Her er de ledige, som Danmark tjener penge på

21. maj 2013, 06:00
Syv ud af ti ledige akademikere overvejer at springe ud som selvstændig, viser ny undersøgelse. Krise og arbejdsløshed øger lysten til at starte eget firma.

Arbejdsløse kommunikationsfolk, undervisere og andre humanister drømmer om at sprænge ledighedens lænker ved at starte eget firma.

Syv ud af ti ledige akademikere overvejer at blive selvstændige, viser en ny undersøgelse fra Dansk Magisterforbund.

"Det er rigtig godt, for landet har brug for flere iværksættere," siger formand for Dansk Magisterforbund, Ingrid Stage.

Hun mener, at den usikre jobsituation har skærpet akademikernes lyst til at stå på egne ben.

"Det er kommet mere opmærksomhed omkring det og flere tænker på det som en reel mulighed, netop fordi det kan være en vej ud af ledighed," siger Ingrid Stage.

Ikke pølsemand

Både Magistrenes A-Kasse og a-kassen for selvstændige, ASE, bekræfter, at den økonomiske krise får flere humanister til at starte op som selvstændige.

Antallet af magistre på dagpenge, som vælger at blive selvstændige på deltid, er vokset til det dobbelte fra 2011 til 2012, oplyser Magistrenes A-Kasse.

Mange tager efterfølgende det endelige skridt og bliver selvstændige på fuld tid.

De færreste akademikere vælger dog at springe ud som pølsemand eller vinduespudser. Typisk bliver de selvstændige inden for deres eget fagområde, for eksempel kommunikation eller it, eller bliver tekstforfattere eller undervisere, oplyser Magistrenes A-Kasse.

Cepos: En positiv konsekvens af krisen

Det er et sundt og positivt tegn, at så mange magistre har lyst til at blive iværksættere. Det mener Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den liberale tænketank Cepos.

"Der er mange negative konsekvenser ved en krise, men der er også nogle positive. En af de positive ting kan være, hvis flere starter deres eget firma op," siger Mads Lundby Hansen.

Det kommer bag på ham, at netop magistrene i så stor stil tiltrækkes af iværksætterdrømmen.

"Men det giver fin mening. Både fordi der er høj arbejdsløshed, og fordi humanister kan nogle ting og kan tilbyde noget viden, som der er stor efterspørgsel efter i vores samfund lige nu. For eksempel inden for kommunikation og undervisning," siger Mads Lundby Hansen.

Modgang og lange arbejdsdage

Dansk Iværksætterforening mærker også, at den høje arbejdsløshed puster liv i de højtuddannedes iværksætterdrømme.

"Der er mangel på job og pres på for at finde et. Så det er naturligt, at man som ledig overvejer, hvad man selv kan gøre. Der er en af mulighederne at starte sit eget," siger direktør i Dansk Iværksætterforening, Jakob Engel-Schmidt.

Han advarer dog imod at starte firma som en nødløsning, hvis man ikke har lysten.

"Hvordan man klarer sig som selvstændig afhænger af ens personlighed. Man skal brænde for sin idé, lægge en del timer i virksomheden og være indstillet på en del modgang i starten," siger han.

Magistrene har lysten

Tidligere undersøgelser fra Dansk Magisterforbund viser, at langt de fleste bliver selvstændige, fordi de har lyst.

"Vores medlemmer ser det som en mulighed for at være kreative og arbejde med det, der interesserer dem. Samtidig sætter mange pris på muligheden for selv at bestemme over arbejdstiderne," siger Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening.

Hun efterlyser samtidig bedre muligheder for at flere kan gøre iværksætterdrømmene til virkelighed, blandt andet ved at gøre dagpengereglerne mere fleksible.

"Når nu så mange er interesserede, bør vi også skabe nogle bedre rammer for, at det kan lade sig gøre," mener Ingrid Stage.

Undersøgelsen:

Dansk Magisterforening har spurgt deres medlemmer:

Har du overvejet at blive selvstændig?

Medlemmer i job:

  • Ja - 47 procent
  • Nej - 53 procent

Ledige medlemmer:

  • Ja - 69 procent
  • Nej - 31 procent

Undersøgelsen er foretaget blandt Dansk Magisterforenings medlemmer. Spørgeskemaet blev sendt til 4.738 medlemmer, hvoraf 859 besvarede det.

Dansk Magisterforenings medlemmer har fortrinsvis en humanistisk kandidatgrad. En mindre del har en naturvidenskabelig kandidatuddannelse.