Her er ordet, der provokerer dig mest

24. apr 2011
Brug lige lidt af din tid på at læse hvilket ord, der provokerer dig mest på jobbet.

"Kan du ikke lige passe min telefon, mens jeg holder frokostpause?"

"Kan du lige oversætte denne manual til tysk?"

"Vil du lige lægge en fugemasse under den der vindueskarm?"

Uanset om du arbejder et kontor, en byggeplads, en skole eller en fabrik, så kender du det tilsyneladende uskyldige ord ”lige,” som ifølge kommunikationseksperter langt fra er harmløst.

Nedsættende og provokerende

Faktisk bruger chefer og kollegaer det i flæng i en nedsættende betydning. Ordet provokerer, fordi folk, der bruger det, taler ned til én, forklarer Brian Due, der er erhvervsforsker i kommunikation ved Københavns Universitet

”Man kan ikke bede sin chef om ”lige” at gøre noget. Man bruger ordet til at understrege, at man er i en magtposition, hvor man bestemmer over den, man taler til,” siger Brian Due.

Vi er enige...

Samtidigt minder ordet ”lige” om ordet ”jo,” forklarer han. Man bruger nemlig ordene til at signalere, at alle og enhver er enige om, at sådan er det det ”jo” – og at det ”jo” ikke er så svært ”lige” at løse en opgave.

Pernille Steensbech Lemée, der er kommunikationsrådgiver i Fokus Kommunikation og cand.mag. i retorik, er enig.

”Det er typisk chefadfærd at bruge ordet til at nedskalere betydningen af en opgave. I en lønforhandling kan chefen jo henvise, at det jo ikke var så svært ”lige” at løse sådan en opgave”, siger hun.

Hun fraråder derfor chefer at bruge ordet i sin nedsættende betydning.

Medarbejderen, der "lige" skal løse noget, vil desuden næppe høste meget anerkendelse for at løse en opgave, som chefen mener, er "lige-til" - som med optællingen af dåserne ovenfor. Men optællingen ville til gengæld tage tid - kostbar tid, som man kunne have brugt til noget, man er dygtig til.

Respekterer medarbejderen

"Det handler nemlig om at formulere opgaver på en objektiv måde og give udtryk for, at man respekterer medarbejderens indsats og faglighed."

Samme råd kommer fra Brian Due.

"Det er enormt intimiderende for den person, der ”lige” skal løse en opgave, som faktisk er svær. Det er retorisk smart, men ikke nødvendigvis klogt i længden at bruge det, når man som chef uddelegerer opgaver,” siger han.

Omvendt betydning

Pernille Steensbech Lemée understreger dog, at der findes flere betydninger af ordet.

Ordet kan bl.a. også signalere, at chefen har tillid til dig. Hvis chefen mener, at man er så dygtigt, at du bare lige kan løse en opgave, kan man vælge at tage det som et kompliment.

Derfor bør man overveje, om det svarer sig at protester, når andre beder én om ”lige" at løse en opgave.

”Hvis man gang på gang oplever, at man bliver bedt om ”lige” at løse en opgave, der faktisk er svær, må man italesætte problemet og forklare, at opgaven ikke bare er sådan "lige" til at løse,” anbefaler Brian Due.