En regering med 16, 17 eller 18 ministre. Og ikke nogen socialdemokratisk udgave af hverken ældreminister Thyra Frank (LA) eller integrationsminister Inger Støjberg (V). Sådan lyder en del af Mette Frederiksens ministerkabale efter en eventuel valgsejr. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau-Scanpix.

Analyse: Mette F. vil nedlægge flere udskældte ministerier

21. maj 2019
Om mindre end en måned kan Danmark have en ny socialdemokratisk regering. Hvis Mette Frederiksen vinder, som meningsmålingerne spår, får vi et ministerhold med maksimum 18 ministre. Integrations- og udlændingeministeriet nedlægges sandsynligvis.

Hvis meningsmålingerne holder stik, kan Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i løbet af juni køre til dronningen og præsentere sin nye regering.

Og det bliver sandsynligvis en regering med maksimalt 18 ministre. Altså mindst fire ministre mindre end i dag, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) har 22 ministre på sit VLAK-hold.  

Danskerne får sandsynligvis heller ikke en ny socialdemokratisk udgave af Inger Støjberg. Ifølge A4 Nu's kilder er der overvejelser om at nedlægge Integrations- og udlændingeministeriet og i stedet fordele ressort-områderne i blandt andet Undervisningsministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Justitsministeriet.    

Thyra Franks og Sophie Løhdes ministerier væk  

Det nye ministerhold kommer heller ikke til at tælle en minister for offentlig innovation, altså Sophie Løhdes (V) post. Heller ikke en ældreminister a la Thyra Frank (LA) og en minister for fiskeri-, ligestiling og nordisk samarbejde vil være på A-holdet.   

Socialdemokratiets top har ifølge flere kilder planer om at sammenlægge flere ministerier. Det giver bedst mening i forhold til profil og manøvredygtighed for en S-regering. Men det er også fornuftigt i forhold til ikke at dræne folketingsgruppen for kræfter ved at placere op imod halvdelen ude i arbejdskrævende ministerier. 

Ministerkabale med overraskelser

Overvejelserne om, hvordan Mette Frederiksen skal få ministerkabalen til at gå op med centrale poster som gruppeformand og politisk ordfører, er allerede i gang men langt fra færdige.

At sætte et ministerhold med politisk og faglig tyngde , der kan samarbejde bredt i Folketinget, med sit parlamentariske grundlag og med kommuner og interesseorganisationer, sælge varen kommunikativt overfor befolkningen og klare i sig i politisk stormvejr, er ikke noget, som man bare lige gør efter en dronningerunde eller to. 

På baggrund af samtaler med flere topkilder i Socialdemokratiet er her A4 Nu's bud ministerlisten.  

Finansminister: Henrik Sass Larsen. Gruppeformanden har kørt tæt parløb med Mette Frederiksen de seneste fire år, og selvom han er kontroversiel og ugleset i dele af baglandet, har partiformanden fuld tillid til, at han kan kan drible finanslove hjem og styre det tunge ministerium. Blandt S-politikere på Christiansborg er der ingen tvivl om, at Sass får den magtfulde post.  

Udenrigsminister: Nicolai Wammen. Den tidligere Europa-minister og forsvarsminister vender tilbage til Asiatisk Plads men i en langt tungere ministerrolle. 

Økonomi- og indenrigsminister: Joy Mogensen, Roskilde-borgmester, er på tale til den tunge ministerpost. Først og fremmest har hun de faglige og politiske kvalifikationer og netværk i orden, men derudover kan hun skabe en bedre kønsbalance på ministerholdet.

Også den tidligere Nyborg-borgmester Erik Christensen fremhæves som et godt bud. Han er ikke kendt udadtil, men på Christiansborg har han gjort sig bemærket ved at være formand for Folketingets Europa-udvalg. Han har et godt netværk blandt borgmestrene og arbejder loyalt og sikkert med sine områder, der også tæller Finansudvalget.           

Erhvervs- og vækstminister: Morten Bødskov får stensikkert comeback på ministerholdet, og mest sandsynligt som erhvervs- og vækstminister. Han har erfaring og også tacklet svære sager som bankpakker, ligesom han både kan forhandle og lægge arm med DI og DA.      

Justitsminister: Nick Hækkerup kommer også tilbage som en driftssikker minister. Han er favorit til det tunge justitsministerium, der også kan få dele af udlændinge- og integrationsministeriet tilbage.    

Beskæftigelsesminister:  Thomas Gyldal Petersen, Herlev-borgmester, kan blive hentet udefra til den centrale ministerpost. Mattias Tesfaye regnes for at være en sikker ministerdebutant, og som social dumping-ordfører og medlem af beskæftigelsesudvalget, vil han være oplagt. Derudover er Tesfaye integrationsordfører, og partiet lægger vægt på integration via mere aktiv arbejdsmarkedspolitik for indvandrere.     

Socialminister: Pernille Rosenkrantz-Theil er favoritten over alle til den centrale post.   

Undervisningsminister: Trine Bramsen, partiets retsordfører, får også debut som minister, men kilder vurderer ikke, at det bliver som justitsminister. TIl gengæld nævnes hun som undervisningsminister. I dag er hun VUC-ordfører. Alternativt nævnes Mattias Tesfaye og Anette Lind

Sundheds- og ældreminister: Astrid Krag er det oplagte bud, men sundheds- og psykiatriordfører Flemming Møller Mortensen har ifølge kilder også en god chance.   

Forsvarsminister: Trine Bramsen eller Magnus Heunicke.     

Klima- og energiminister: Dan Jørgensen forventes at komme til at stå i spidsen for et grønt superministerium, der skal sætte gang i grøn omstilling og brande regeringen overfor de unge. Alternativt kan Lea Wermelin eller Jens Joel, der begge sidder i Folketingets klima- og energivalg, sætte sig i ministerstolen.   

Miljø- og fødevareminister: Simon Kollerup er allerede i dag den driftssikre miljø- og fødevareordfører.    

Forsknings- og uddannelsesminister: Mette Reissmann regnes for det oplagte bud, men det kan også blive Kåre Dybvad.  

Kulturminister og minister for nordisk samarbejde: Mogens Jensen.  Ingen andre i spil til kulturministerposten.  Som medie- og kulturordfører er Mogens Jensen selvskrevet.    

Skatteminister:  Benny Engelbrecht eller Jesper Petersen.

Udviklingsminister: Ane Halsboe Jørgensen eller Peter Hummelgaard.  

Transport- og boligminister: Magnus Heunicke eller Mette Reissmann.

EU-Kommissær: Dan Jørgensen. Hvis Socialdemokratiet ikke peger på den nuværende konkurrencekommissær Margrethe Vestager, kan Dan Jørgensen få lov at gøre karriere i EU-Kommissionen. Gerne med ansvar for klima eller miljø. 

Folketingets Formand: Henrik Dam Kristensen er favorit til at afløse Pia Kjærsgaard (DF) på posten. Den socialdemokratiske veteran kom i Folketinget i december 1990 og har siden haft fem ministerposter i både Poul Nyrups og Helle Thorning-Schmidts regeringer, ligesom han har været omkring Europa-parlamentet og været partisekretær.   

Gruppeformand: Leif Lahn Jensen eller Erik Christensen

Politisk ordfører: Peter Hummelgaard, Jesper Petersen eller Simon Kollerup.