Her er menukortet fastfoodrestauranter hader

3. maj 2013, 13:05
Noget tyder på, at menukort burde indeholde informationer om, hvor mange kilometer man skal gå for at forbrænde de forskellige retter.

Noget tyder på, at menukort burde indeholde informationer om, hvor mange kilometer man skal løbe eller gå for at forbrænde de forskellige retter.

I USA er amerikanske restaurant-kæder tvungent til at opgive antallet af kalorier for hver ret på menukortet. Tanken har også været overvejet i Danmark og McDonalds opgiver gerne kalorietallet for deres retter. Målet er at tilskynde forbrugerne til at træffe sundere, informeret valg af fødevarer, men de fleste undersøgelser viser imidlertid, at oplysninger om kalorieindhold ikke medfører at gæster bestiller eller spiser mindre.

Derfor efterlyser ernæringseksperter en ny metode til at gøre især gæster på fastfood-restauranter opmærksom på hvor meget den mad, de spiser, indebærer for deres vægt og helbred.

Læs også: Så let undgår du at dine børn bliver for fede

Et hold forskere fra Texas Christian University (TCU) satte sig for at undersøge, om det gavner, at der på menukortet står, hvor meget man skal træne for at forbrænde de kalorier, som de forskellige retter repræsenterer.

Læs også: 10 tips til at blive 100 år

Undersøgelsen inkluderede 300 mennesker i alderen fra 18 til 30 år, som fik henholdsvis et menukort uden oplysninger om kalorier, et menukort med kalorieinformationer og et menukort, hvor det fremgik, hvor mange minutter man skal gå i rask trav for at forbrænde de kalorier, der var i de enkelte retter.

To timer for en cheeseburger

Årsagen til at man valgte gang i hurtigt tempo, var, at det er en form for motion de fleste kan relatere til. Og som et eksempel på den information deltagerne fik, var at en kvinde skulle gå rask til i to timer for at brænde kalorier fra en quarter-pound dobbelt cheeseburger.

Læs også: Derfor frådser du i kager og chips om aftenen

Alle menuerne indeholdt de samme muligheder, som inkluderede burgere, kyllingesandwiches og kød, salater, pommesfritter, desserter, sodavand og vand.

10 tips: Sunde madråd til mænd

Det viste sig, at de deltagere, der fik menukort med oplistede gåture bestilte og konsumerede færre kalorier end de deltagere, der fik de to andre menukort. Det gjorde ingen forskel om man fik et menukort med antallet af kalorier eller et kort helt uden ekstra informationer.

Forskerne nævner dog, at resultaterne ikke siger noget om, hvordan mennesker over 30 år vil reagere.

Læs også: 5 fødevarer midaldrende kvinder skal droppe

Resultaterne, der blev omtalt på Experimental Biologys møde i Boston, skal ifølge forskerne ses som foreløbige indtil de bliver offentliggjort i et egentligt videnskabeligt tidsskrift.