Tæt på verden: Historiens største miljøsvineri bliver 50

14. aug 2011, 10:26
Mange vietnamesere lider stadig under følgerne af amerikansk kemisk krigsførelse. 72 millioner liter gift sprøjtet ud over Vietnam.

En stor del af Vietnam er stadig forgiftet som følge af amerikansk kemisk krigsførelse indledt for 50 år siden. Langs kyster og omkring militærbaser blev landets tætte skove oversprøjtet med Agent Orange, så løvet kunne falde af træerne og fjenden ikke gemme sig.

Adskillige forskellige kemikalier blev brugt. Præsident Kennedy godkendte brugen af Agent Blue til oversprøjtning af rismarker, så fjenden kunne sulte. Den dag i dag bliver utalt mange forgiftet af en af de mest skamfulde kapitler i krigen.

Gennem årene 1961-71 blev 16 procent af Vietnams jord oversprøjtet. Millioner af mennesker er den dag i dag fysisk påvirkede af de sundhedsproblemer, som især Agent Orange medførte og medfører.

Ingen erstatning

Selv om krigen blev afsluttet, og der blev lovet milliarder til genopbygning af det ødelagte land, har ofrene for den kemiske krigsførtelse i Vietnam ikke modtaget hjælp.

Det prøver en amerikansk politiker nu at råde bod på ved et lovforslag, der optæller skandalens størrelse. I løbet af de 10 år sprøjtede USA 72 millioner liter gift ud over Vietnam. Der blev fjøjet 19.905 togter.

Anslået var op til 4,8 millioner vietnamesere fysisk til stedet, når der blev sprøjtet fra fly. Måske har hele tre millioner forskellige handicaps eller er døde som følge af kemikalierne.

Mange flere har siden været udsat for giften, da den stadig er i jord og vand. Der er udpeget 28 særligt farlige områder i det sydlige Vietnam. USA har en mindre miljøindsats i landet.

[pagebreak]Den store plan

Det værste af de berygtede kemikalier var Agent Orange, der indeholdt det ekstremt skadelige stof dioxen, der giver cancer, skader på nervesystem, organer, immunsystem og gener, fosterskader, deformiteter og andre sygdomme. Nogle skader nedarves til børn.

Agent Orange var det mest brugte med 60 millioner liter. I alt blev der brugt 16 forskellige former for sprøjtemidler i krigsførelsen, det var kendt ved farvenavne. Agent Blue skulle således ødelægge rismarker, så Nordvietnameserne kom til at sulte.

Dioxen er et biprodukt, der opstår ved blanding af to andre kemikalier. Om ønsket kunne dioxen være fjernet, men det undlod man at gøre.

Lovforslaget

Kongresmedlem Bob Filners forslag om endelig at gøre noget ved sagen er sent i udvalg. Han mener, støttet af en privat organisation, der hjælper ofre for den kemiske krig, at USA bør betale for medicin og behandling, børnehjem til deforme børn, pleje til syge og genoptræning samt hjælpemidler.

Ambitionerne for forslaget er, at USA som krigsskade bør betale for genopretning af natur og vilkår i Vietnam og støtte til at hjælpe de ramte ud af bundløs fattigdom.

Politikerens forslag dækker også vietnamesere, der er flyttet til USA og tusinder af krigsvetaraner, som også kom i berøring med giften. Soldaterne var ikke informeret om, at kemikalierne kunne være sundhedsskadelige.

[pagebreak]Domstole

Naturligvis har der været forsøg på gennem amerikanske domstole at skaffe erstatning til de skadelidte mennesker, men det er gået mindre godt. Amerikanske krigsveteraner har fået nogen hjælp, da det efter mange år blev accepteret, at kemisk krigsførelse var skadelig også på egne folk.

I 2007 beskrev Dagbladet Information, at en amerikanske domstol havde forhindret, at vietnamesiske ofte for Agent Orange kunne sagsøge firmaerne, der fremstillede sprøjtemidlerne. Amerikanske veteraner fik i 1980'erne penge gennem et kompromis udenom domstolene.

Domstolen i Brooklyn, New York, besluttede, at der ikke var beviser for, at Agent Orange var skadeligt. En forunderlig dom, idet præsident Clinton officielt anerkendte, at amerikanere havde lidt skade.

Amerikanerne fik udbetalt millionerstatning i 1984 fra blandt andet Dow Chemical og Monsanto med flere.

Et andet perspektiv ved sagen, forklaret af det amerikanske justitsministeriums jurister, var, at en dom til fordel for vietnamesiske ofte jo kunne havde uforudsete konsekvenser, hvis tidligere fjender og soldater i amerikanske domstole kunne påstå, at de var skadede af USAs væbnede styrker.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.