Her er dine rettigheder som vikar

9. okt 2012
Her er de vilkår, vikaransatte har krav på.

Er du ansat i et vikariat eller har din ansættelseskontrakt en udløbsdato, så pas på, du ikke bliver snydt.

Mange steder mener lederen og tillidsrepræsentanten, at du ikke har ret til barnets første sygedag eller til at få del i de lokale lønforhandlinger. Men det passer ikke.

’Loven om midlertidigt ansatte’, som sikrer dine rettigheder, gælder ikke for ’tilkaldevikarer’ og andre, der arbejder et par timer hist og her.

Men har du arbejdet som vikaransat i mere end otte timer om ugen i en måned, har du en kontrakt på din ansættelse og er der overenskomst på arbejdspladsen, har du ret til samme arbejdsforhold, som dine fastansatte kollegaer. Intet mindre.

Efteruddannelse
Du har ligeså meget krav på at komme på kurser, der giver dig mere viden om dit fag.

Barnets første sygedag
Når ungen har skoldkopper, har du også ret til barnets første sygedag. Det står i langt de fleste overenskomster, og så har du også krav på det.

Lønforhøjelse
Når dine fastansatte kollegaer forhandler en pose penge ved en lokalforhandling, eller når der fordeles Ny Løn i det offentlige, har vikaransatte ligeså meget krav på en bid af kagen.

Ledige stillinger
Når arbejdspladsen slår nye stillinger op, så har de pligt til at underrette midlertidigt ansatte. Også interne jobopslag.

Løn under barsel
Som alle andre har du krav på løn under barsel. Men en stopklods kan være, at man ifølge overenskomsten skal have været ansat i en periode af nogle måneder.

Pension
Du har krav på pension akkurat som fastansatte. Du skal have pension fra dag et, hvis du blot én gang tidligere har betalt til pension. Ellers skal du i de fleste tilfælde arbejde ni måneder for at optjene retten.

Denne guide blev bragt første gang på Avisen.dk den 1. oktober 2010.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her