Her er dit nye idkort

22. apr 2010, 11:30
Her er fremtidige Dankort, benzinkort, kontokort, bibliotekskort, rabatkort, medlemskort, adgangskort og lånerkort.

Der er ingen firecifret kode at huske, ingen underskrift, ingen magnetstribe eller chip, for i fremtiden bliver dit ansigt dit ID-kort - dit adgangskort til hvad som helst.

"Det er fremtiden", siger Mads Thimmer, der er direktør i Innovation Lab, et videncenter for ny teknologi.

Teknologien kaldes biometrisk ansigtsgenkendelse, og det fungerer ved, at kameraer tager billeder af dig og bl.a. registrerer dine øjnes placering i ansigtet. Det bliver en talkode, som er unik for dig.

Erstatte 22 kontokort

"Teknologien er ved at være moden, og det bliver mere udbredt – især i udlandet. Biometrisk ansigtsgenkendelse vil erstatte mine 22 konti med tilhørende koder," siger Mads Thimmer.

Systemerne er præcise og kender forskel på enæggede tvillinger. Selv terrorister, der har sminket sig, bliver afsløret, forklarer Mads Thimmer, der forventer, at teknologien vil udbredes voldsomt i Danmark inden for de nærmeste år.

Begejstret for Tivolis initiativ

Han er begejstret for, at Tivoli, som beskrevet i dag på Avisen.dk, er i gang med at udvikle et system, der kan skanne gæsternes ansigter.

Formålet er at forhindre snyd og for at gøre det hurtigere at få adgang til Tivoli.

"Det handler om, at skabe værdi for kunderne og ikke bare kontrollere dem. Lykkes det, vil det lette vores dagligdag og få det fulde potentiale," siger han.

Husker rabatten

"Tanker jeg benzin, vil systemet huske, at jeg skal have 20 øre i rabat pr. liter, og automatisk trække penge fra min konto," siger han.

"Om få år vil vi grine af, at vi var skeptiske over for biometrisk ansigtsgenkendelse, men det er sundt, at vi er skeptiske. Det sikrer nemlig, at dataene behandles forsvarligt og ikke udnyttes," siger Mads Thimmer.

Ansigtsgenkendelse
  • Kameraer tager billeder af dig og registrerer bl.a. dine øjnes placering i ansigtet. De data bliver til en talkode, som er unik.
  • Det hedder "Biometrisk ansigtsgenkendelse"
  • I Japan anvendes teknologien til registrering af forbrugeres køn og alder og til at kontrollere, om de ansatte smiler tilstrækkeligt på jobbet.