Sk__rmbillede_2020-09-08_kl._10.15.45
Line Baun Danielsen præsenterede tirsdag formiddag årets vindere af Arbejdsmiljøprisen 2020 i en live-udsendelse på Arbejdsmiljørådets Facebook-side. Foto: Arbejdsmiljørådet/Facebook

Her er vinderne af Arbejdsmiljø­prisen 2020

8. sep 2020, 14:00
90 procents fald i arbejdsulykker over ti år, styrket arbejdsglæde og markant nedgang af arbejdsulykker blandt lærlinge. Årets vindere af Arbejdsmiljøprisen er fundet.

Tirsdag formiddag offentliggjorde Arbejdsmiljørådet vinderne af Arbejdsmiljøprisen 2020.

I alt fire priser blev uddelt i underkategorierne 'Arbejdsulykker', 'Muskel og Skeletbesvær', 'Psykisk Arbejdsmiljø' og 'Unge og nyansattes arbejdsmiljø'.

Priserne gik til henholdsvis Sanistål A/S, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune, Medicinske Sygdomme M14 på Sygehus Sønderjylland og Einar Kornerup A/S. 

Blandt årets vindere er to offentlige og to private virksomheder, der har opnået "bemærkelsesværdige forbedringer af arbejdsmiljøet gennem langvarige, vedholdende indsatser," lyder det fra Arbejdsmiljørådet.

- Vinderne af Arbejdsmiljøprisen 2020 arbejder alle ambitiøst og systematisk med deres arbejdsmiljø. De er innovative og finder løsninger, som netop fungerer på deres arbejdsplads og i forhold til deres kerneopgave. På vegne af Arbejdsmiljørådet vil jeg ønske alle vinderne et stort tillykke og udtrykke vores anerkendelse af deres arbejde og resultater, udtaler Cristina Lage, der er formand for Arbejdsmiljørådet, i en pressemeddelelse.

Stor anerkendelse

Hos Einar Kornerup A/S er virksomhedens arbejdsmiljøkoordinator, Signa Kyllebæk Petersen, utrolig stolt af at have vundet prisen 'Unge og nyansattes arbejdsmiljø'.

- Det er en stor anerkendelse af den indsats, vi har lavet, og det motiverer os til fremadrettet at blive endnu bedre. Vi har et fornuftigt fokus på tingene, men vi skal fortsat gøre det bedre. Sammen med vores lærlinge, de lærlingeansvarlige og øvrige medarbejdere vil vi forsøge at gøre, hvad vi kan for, at vi kan holde fast i den her udvikling og gøre det endnu bedre, siger Signa Kyllebæk Petersen til A4 Arbejdsmiljø og tilføjer: 

- Vi har haft et stort fokus på, at vores lærlinge på et tidligt tidspunkt får at vide, hvad de skal være opmærksomme på ude på pladserne. Her giver vi dem i begyndelsen af deres ansættelse et lille kursus i, hvad de kan forvente på byggepladserne, og hvad de skal være opmærksomme på. Derudover gør vi dem opmærksomme på, at de også tager ansvar for dem selv: De skal jo være længe på arbejdsmarkedet, og måske synes man, at man sagtens kan løfte over tre kilo ad gangen, men med tiden kan tunge løft føre til nedslidning. Alle sådan nogle snakke har vi haft. 

Resultaterne taler for sig selv. På ti år har Sanistål A/S reduceret arbejdsulykkerne med 90 procent, hvilket ganske enkelt er imponerende
Cristina Lage, formand, Arbejdsmiljørådet

Formanden for Arbejdsmiljørådet roser Einar Kornerup A/S for at sætte fokus på lærlinge og nye medarbejderes arbejdsmiljø og sikkerhed, da forskning netop peger på, at nye medarbejdere oftere kommer ud for arbejdsulykker. 

- Hos Einar Kornerup A/S får de nyansatte en grundig introduktion og oplæring. Det vedvarende og systematiske fokus på lærlinge har givet gode resultater. Jeg er sikker på, at indsatsen kan inspirere andre arbejdspladser i branchen, udtaler Cristina Lage.

Ville have markant reduktion

Hos Sanistål A/S, der vandt kategorien 'Arbejdsulykker', er der ligeledes stor tilfredshed at spore. Grossistvirksomheden havde i 2009 82 arbejdsulykker på landsplan. Sidste år var det tal faldet til otte ulykker svarende til et fald på 90 procent.

Administrerende direktør, Christian Bruno Lund, fortæller om den turnaround, virksomheden har foretaget:

- Vi ville have en markant reduktion af vores arbejdsulykker. Arbejdsmiljøet kommer før profit og indtjening, og det er ekstremt vigtigt for en virksomhed som Sanistål A/S, at folk ikke kommer til skade. Derudover havde vi sikkerheden i fokus i den overordnede strategi, og at vi går forrest som ledelse, udtaler den administrerende direktør i en pressemeddelelse.

Om reduktionen af arbejdsulykker siger Arbejdsmiljørådets Cristina Lage:

- Sanistål A/S har stået bag en længerevarende systematisk indsats, hvor ledelsen og medarbejderne i fællesskab sætter mål og udpeger indsatsområder for arbejdsmiljøet. Sikkerheds- og arbejdsmiljøkulturen er styrket gennem en bedre registrering af og opfølgning på ’nær-vedulykker’. Resultaterne taler for sig selv. På ti år har Sanistål A/S reduceret arbejdsulykkerne med 90 procent, hvilket ganske enkelt er imponerende.

Virtuel overrækkelse 

Foruden Sanistål A/S og Einar Kornerup A/S vandt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune prisen for 'Muskel og skeletbesvær', efter at forvaltningen har indført holdtræning i arbejdstiden for de knap 10.000 ansatte i hjemmeplejen og på plejehjemmene i København. Holdtræningen har styrket både arbejdsglæden og medarbejdernes fysik.

Derudover vandt Medicinske Sygdomme M14 på Sygehus Sønderjylland prisen 'Psykisk arbejdsmiljø' for at have indført et redskab fra psykiatrien til at vurdere patienter. På den måde har afdelingen set et usædvanligt løft i det psykiske arbejdsmiljø og fået sygefraværet til at falde.

LÆS OGSÅ: Arbejdsmiljøprisen: Redskab fra psykiatrien har forebygget vold og trusler på sygehus

Hele overrækkelsen skulle oprindeligt have været afholdt i DGI-byen i København tilbage i april, men på grund af corona-nedlukningen blev arrangementet i først omgang skubbet til i dag tirsdag. Da der ikke var udsigt til at kunne afholde arrangementet i fysiske rammer sundhedsmæssigt forsvarligt, besluttede Arbejdsmiljørådet siden hen at digitalisere prisoverrækkelsen via en live-udsendelse på Facebook.

Her var den tidligere tv-vært Line Baun Danielsen vært for prisoverrækkelsen.