Historisk: Betjente stemmer om senere pension

21. mar 2011
Utilfredse betjente fik sendt overenskomsten ud til afstemning for første gang nogensinde

Nærdemokratiet er kommet til politiet. De 12.000 betjente skal selv til stemmeurnerne. For første gang nogensinde er det ikke hovedbestyrelsen og kongressen, der bestemmer, om overenskomsten bliver vedtaget.

Det er resulatet af Politiforbundets kongres i Vejle i dag. Den skulle tage stilling til aftalen, der blandt andet fjerner pensionsalderen på 63 år og betyder, at alle efter 2019 skal betale et fradrag i pensionen, hvis de går før den almindelige pensionsalder.

De ringere muligheder for pension har gjort mange betjente vrede.

De utilfredse københavnske betjente havde stillet forslag om, at overenskomsten skal til urafstemning, og det lykkedes dem at samle flertal. Også politiforeningerne på Vestegnen, Fyn og Nordsjælland stemte for en afstemning.

"Denne overenskomst er noget, der berører den enkelte og derfor synes jeg det er vigtigt, at det bliver medlemmerne selv, det tager stilling," siger Claus Oxfeldt, formand for Københavns Politiforening.

Havde gerne været afstemning foruden

Taberen blev det flertal i hovedbestyrelsen, der havde anbefalet, at kongressen vedtog overenskomsten som sædvanligt.

Blandt dem politiformand Peter Ibsen.

"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg gerne havde været den afstemning foruden, for jeg mener de 180 på kongressen godt kan træffe en beslutning som et repræsentativt demokrati. Men jeg bøjer mig selvfølgelig for kongressens beslutningen," siger Peter Ibsen.

Han betragter ikke resultatet som et personligt nederlag.

"Bortset fra en enkelt delegeret har der hverken været kritik af min person eller forhandlingsresultatet, og kongressen afbefaler et ja til overenskomsten," siger Peter Ibsen.

Kongressen stemte klart ja til overenskomsten med 117 for, 25 i mod og 37 blanke stemmer.

Alligevel mener Claus Oxfeldt, at det giver mening at bruge de omkring 400.000 kroner, det koster at lave en afstemning.

"Der er ingen grund til at forulempe kompetente medlemmer med at stemme, hvis vi allerede havde forkastet resultatet. Udgiften må vi tage med," siger han.

Politiforbundet, der aldrig før har haft en medlemsafstemning vil hyre et revisonsfirma, der har lavet urafstemninger for andre fagforbund. De har travlt. De 12.000 betjente skal have stemt senest 11. april kl. otte.