Her skal du ikke bo

4. sep 2009
Læs her hvor krisen har givet mest arbejdsløshed det seneste år

Er du ung, mand, tømrer og bosat i Vestjylland? Så burde du måske flytte og finde dig et nyt job, for du er i den gruppe danskere, der er hårdest ramt af krisen. Det viser en ny analyse af arbejdsløsheden fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der også forudser, at 70.000 flere står til en fyreseddel, før krisen er overstået.

Whiskybæltet svømmer ovenpå
Arbejdsløsheden rammer helt skævt hen over landet. Nordsjælland er næsten ikke ramt, kun to en halv procent er arbejdsløse og ledigheden er næsten ikke steget. Til gengæld er Vestjylland hårdt ramt. For et år siden var arbejdsløsheden helt i bund overfor de andre landsdele, nu ligger Vestjylland i midten og den stiger stadig.

Endnu flere unge
Der er 25.600 unge arbejdsløse under 29 år, og gruppen fra 25 til 29 år er helt oppe på 4,9 procents arbejdsløshed. Laveste arbejdsløshed er blandt de ældre mellem 60 og 64 år, hvor kun 2,1 procent er uden arbejde, men mange af de ældre opgiver helt at finde et nyt job, hvis de bliver fyret, og så forsvinder de helt ud af tabellerne.

Byggeriet hårdt ramt
Den hårdest faggruppe er byggeriet, de ufaglærte og industrien, viser tallene fra branchernes a-kasser. Ledigheden i de brancher er steget med op til 12 procent, og topscoreren er 3F’s a-kasse med 26.300 arbejdsløse. Til gengæld er sundhedsfagene  praktisk talt ikke ramt af ledighed. Der er kun 500 ledige i a-kassen over hele landet.

Mænd får tæsk
For første gang siden 1981 er der flere arbejdsløse mænd end kvinder. Faktisk tordner mændenes arbejdsløshed derudaf. På et år er der blevet 41600 flere arbejdsløse mænd, men kun 15700 kvinder har mistet deres arbejde.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ”Arbejdsløsheden ujævnt fordelt”