Tæt på verden: Her er verdens ondeste firmaer

2. feb 2012
En række menneskerets og miljøorganisationer har sammen udpeget de værste af erhvervslivets syndere imod natur, miljø og menneskeheden.

Verdens største bank, Barclays fra Storbritannien, har vundet den tvivlsomme pris af ”Verdens værste selskab” for dens spekulation i fødevarer på bekostning af verdens fattige.

The Public Eye Awards, som drejer sig om at være i offentlighedens søgelys, blev givet til banken som den hurtigst voksende spekulant i fødevarer. Millioner rundt om i verden lider stor nød på grund af stigende madpriser.

Det er prisjuryens håb, at Europa vil indføre strenge regler for finansfolks spekulation i mad, når nu næsten en milliard sulter.

Mens de rige holdt møde

Priserne for dårlig opførsel uddeles af aktivisterne Berne Declaration, Greenpeace og flere andre efter afstemninger globalt. Pristildelingen skete samtidig med hundredevis af verdens ledere mødtes i Davos.

Nobelprismodtager og økonom Joseph E. Stiglitz var hovedtaler ved eventen og påpegede, at planeten har brug for to ting for at klare sig. For det første offentlig kontrol med adfærd og for det andet folk og firmaer, der kan se ud over snævre egoistiske interesser.

”Verdens mest priviligerede vil ikke for evigt være isolerede fra konsekvenserne. Det er i alles interesse, at planeten trives.”

[pagebreak]Hård kritik

”For erhvervslivet betyder det, at de må opføre sig ansvarligt, må gå ud over minimumskrav og beskytte miljøet, behandle arbejdere anstændigt og retfærdigt og ikke udnytte skævheder,” sagde han.

Joseph E. Stiglitz sagde, at med disse nomineringer af virksomheder og uddeling af priser er nogle af klodens værste eksempler på firmaers uansvarlighed identificeret.

Han mener, at virksomheder skal bringes til at opføre sig som globale borgere gennem inspiration, regler og lovgivning samt bedre miljø- og arbejdsforhold. Ordentlig og bæredygtig erhvervsudøvelse bør være reglen snarere end undtagelsen.

Flere firmaer

Barclays er ikke det eneste selskab, der udsættes for aktivisters vrede. 88.766 har stemt på internet. Flest stemmer fik det brasilianske mineselskab Vale, der bygger den forhadte Belo Monte dæmning i Amazonas.

Mineselskabet blev fulgt af japanske Tepco, der misligholdt sit ansvar for sikkerhed på sine atomkraftværker. Elektronikgiganten Samsung bliver irettesat for manglende beskyttelse af sine ansatte imod giftstoffer i produktionen.

Spørgsmålet om internationale regler berørte kemikaliekoncerner Syngenta, der godt nok har et frisk grønt blad i sit logo, men som producerer og markedsfører sprøjtemidlet Paraquat til fattige lande, selv om giften er forbudt i de rige.

Endnu et mineselskab stod for skud, idet amerikanske Freeport McMoran er storforurener i Papua. Folk der klager over miljøskaderne bliver torturet og dræbt, hedder det.

Kilde Public Eye

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.