Her gemmer IKEAstifter sine milliarder

24. apr 2011
IKEAstifteren Ingvar Kamprad har gemt over 100 milliarder svenske kroner i skatteparadiset Liechtenstein.

Vi kender alle IKEAs møbler. Men kun få kender hemmeligheden bag den svenske milliardforretning.

Sidste år høstede IKEA mere end 20 milliarder danske kroner i overskud. Men hvor er de mange milliarder i overskud blevet af?

Sådan har broderfolket på den anden side af sundet undret sig i mange år, men nu kan den svenske tv-station SVT1 give svaret:

IKEA-stifteren Ingvar Kamprad gemmer 100 milliarder svenske kroner i en tophemmelig stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein.

Her ligger også kontrollen over det livsværk, som stifteren påstår, at han har skænket væk. Den mystiske IKEA-stifter har tilsyneladende gjort alt for at mørklægge sandheden om sit imperium.

30 års hemmeligheder

I over 30 år har Ingvar Kamprad givet udtryk for, at han har skænket hele IKEA væk og hævdet, at han ikke længere kontrollerede møbelgiganten, der har indtaget det meste af verden.

Men sandheden er ifølge SVT1, at alle varehuse og virksomheder siden 1982 har været samlet i den hollandske koncernen "Ingka Holding BV", der ejes af stiftelsen "Stichting Ingka Foundation".

Samtlige rettigheder til IKEA-konceptet - deriblandt alle produkterne - kontrolleres af søsterkoncernen "Inter Ikea Systems". Hvert enkelt IKEA-varehus betaler derfor en afgift på tre procent af omsætningen til Inter Ikea, der er registreret i Luxemburg.

Alene siden 2000 er der flydt næsten 50 milliarder svenske kroner denne vej.

 

Milliarder uden om skatten

Ifølge SVT1 findes der i denne stiftelse over 100 milliarder svenske - ubeskattede - kroner, som IKEA-varehusene gennem årene har indbetalt i royalty.

Det er i stiftelsen ved navn "Interogo", at magten over Ikea ligger. Den blev grundlagt for over 20 år siden i al hemmelig. Og den havde sikkert fortsat været en hemmelighed, hvis ikke skatte- og bankreglerne i skatteparadiset Luxemburg var blevet ændret, mener SVT1.

Sagen kort

IKEA har fabrikker over hele verden og havde et overskud på over 20 mia. kr. sidste år. Men overskuddet har en bagside.

Nu står amerikanske ansatte frem og fortæller om grove forhold på IKEA-fabrikken i Danville, ejet af datterselskabet Swewood. Her er det forbudt at organisere sig, fortæller ansatte. Er du sort, får du lavere løn og dårligere arbejde, lyder anklagen.

LÆS MERE HER: IKEA-ansatte klager over racisme & løndumping