20200818-131321-L-1920x1078we
Statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nicolai Wammen, skatteminister Morten Bødskov og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på pressemøde på Danish Crown. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Her er udspillet om ret til tidlig pension

18. aug 2020, 12:46
Socialdemokratiets ambition om, at nedslidte skal kunne forlade arbejdsmarkedet tidligere har levet siden foråret 2019, hvor den første gang blev præsenteret. Nu er pensionsudspillet langt om længe klar.

- Det vi sagde før valget, det siger vi også nu.

Sådan lyder det tirsdag fra statsminister Mette Frederiksen (S) under et pressemøde, hvor det nye pensionsudspil om retten til tidlig tilbagetrækning præsenteres.

Sammen med finansminister Nicolai Wammen (S), skatteminister Morten Bødskov (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kunne statsministeren langt om længe præsentere det nye pensionsudspil, som kommer efter måneder med snak om, hvornår det egentlig bliver 'Arnes tur.

LÆS OGSÅ: Forstå kampen for ret til tidlig tilbagetrækning

I det nye udspil lyder det, at man skal have ret til tidlig tilbagetrækning efter 42 år på arbejdsmarkedet, når man er 61 år.

Udspillet giver nedslidte ret til 13.550 kroner om måneden før skat. Et beløb, der nedsættes, hvis man har en pensionsformue på over to millioner kroner. Beløbet kan suppleres med udbetalinger fra egen pensionsopsparing, uden at ydelse nedsættes.

Desuden har man mulighed for at arbejdeog tjene op til 24.000 kroner om året før skat, uden at ydelsen nedsættes.

Det forventes, at 38.000 personer bliver omfattet i løbet af 2022. Det er dog kun 22.000 af dem, som regeringen skønner vil gøre brug af retten. Frem mod 2025 forventes antallet af personer at stige til 49.000.

- I skal have mulighed for at stoppe, inden I er slidt helt ned (..) Pensionstilværelsen skal være god. Det skal være nogle gode år med tid til at dyrke sine interesser og sin familie. Det skal være en ret, som man ikke skal visiteres til, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet.

Ifølge udspillet gør man brug af en model, som 'udelukkende er baseret på objektive kriterier'. Det betyder, at man ikke skal visiteres eller vurderes for at komme med på ordningen.

Der er dog en såkaldt ancinnitetstrappe, der spiller med ind. Det betyder, at personer med 42 års ancinnitet kan gå to år tidligere på pension, mens 44 år på arbejdsmarkedet åbner for muligheden for at gå tre år tidligere på pension. Den såkaldte 'optjeningsperiode' opgøres fra man er 61 år.

Man skal derfor have været aktiv på arbejdsmarkedet fra en alder af 17, 18 eller 19 år for at kunne gøre krav på retten til tidlig pension.

Hele hovedmålet med udspillet er, ifølge Mette Frederiksen, at understøtte de personer, der har været længst tid i job ved at rette op på den uretfærdighed, der blev skabt, da politikerne forringede efterlønnen tilbage i 2011. Det forklarede hun på pressemødet.

- Da vi lavede aftalen i 2006 var der stadig god mulighed for at gå på efterløn. Siden er efterlønnen blevet kraftigt forringet, og for mange grupper de facto afskaffet (..) Det har skabt stor uretfærdighed på vores arbejdsmarked, og vi løfter nu det ansvar, der skal løftes for at rette op på den uretfærdighed, lød det.

Det nye udspil vækker begejstring hos Fagbevægelsens Hovedorganisation.

- Det er et rigtig godt udspil, regeringen er kommet med. Regeringen retter med udspillet op på noget af det, velfærdsforliget stadig mangler. Nemlig at sikre, at rigtig mange af dem med lange arbejdsliv fremover kan trække sig tilbage uden at stå med hatten i hånden. Derfor er det et rigtig godt udgangspunkt for en god aftale, lyder reaktionen fra Lizette Risgaard, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Knap hver anden DF-vælger: Ret til tidlig pension har betydning for min stemme ved næste valg

I regeringens oprindelige udkast til retten til tidlig tilbagetrækning, som man præsenterede i januar 2019, var både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø med. Men i dag gjorde statsministeren klart, at det kun er de fysisk nedslidte, der får retten til tidlig tilbagetrækning. Mennesker, der er nedslidte pga. psykiskarbejdsmiljø, vil fortsat skulle søge den nuværende seniorpensionsordning.