparken kom op allerede for fire år siden, hvor Ecuador lovede ikke at bore de kommende ti år, hvis ellers verdenssamfundet forærede landet 3,6 milliarder dollars for at lade være. Det skulle svare til halvdelen af den forventede indkomst.

Ecuador har oprettet en særlig fond for de indsamlede millioner til erstatning for indkomsten af de 846 millioner tønder olie i Yasuni. Correa lover donorlande, at de får pengene tilbage uden renter, hvis Ecuador alligevel begynder at udvinde olien.

Målet for indsamlingen er at nå de 3,6 milliarder dollars i 2024, men hvis ikke der kommer 100 millioner i kassen i 2011 vil præsidenten erklære projektet for fejlslået og begynde udvindingen, siger han nu.

Gammelt fund

Olien i Ecuadors Amazonas blev fundet sent i 1940'erne af Shell, men intet blev udvundet på grund af vanskelighederne med at transportere olien ud. Senere kom Texaco (Chevron) til, og da de forsvandt fra området, efterlod selskabet en voldsom mængde forurening. Spørgsmålet om erstatning kører stadig som en uendelig retssag i Ecuador.

De aktuelle opgørelser af olieeksport fra Ecuador viser et 12 procent fald i april måned med en indkomst på 926 millioner dollars. Volumen af olieproduktion faldt 21 procent, oplyser oliebørsen på Nasdaq. Oliebørsen citerer myndighederne i Ecuador for, at for hver dollar prisen på råolie stiger tjener landet 80 millioner dollars.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her