Tæt på verden: Her myrder man tillidsfolk hele tiden

6. sep 2013, 16:55
Guatemala har rekord i drab på fagligt aktive. Dødspatruljer dømmes aldrig. Præsident lover forbedringer.

I mellemamerikanske Guatemala er mindst 58 fagligt aktive dræbt af ukendte gerningsmænd de seneste par år. Det er en skændsel, udtaler landets præsident Otto Pérez Molina, men det betyder ikke, at nogen er gjort ansvarlige.

En international delegation af fagforeningsledere var i august i Guatemala for at påtale forholdene, hvor tillidsfolk symmarisk bliver skudt ned. Landet er nu verdens farligste for fagligt aktive.

Drab på drab

Delegationen mødtes med blandt andre præsidenten og arbejdsministeren i Guatemala. Delegationen bestod af repræsentanter for ni lande, herunder USA og Danmark.

Rejsen var blandt andet en opfølgning på den aftale om social dialog, som FN’s arbejdsmarkedsorganisation ILO og den internationale, faglige sammenslutning IFS indgik med Guatemala i marts.

ILO har krævet, at der rettes op på en lang række overtrædelser af arbejdstagerrettighederne, især retten til frit at organisere sig. Sker det ikke, vil ILO nedsætte en formel undersøgelseskommission.

Lige efter aftalen i marts blev tre ledende fagforeningsledere imidlertid myrdet.

Carlos Hernandez, medlem af forretningsudvalget i sundhedsarbejdernes fagforening SNTSG, blev 8. marts skudt i sin bil af to mænd på motorcykel. To uger senere blev først SNTSG-medlem Santa Alvarado kidnappet og myrdet, og dagen efter blev generalsekretæren for forbundet af offentligt ansatte, Kira Zulueta Enriques Mena, myrdet på det bibliotek, hvor hun arbejdede.

Ingen af mordene har ført til domfældelse.

Resultat

Leder af delegationen var den globale, faglige organisation for offentligt ansatte PSI (Public Service International). Guatemalas politiske ledelse gav imidlertid så konkrete indrømmelser, at PSI betegner det som "en begyndelse på retfærdighed i Guatemala”.

"Vi har en tro på, at der er skabt tilstrækkelig opmærksomhed om missionens mål, og at det vil udmønte sig i konkrete handlinger,” siger missionsleder og generalsekretær i PSI Rosa Pavanelli til Ulandssekretariatet.

Guatemalas rigsadvokat forsikrer, at man helt konkret vil fremskynde retssagerne mod dem, der er anklaget for tre mord på fremtrædende faglige ledere tidligere på året. Det ser delegationen som positivt.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.