Henrik reddede kollegas liv: 'Jeg blev meget rørt'

IMG_0515
Det er Henrik Harding Nielsen til venstre, der har givet sin nyre til Brian Christian Andersen. Foto: Privat
22. jan. 2020 21.52
For en uge siden gav Henrik Harding Nielsen sin kollega sin ene nyre. Han er efterfølgende blevet rørt over, hvor meget det har betydet.

For en uge siden reddede Henrik Harding Nielsen sin kollegas liv.

Brian Christian Andersen havde været nyresyg i 15 år og havde det seneste år brugt 20 timer om ugen i dialyse. Men det er slut nu. I sidste uge fik han Henrik Harding Nielsens ene nyre efter en vellykket operation på Odense Universitetshospital (OUH).

LÆS OGSÅ: Får nøglerolle i OK-forhandlinger - Det bruger HK’ere særlig ordning til

- Det er gået fuldstændig som planlagt. Den arbejder på livet løs, fortæller 47-årige Henrik Harding Nielsen og henviser til den nyre, som nu sidder i Brian Christian Andersens krop.

Der gik det op for mig, at det ikke kun er Brian, jeg har hjulpet, men hele hans familie. Der må jeg sige, at jeg blev meget rørt
Henrik Harding Nielsen, ansat hos virksomheden Ajos

Selvom de to kolleger nu har knyttet et helt særligt bånd, var de tidligere blot almindelige kolleger gennem syv år på Ajos i Vejle, der beskæftiger sig med materialeudlejning til byggepladser. Brian Christian Andersen er lagermedarbejder, mens Henrik Harding Nielsen er hejsemontør.

Store følelser

Da A4 Medier talte med dem begge i sidste uge lige inden den store operation, var der en smule nervøsitet at spore hos både Brian Christian Andersen og Henrik Harding Nielsen. Den er nu fuldstændig forsvundet til fordel for en masse andre store følelser:

- Da Brians familie, hans kone og tre sønner, efter operationen kom ind til mig med blomster og sagde tak, gik det op for mig, at det ikke kun er Brian, jeg har hjulpet, men hele hans familie. Der må jeg sige, at jeg blev meget rørt, fortæller Henrik Harding Nielsen, der blev udskrevet tre dage efter operationen.

Der har godt nok været drøn på. På et tidspunkt tænkte jeg på, om jeg skulle have min egen manager
Henrik Harding Nielsen, ansat hos virksomheden Ajos

Brian Christian Andersen på 51 år blev udskrevet onsdag, en uge efter operationen. Hans nyretal, der før lå på 1.007, var allerede det første døgn faldet til 700. Tallet var i fredags nede på 157.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Nyreforeningen: Omtale betyder meget

Hos Nyreforeningen er de glade for historier som den om de to gode kollegaer:

- Den slags omtale betyder meget for os. Det betyder blandt andet, at folk bliver klar over, at man kan være levende donorer. Der er ingen tvivl om, at den bedste behandling, hvis du er nyresyg, er en ny nyre. Det giver en fantastisk livskvalitet, siger formanden for Nyreforeningen, Jan Rishave.

Tallet skal ifølge formanden for Nyreforeningen, Jan Rishave, ligge et sted mellem 60-100:

- Det, man måler, er kreatinin i blodet. Det betyder i virkeligheden, at man måler, hvor mange affaldsstoffer patienten har i blodet. Det er blandt andet nyrernes opgave at rense blodet for affaldsstoffer.

En god historie

Både Brian Christian Andersen og Henrik Harding Nielsen er overraskede over, hvor meget omtale de har fået:

- Vores kommunikationsansvarlige på arbejdspladsen sagde godt nok, at det var en kæmpe historie, men jeg tænkte bare, 'det er godt med dig', men der har godt nok været drøn på. På et tidspunkt tænkte jeg på, om jeg skulle have min egen manager, fortæller Henrik Harding Nielsen.

Jeg synes jo bare, at det er positiv at få spredt budskabet om, hvor meget man kan ændre for et andet menneske ved at give sin nyre væk
Henrik Harding Nielsen, ansat hos virksomheden Ajos

Siden Vejle Amts Folkeblad første gang omtalte de to kolleger, har blandt andet TV SYD og Ekstra Bladet vist interesse for historien.

Vejle Amts Folkeblad og Ekstra Bladet har taget billeder under operationen:

LÆS OGSÅ: Brian fik særlig besked i kantinen: 'Jeg troede ikke på ham'

- Det er kommet bag på mig, hvor meget interesse der har været. Men jeg synes jo bare, at det er positivt at få spredt budskabet om, hvor meget man kan ændre for et andet menneske ved at give sin nyre væk. Den raske mister ingenting, og den syge vinder jo kun, forklarer Hans Henrik Harding, der skal være sygemeldt i otte uger.

Brian Christian Andersen kan forvente at være tilbage på jobbet efter tre måneder.