Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Her er fem centrale ting at holde øje med på valgdagen, når stemmerne bliver talt op. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Analyse: Skæbnevalg for Løkke og Mette F: Her er dramaerne, der afgør deres fremtid

2. jun 2019
Vokseværk hos røde støttepartier kan presse Mette Frederiksen, mens kampen om stemmerne i Sønderjylland bliver afgørende i blå blok. Hold øje med disse fem dramaer ved næste uges folketingsvalg.

Har Henrik Sass Larsen styrke og format til at blive finansminister? Ja eller nej?

I sidste ende er afgørelsen Mette Frederiksens. Hvis hun som statsminister skal sætte ministerholdet, er det alene hende, der afgør, hvem der skal trone i Finansministeriet. Den kontroversielle gruppeformand og tidligere erhvervsminister Henrik Sass-Larsen er favorit. Men ikke mere end at Mette Frederiksen også vil skele til vælgernes stemmer i Sjællands Storkreds på valgdagen.

LÆS OGSÅ: To nye fætre har kurs mod Folketinget

Ved folketingsvalget i 2015 måtte Henrik Sass nøjes med 7.201 personlige stemmer hjemme i Køge og omegn. Ikke et prangende personligt stemmetal. Slet ikke når hans partifæller Magnus Heunicke og Astrid Krag begge scorede mere end dobbelt så mange i samme storkreds.

Henrik Sass har været ’Breaking News’ et utal af gange i de senere år. Med meldinger om, at Danmark skal rode sig ud af de internationale konventioner. Spare på bibliotekerne, hvor der snart ikke kommer nogle. Han er udeblevet fra møder hos statsrevisorerne, fordi han var ramt af depression. Og provokeret baglandet med udtalelser om, at vi herhjemme ’ikke har noget kæmpe problem med ulighed’.

På onsdag skal vælgerne vise, om de har tillid til, at Sass kan passe det ekstremt krævende finansministerium.

På landsplan har Henrik Sass været usynlig i det meste af valgkampen, men i Køge hænger hans valgplakater centrale steder, og han har deltaget i adskillige valgarrangementer. På onsdag skal vælgerne bedømme hans politiske indsats og vise, om de har tillid til, at Sass kan passe det ekstremt krævende finansministerium.

Henrik Sass risikerer et lortevalg men har brug for et kanonvalg, hvis hans drøm om at blive finansminister skal blive til virkelighed.

Arvestriden i Venstre

Blå blok står til et historisk valgnederlag. Først og fremmest på grund af nedsmeltning i Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Isoleret set får Venstre ikke et dårligt valg, hvis målingerne holder stik. Men Venstre mister magten, og uanset om Lars Løkke Rasmussen går som partiformand på valgnatten eller ej, er han færdig som forsanger i blå blok. Og magtspillet om, hvem der skal være Venstres nye formand vil for alvor tage til.

Får Jakob Ellemann-Jensen et supervalg i Østjylland, sparker det ham for alvor ind i kampen om at blive Venstres næste partiformand.  

Også her er det værd at holde øje med de personlige stemmetal. Både Venstres næstformand, finansminister Kristian Jensen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg stiller op i Vestjyllands Storkreds, der er Venstres højborg. De to politikere tilhører hver sin fløj i Venstre, og i baglandet vil der blive holdt øje med, hvem af de to, der scorer flest stemmer.

Ved seneste folketingsvalg scorede Inger Støjberg 16.356 personlige stemmer, mens 14.028 jyder satte kryds ved Kristian Jensen.

Så er der miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, der stiller op i Aarhus i Østjyllands Storkreds. Ved seneste valg fik han 8.678 stemmer, men dengang havde han ikke ministerglans og var ikke en uofficiel formandskandidat som i dag.  Får Jakob Ellemann-Jensen et supervalg i Østjylland, sparker det ham for alvor ind i kampen om at blive Venstres næste partiformand.  

Størrelse betyder noget 

Får Socialdemokratiet færre stemmer end de 26,3 procent, som de fik ved seneste folketingsvalg, er det et nederlag for Mette Frederiksen. Og det kan hun ikke bortforklare, selvom Socialdemokratiet bliver Danmarks største parti, og rød blok samlet set sejrer.

Hun kan danne regering og blive statsminister, men et valgresultat under Helle Thorning-Schmidts vil ikke være den triumf, som Mette Frederiksen drømmer om.  

Mette Frederiksen foretrækker at danne en ren socialdemokratisk mindretalsregering. Men valgresultatet kan sagtens tvinge hende til at skulle tage SF med i en rød-grøn regering. 

Mens Alternativet skrumper, har både Radikale, Enhedslisten og SF vokseværk. Hvem bliver størst, når vælgerne har stemt? Og hvor mange mandater får de tre partier til sammen?

Får Morten Østergaard, Pernille Skipper og Pia Olsen Dyhr til sammen et par og fyrre mandater eller nogenlunde lige så mange som Mette Frederiksen, bliver der stillingskrig, når der skal skrives regeringsgrundlag. Her vil krav om blandt andet fjernelse af kontanthjælpsloft, kvoteflygtninge og klimalov blive svære for Mette Frederiksen at afvise. 

Derfor betyder størrelse mere end nogensinde noget for Mette Frederiksen på valgdagen. 

Hvem bliver største parti i Sydjylland?

Ved folketingsvalget i 2015 støvsugede Dansk Folkeparti nærmest Sydjyllands Storkreds, hvor godt en halv million danskere kan stemme. DF fik 28,4 procent af stemmerne, og Kristian Thulesen Dahl scorede 57.371 personlige stemmer og var en politisk rockstjerne.  

Men intet tyder på, at Dansk Folkeparti generobrer pladsen som det største parti i Sydjylland. Målinger spår, at DF-vælgerne er på vild flugt og i stedet vil sætte kryds ved Socialdemokratiet, Venstre eller Nye Borgerlige.

Pernille Vermund fra Nye Borgerlige stiller op på Thulesen Dahls sønderjyske hjemmebane. Og skal det nye parti i Folketinget, skal der trækkes mange stemmer hjem i Sydjyllands Storkreds.

Traditionelt er Sydjylland en Venstre-højborg, og den position vil man gerne tilbageerobre fra Dansk Folkeparti.

Men også Socialdemokratiet og Venstre har meget på spil i storkredsen. Traditionelt er Sydjylland en Venstre-højborg, og den position vil man gerne tilbageerobre fra Dansk Folkeparti.

Ved seneste valg trak Carl Holst godt 12.000 personlige stemmer, men han genopstiller ikke. Nu er spørgsmålet om de tre kvindelige sværvægtere fra Venstre, fiskeriminister Eva Kjer Hansen, sundhedsminister Ellen Trane Nørby og udviklingsminister Ulla Tørnæs, kan få vælgerne tilbage til Venstre.

Men Socialdemokraterne er også nervøse i det sydjyske. Ved seneste valg fik partiet 23,5 procent af stemmerne, men denne gang opstiller de to stemmemagneter Bjarne Corydon og Karen Klint ikke. I stedet satser partiet på, at Benny Engelbrecht, Jesper Petersen og Troels Ravn kan bære et godt valgresultat hjem.

Flere kvinder og indvandrere i Folketinget?

I dag er 67 ud af Folketingets 179 medlemmer kvinder. Det er 37,4 procent. Og andelen af kvinder i det danske parlament har i modsætning til de andre nordiske lande aldrig været over 40 procent.

Partier som SF og Radikale stiller med næsten halvdelen kvindelige kandidater på stemmesedlerne, mens ikke en gang tre ud af ti socialdemokratiske kandidater er kvinder.

Men kampagner fra blandt andet Kvinderådet om at stemme på en kvinde og fremgang til især Radikale og SF med mange kvinder på stemmesedlen, kan måske få rekordmange kvinder i Folketinget. 

Comeback til Fatma?

Også antallet af folketingsmedlemmer med indvandrerbaggrund er værd at holde øje med.

I dag er der kun to medlemmer af Folketinget med indvandrerbaggrund, nemlig Yildiz Akdogan fra Socialdemokratiet og Naser Khader fra Konservative. Men målinger viser, at både SF, Enhedslisten og Radikale kan få valgt kandidater med indvandrerbaggrund, og får Venstre et godt valg i Østjyllands Storkreds kan det betyde comeback til Fatma Øktem i Folketinget.