Historisk hård start til nye studerende

14. aug 2012
Får studietid med hård økonomi

I starten af september møder 60.537 studerende op på landets universiteter, seminarier og andre videregående uddannelser.

Men de unge har udsigt til en studietid med mere pasta med ketchup og større risiko for gæld end generationerne før dem.

"De får en hårdere studietid, fordi det er sværere at få et studie- og sommerferiejob," siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul fra AE-Rådet.

Danske Studerende: Der er mangel på studiejob

Problemerne med at skaffe studiejob kender de udmærket til hos Danske Studerendes Fællesråd.

Og mangel på studiejob fører til mere gæld. Unge under 30 år skylder over 30 milliarder kroner væk og unges samlede gæld er steget de seneste fem år.

"SU'en er jo som den hele tiden har været, og når det er svært at få job, er lån det sidste man kan ty til: Minilån, SU-lån, banklån, kviklån. Men de skal jo betales tilbage igen," siger Torben Holm, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Lån bliver løsningen

Lån er også løsningen for mange af de unge, der begynder til september. For i mens unge tidligere havde sparet op under deres sabbatår eller med sommerferiearbejde, så møder flere tomhændet op til studiestart.

Og selvom uddannelsen i sig selv er gratis er det nemlig langt fra billigt at begynde på den.

Ifølge forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea, koster over 10.000 kroner at starte på et studie. Det er penge til bøger, it-udstyr, flytning, ofte til en anden by og rus-tur og andre intro-arrangementer.

Koster 10.000 bare at starte

Hverken Ann Lehmann Erichsen eller Torben Holm tror, at de studerende i stedet får pengene med hjemmefra.

"Det vi har set er, at unge forgælder sig. Ikke sådan at flere unge har gæld, men at nogle stifter højere gæld," siger Torben Holm.

Han slår fast, at det ikke er muligt at gennemføre en uddannelse kun på SU. Sidste DSF undersøgte det i 2010, manglede en studerende i snit 1.000 kroner om måneden selv efter studiejob og økonomisk støtte fra familien. Hullet blev dækket med lån.

Med en dimmitendledighed på over en trediedel et år efter de er færdiguddannede, er det op af bakke at få betalt af på lånene igen.

Torben Holm har set mange med udemærkede CVer, der ikke kunne få studiejob. Især ikke studierelevant abejde, som vel igen vil gøre det endnu sværere at komme ind på arbejdsmarkedet.

I Ae-Rådet understeger Jonas Schytz Juul, at det stadig er en god forretning at tage en uddannelse. Set over et helt liv.

"I forhold til hvad de kommer til at tjene i livsindkomst kan det i langt de fleste tilfælde godt betale sig at tage en længere uddannelse," siger han.

Unges jobmangel
  • Arbejdskraftundersøgelsen (AKU) dækker både ledige på overførselsindkomst men også f.eks. studerende, der forgæves søger studiejob
  • Den steg i den første kvartal i 2012
  • De unges arbejdsløshed steg igen, så den nu er 15 procent.
  • Den gennemsnitlige ledighed faldt til gengæld så den nu er 7.7. Halv så høj som de unges.