Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), er en af de personer, der skal være en del af regeringens nye ydelseskommission. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Her er eksperterne der skal afgøre kontanthjælpsloftets skæbne

17. dec 2019
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har netop afsløret, hvem der skal komme med anbefalinger til kontanthjælpssystemets fremtid.

S-regeringen har nedsat en Ydelseskommission, der skal gentænke kontanthjælpssystemet. 

De skal komme med bud på, hvad der skal ske med blandt andet integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet - uden at det bliver muligt at modtage offentlige ydelser i ubegrænset omfang.

Det er Torben Tranæs, professor og forskningsdirektør i VIVE, der er medlem af Det Økonomiske Råds Formandskab, som skal stå i spidsen for kommissionen. Han er en af Danmarks fremmeste forskere på området, skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelse.

Kontanthjælpsloftet overlever endnu et år: Giver i stedet støtte på 1700 kroner

Ud over formanden består Ydelseskommissionen af fem personer med kendskab til det social- og beskæftigelsespolitiske område.

Det er disse personer, der skal sidde med: 

  • Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune
  • Jon Kvist, professor, Roskilde Universitet
  • Jytte Andersen, tidligere minister og tidligere medlem af Folketinget
  • Lisbeth Pedersen, forsknings- og analysechef, VIVE
  • Mette Ejrnæs, professor i økonomi, Københavns Universitet

De skal tage fat på arbejdet i starten af det nye år og får et år til at komme med anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem. 

Fokus på børnefamilier

Formanden for Ydelseskommissionen, Torben Tranæs, siger i pressemeddelelsen fra Beskæftigelsesministeriet, at kommissionen står over for en meget spændende og relevant opgave. Han påpeger, at et nyt ydelsessystem både skal sikre fokus på børnefamiliernes økonomi, og at der er en gevinst ved at arbejde. 

Eksperterne i kommissionen skal tage en række hensyn i deres arbejde. Der skal netop sikres en klar økonomisk gevinst ved at arbejde, men samtidig skal der tages hensyn til børnefamilier, så børnene vokser op under rimelige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet.

Der skal også være en tilskyndelse til at forsikre sig gennem en a-kasse, og princippet om ret og pligt skal være et bærende element. Det betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og bidrage i det omfang, det er muligt.

Man skal heller ikke kunne komme til Danmark og få fuld kontanthjælp fra dag et. I pressemeddelelsen står der, at der skal 'være en fornuftig sammenhæng mellem ret til offentlige ydelser og bidrag til det danske samfund'.

Nu begynder forhandlinger: Minister vil sikre flere penge til fattige børnefamilier

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger via pressemeddelsen:

- Det sociale sikkerhedsnet, som er fundamentet for det danske velfærdssamfund, er sat under pres. Prisen for den tidligere regerings kontanthjælpsloft har været høj - og for høj for børnene i familier, der har været ramt af loftet. Børn i Danmark skal vokse op under ordentlige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet. Og det skal et nyt kontanthjælpssystem understøtte.

Men løsningen er heller ikke bare at fjerne kontanthjælpsloftet, uden at erstatte det med noget andet, mener ministeren. 

- For kontanthjælp skal være en midlertidig ydelse, og der skal være en mærkbar forskel på at være på kontanthjælp og i arbejde. Det er det diabolske dilemma, som Ydelseskommissionen skal hjælpe regeringen med at løse i det kommende år, udtaler han i pressemeddelelsen.

Utilfredse støttepartier

Socialdemokratiets tre støttepartier, SF, Enhedslisten og De Radikale blev efter det seneste folketingsvalg enige om at nedsætte ydelseskommissionen.

Men to af støttepartierne er ikke glade for det, der foreløbigt er lagt frem om kommisoriets kommende arbejde.

Der er for lidt fokus på at bekæmpe fattigdom i kommissoriet, som regeringens Ydelseskommission skal bruge til at gentænke kontanthjælpsloft og overførselsindkomster, mener Victoria Velasquez, beskæftigelsesordfører i Enhedslisten:

- Der står i kommissoriet, at kommissionens forslag skal være udgiftsneutrale, siger hun til Ritzau og fortsætter:

- Det betyder jo, at hvis vi skal sætte enkelte ydelser op for at få flere børn ud af fattigdom, så skal man på den anden side tage fra nogle andre, som er ramt af sygdom eller arbejdsløshed.

Ea er kontanthjælpsmodtager og mor: Jeg vil kunne mærke de ekstra penge

SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, er også stærkt utilfreds med den måde, regeringen har håndteret nedsættelsen af Ydelseskommissionen.

- Det er grotesk, at kommissionens anbefalinger skal være udgiftsneutrale. Det var jo det, der stod i fadæsen med dagpengekommissionen, hvor man på forhånd bandt medlemmerne på hænder og fødder i forhold til at tænke i konstruktive løsninger, siger Karsten Hønge til Ritzau.

Han er "målløs over", at SF ikke er blevet inddraget i formuleringen af kommissoriet.

Disse ydelser skal der ses på

  • Forsørgelsesydelser: kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse
  • Løbende tillægsydelser som fx boligsikring, særlig støtte og børnetilskud.
  • Enkeltydelser som fx hjælp til tandbehandling, medicin og boligindskud
  • Der nedsættes en følgegruppe med formænd og direktører for arbejdsmarkedets parter.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her