2020111213473265_1000
Senioranklager Lasse Biehl er den ene af to anklagere, der har ført den historiske sag om opløsning af Loyal To Familia i Østre Landsret. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Historisk dom: Landsret opløser banden Loyal To Familia

12. nov 2020, 14:30
Friheden til at danne foreninger er en væsentlig frihedsrettighed, siger Østre Landsret - men forbyder LTF.

Østre Landsret opløser torsdag den voldelige bande Loyal To Familia i medfør af Grundloven.

Det er første gang i næsten 100 år, at landsretten har taget stilling til, om en forening virker ved vold, og om den derfor kan opløses ved dom.

- Vi har fundet, at LTF virker ved vold, siger retsformanden, landsdommer Finn Morten Andersen, ved domsafsigelsen i den historiske sag.

- Det har ikke været enkelt, siger han om det krav, som anklagemyndigheden har præsenteret domstolene for.

- Det er særdeles væsentligt for vores samfund, at man har den frihedsrettighed, siger han om retten til at danne foreninger.

Afgørelsen er en fortolkning af bestemmelser i Grundloven og åbner i princippet for, at også andre grupper, der virker ved vold, kan opløses.

LTF kom til verden i 2013. Siden voksede den efter flere blodige opgør.

Københavns Politi nedlagde et foreløbigt forbud i september 2018 efter et stort antal voldelige episoder med skud i det offentlige rum.

I januar i år godkendte byretten indgrebet, og torsdag har landsretten stadfæstet afgørelsen.

Under sagen har advokat Michael Juul Eriksen som forsvarer afvist, at LTF er en forening i Grundlovens forstand. Det er blot en venneklub eller et broderskab, hvor det handler om at være sammen.

Men dommere og domsmænd i landsretten har en anden vurdering.

Forbuddet vil virke præventivt, lyder det.

"Volden har et sådant omfang, at det er nødvendigt og forsvarligt, at LTF opløses med henblik på at imødegå dens virkninger og den utryghed, foreningen har skabt i samfundet", hedder det i dommen.

I alt er 372 nuværende og tidligere medlemmer blevet idømt 1409 års fængsel for vold og andre former for kriminalitet.

Under tidligere retsmøder har de to anklagere, Lasse Biehl og Emil Folker, nævnt 63 skudepisoder i det offentlige rum, som banden har taget del i. Resultatet var 17 sårede og fem dræbte.

Om formålet mente byretten, at meningen var at tjene penge på ulovligheder. Medlemmerne ville sælge især hash og brugte den grove vold til at fastholde og udvide markedsandele.

Landsretten finder ikke fuldt tilstrækkeligt grundlag for at nå samme konklusion om formålet med LTF.

Men "fællesskabet eller broderskabet i LTF har virket som en katalysator for den begåede kriminalitet", hedder det i dommen.

/ritzau/