Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), vil arbejde for at indføre sundhedstjek på landets arbejdspladser. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Markant udmelding: Minister vil have sundhedstjek på alle landets arbejdspladser

21. jan 2020, 05:55
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil arbejde på at tilbyde sundhedstjek på alle landets arbejdspladser målrettet sårbare mænd, efter A4 Arbejdsliv har afdækket gode erfaringer i Høje-Taastrup Kommune. Ministeren forestiller sig et "forpligtende samarbejde" mellem arbejdsgivere og fagforbund og ser kommunerne som en nøglespiller

- Det er et blændende godt initiativ.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er klar i mælet, når han skal fælde sin dom over det sundhedstjek, som har hjulpet specialarbejderne i Høje-Taastrup Kommune med at lægge kostvanerne om og søge behandling for type 2-diabetes og andre livsstilssygdomme.

Sundhedstjekket, som A4 Arbejdsliv tidligere har beskrevet, udbydes af den private lægeklinik Cardiolab, og da chefen for Driftsbyen i Høje-Taastrup Kommune besluttede at bruge penge på sundhedstjekket i et forsøg på at vende flere års kraftige stigninger i langtidssygefraværet blandt de ansatte, takkede stort set alle mandlige medarbejdere ja til tilbuddet.

LÆS OGSÅ: Sundhedstjek på jobbet afslørede livsfarlig hvilepuls

- Vi kan se på tallene fra Driftsbyen, at det har stor effekt, og derfor skal vi tage ved lære af de erfaringer, siger Magnus Heunicke til A4 Arbejdsliv.

Sundhedstjek på arbejdspladsen á la det, som Driftsbyen tilbyder sine ansatte, er en relativ sjælden fugl på det danske arbejdsmarked, viser en afdækning, som A4 Arbejdsliv har lavet. Men det skal der altså ændres på, hvis det står til den socialdemokratiske sundhedsminister.

- Der er mange andre arbejdspladser i Danmark, som kunne bruge det samme type sundhedstjek, mener han.

Ministeren lægger ikke skjul på, at regeringen ser ulighed i sundhed som en politisk mærkesag, og hans begejstring for Driftsbyens sundhedstjek er set i det lys ganske logisk.

- Det er helt klart en vej at gå, for rent statistisk kan vi se, at mænd med indkomster, som ligger i den lavere ende af skalaen, i gennemsnit dør ti år før mænd med de højeste indkomster. Det er den største forskel, vi ser inden for sundhedsområdet overhovedet, siger Magnus Heunicke.

Han bider især mærke i to dele af Driftsparkens sundhedstjek, som han vil tage med sig videre.

- Det er både tidlig opsporing af sygdomme, men også en inspiration til, hvordan man sammen med sine kolleger får de værktøjer, der skal til for at kunne træffe nogle sunde valg i hverdagen. Der er der, vi skal hen, siger han.

Et lægetjek alene er ikke nok, viser forskellige undersøgelser, men et sundhedstjek, der forankres lokalt på arbejdspladsen, kan være omdrejningspunktet, og det vil vi meget gerne være med til at udbrede til målgruppen
Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister 

Magnus Heunicke hæfter sig også ved, at sundhedstilbuddet i Høje-Taastrup Kommune ikke påduttes ovenfra, og at sundhedstjekket ikke står alene.

- Et lægetjek alene er ikke nok, viser forskellige undersøgelser. Men et sundhedstjek, der forankres lokalt på arbejdspladsen, kan være omdrejningspunktet, og det vil vi meget gerne være med til at udbrede til målgruppen, siger han.

En bunden opgave

Hvad sundhedstjekkene helt præcist skal bestå af, hvordan tjekket skal rulles ud, hvem der skal være ansvarlig for at tilbyde sundhedstjekkene og  ikke mindst hvem der skal betale for gildet, vil Magnus Heunicke dog ikke komme nærmere ind på endnu.

- Det er regeringens og min hovedprioritet at få knækket ulighed i sundhed, så det er en bunden opgave for os at få løst det her, siger han.

Ministeren peger også på gode erfaringer fra Københavns Lufthavn, som han vil lade sig inspirere af, hvor fagforbundet 3F i samarbejde med arbejdspladsen har lavet forsøg med at tilbyde lungetjek til de ansatte.

LÆS OGSÅ: Forsker: Mændene står i kø for at få sundhedstjek

Magnus Heunicke mener, at fagforeninger og arbejdsgivere skal gå sammen om at udbyde sundhedstjekkene.

- Det skal være et forpligtende samarbejde at rulle dette ud, siger han og tilføjer:

- Både fordi begge parter har en kæmpe interesse i det her, og fordi målet ikke er at slå nogen oven i hovedet, men at hjælpe folk med at skabe en hverdag, hvor det er nemmere at træffe det sunde valg.

I dag tirsdag indtager Magnus Heunicke talerstolen i Kolding til KL's årlige Sundhedskonference, hvor han skal  tale om regeringens visioner for fremtidens nære sundhedsvæsen, og hvor kommunernes centrale rolle formentlig kommer op og vende.

Kommuner skal spille nøglerolle

Sundhedsministeren kan også godt forestille sig, at kommunerne indtager en central rolle i udbredelsen af et sundhedstjek på landets arbejdspladser.

- Kommunerne har i dag opgaven med at forebygge og er i forvejen tætte på borgerne, så det er oplagt, at de også kommer til at spille en nøglerolle her, siger sundhedsministeren.

I det hele taget skal forebyggelse i både regioner og kommuner spille en langt større rolle fremover, mener ministeren, der peger på, at mens udgifterne til behandling af syge borgere er steget i de senere år, er udgifterne til forebyggelse ikke er steget i samme grad.

- Det er uholdbart og for kortsigtet. Hvis vi bare fortsætter med at gøre, som vi gjorde i går og i forgårs, vil uligheden i sundhed og forskellen i levealderen mellem kortere og længereuddannede stige yderligere, mens udgifterne til sundhedsvæsenet vil eksplodere, siger Magnus Heunicke.

I dag er der ikke dokumentation for, at der er nævneværdig effekt af sundhedstjek, når man måler generelt på befolkningen. Signild Vallgårda, der er professor i folkesundhed på KU, mener derfor, at pengene er bedre brugt på andre sundhedstiltag, som vi ved virker. Hvad siger du til den vurdering?

LÆS OGSÅ: Specialarbejderen Steen vejer 174 kilo: Mange ved godt, at der er noget galt

- Det er et spændende synspunkt, men vi er nødt til at gå nye veje her, når de seneste tal viser, at der er ti års forskel på, hvor længe mænd fra lavindkomstgruppen lever sammenlignet med mænd i højindkomstgruppen. Vi kan sidde på hænderne og kigge på rapporter, men hvis vi kan se, at noget virker, hvor både arbejdstager, de faglige klubber og arbejdsgiver kommer på banen, så skal vi i gang, siger Magnus Heunicke.

Signild Vallgårda kalder det uetisk at bruge penge på noget, der ikke er undersøgt til bunds. Hvad siger du til det?

- Udgifterne til vores kronikere eksploderer i disse år, og alene antallet af type 2-diabetekere er fordoblet på ti år, så der skal ikke mange resultater til, før udgifterne til sundhedstjek vil være sparet, fordi vi på den måde er med til at skabe nogle bedre og sundere liv, siger Magnus Heunicke.