VORES VALG: Her skal du handle for at undgå partistøtte

5. sep 2011
Når du køber mælk, når du går i banken, når du har håndværkere du støtter partierne, hvad enten du har lyst eller ej.

Det er nærmest umuligt at undgå at støtte de borgerlige partier.

En gennemgang af partiernes regnskaber viser, at de blå partier får massiv støtte fra blandt andet banker, Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening, A.P. Møller, Industriens Arbejdsgivere og mange flere.

I praksis betyder det, at hvis du køber en liter mælk i en af Dansk Supermarkeds forretninger, er du med til at støtte de borgerlige partier, for Dansk Supermarked er en del af A.P. Møller.

Når du hælder juice op fra Rynkeby, er du også med til at støtte Venstre og de konservative, for Rynkeby er medlem af Dansk Industri.

Og sådan kan man blive ved.

Upassende

Men hvis du udelukkende handler i COOP's butikker, som blandt andet er SuperBrugsen, Dagli' Brugsen, Kvickly, Irma og Fakta, giver du faktisk ingen inddirekte støtte til nogen politiske partier.

"Vi er ejet af 1,7 millioner kunder, og derfor ville vi synes, det var upassende, hvis vi støttede en bestemt politisk opfattelse," siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Debatten om den skjulte partistøtte gik endnu en omgang i sidste uge, da SF's skatteordfører Jesper Petersen opfordrede røde vælgere til at lukke deres konti i Danske Bank og flytte dem til mere rødlige banker, der kunne være Arbejdernes Landsbank.

Flest penge til de blå

Danske Bank er en af de banker, som støtter blå blok, og derfor bør vælgere, der ønsker en anden regering, lade være med at støtte banken, mente han.

De borgerlige partier får nemlig langt mere i direkte støtte end S, SF og Enhedslisten. I seneste valgår, 2007, kunne regeringen se 38 millioner kr. trille ind på kontoen som støtte fra virksomheder og organisationer. S og SF fik 10 gange så lidt i direkte støtte - cirka 3,3 millioner kr.

En del af pengene til partiernes kasser kan man ikke se, hvor kommer fra. Flere fonde - blandt andet gemmer en række banker sig bag navnet "Finanssektorens Forening til Støtte af et Sundt og Konkurrencedygtigt Erhvervsliv".

Dermed bliver det i partiregnskabet foreningen med det lange navn og ikke de enkelte bidragydere, der står på listen. Det har flere gange været kritiseret af eksperter, der mener, at virksomhederne på den måde kan omgå kravet om offentlighed.

Forbrugerrådet vil ikke kræve, at virksomhederne gør mere ud af at deklarere deres støtte til bestemte partier. Private har lov til at give politisk støtte, og det gælder også forretninger, lyder det fra Forbrugerrådet.

Her kommer pengene fra

- Alle partier får støtte gennem dine skattekroner. Den direkte partistøtte fordeles i forhold til, hvor mange medlemmer partierne har, ikke hvor mange der stemmer på dem.

- En række foreninger, virksomheder og private støtter også partier. Her får de borgerlige partier klart mest støtte. Mens S især får støtte fra fagbevægelsen. Du kan dog vælge partistøtten fra i dit fagforeningskontingent, hvis du ikke ønsker at støtte bestemte politiske opfattelser.

- Derudover får partierne inddirekte støtte. Det kan være hjælp til annoncekampagner, lån af lokaler til at holde møder osv. Her får S og SF langt mere støtte end de borgerlige partier, især fra fagbevægelsen.