Henrik Smedegaard Mortensen driver cykelkæden Baisiekeli med sin fætter som en socialøkonomisk virksomhed. Foto: Maja Vang

Henrik har hjemløse og stofmisbrugere ansat: Nu kan det snart være slut

12. jul 2020, 09:00
Det sociale frikort, hvor borgere, der er allerlængst væk fra arbejdsmarkedet, kan tjene penge uden at blive trukket i kontanthjælp, eksisterer muligvis ikke i det nye år. Cykelhandleren Henrik Smedegaard Mortensen, der har ansatte på ordningen, fortæller hvor stor en forskel frikortet gør for både ham og frijobberne.

Hvis du handler i Brugsen på hjørnet af Enghavevej og Matthæusgade på Vesterbro i København, støder du muligvis på Wesley Damacena. Han står med en Christianiacykel og er klar til at rengøre og pumpe din cykel for 80 kroner, mens du handler.

LÆS OGSÅ: Lars sagde sit job op som speciallærer: Nu ansætter han autister til sit succesfirma

Wesley Damacena er frijobber. Det vil sige, at han bruger det sociale frikort, hvor han kan tjene 20.000 skattefrie kroner om året, uden at det går ud over hans kontanthjælp.

Cyklen kommer fra cykelhandler Baisikeli, der også ligger på Vesterbro. Det er 39-årige Henrik Smedegaard Mortensen, der ejer og driver butikken sammen med sin fætter. De har også en cykelbutik i Valby. På trods af det, er ingen af dem de store cykelentusiaster. Til gengæld brænder de for det sociale arbejde og driver deres cykelfirma som en socialøkonomisk virksomhed.

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at alle de lærlinge, som Baisikelis har haft gennem årene, er rekrutteret af kommunen. De er startet i et jobtræningsforløb, der så er blevet til en læreplads som cykelmekaniker. I dag har de cirka 20 ansatte.

Wesley har næsten ingen penge at leve for, men det, at han på en dag kan tjene et par hundrede kroner, gør en kæmpe forskel.
Henrik Smedegaard Mortensen, ejer af Baisikeli

- Det har altid været mennesker, jeg synes, var interessant i arbejdet med cykler. Grunden til, at vi overhovedet arbejder med cykler, er, at vi ville sende brugte cykler til Afrika. Men vi fandt ud af, at det var meget dyrt. Vi ville ikke hvile på fonde, det skulle være selvfinansierende, så vi begyndte at leje cykler ud til turister om sommeren. Med tiden blev det til to cykelbutikker i København med værksted.

Sådan lyder den meget korte historie om Baisikeli, der betyder cykel på swahili. Henrik Smedegaard Mortensen og hans partner sender stadig en gang om året cykler til Mozambique. Og det var også her, de fik idéen til en rullende cykelrengøring.

- I Mozambique sidder folk i vejkanten og reparerer cykler. De har en hammer, de har en skruetrækker, de har noget tape. Så vi talte om at tage konceptet til Danmark: Fylde en ladcykel med grej, og så kunne hjemløse stå på gaden og vaske, smøre og pumpe cykler.

Gør en kæmpe forskel

Og det er altså den idé, der ligger bag, at du kan møde Wesley Damacena ved Brugsen. Han har levet et hårdt liv med misbrug og hjemløshed og har ikke været vant til at tjene sine egne penge. Læs hele hans historie her.

- Wesley har næsten ingen penge at leve for, men det, at han på en dag kan tjene et par hundrede kroner, gør en kæmpe forskel. Det betyder blandt andet, at han ikke laver kriminalitet den dag, han er hos mig. Derimod yder han et ærligt stykke arbejde, som folk bliver glade for og som ikke handler om medlidenhed.  

Det sociale frikort er blevet godt modtaget, og resultaterne er gode, men samtidig har der også været udfordringer med blandt andet en tung administration
Astrid Krag (S), socialminister

Wesley Damacena er en ud af 517, der på landsplan har benyttet sig af ordningen, der blev iværksat af den tidligere regering og som har eksisteret i halvandet år. Det er en forsøgsordning, der udløber ved årsskiftet, medmindre socialminister Astrid Krag (S) fortsætter den:

- Det er endnu ikke afgjort, om ordningen med sociale frikort fortsætter. Det sociale frikort er blevet godt modtaget, og resultaterne er gode, men samtidig har der også været udfordringer med blandt andet en tung administration. Det vigtigste er, at vi hjælper udsatte mennesker, og her skal vi nøje vurdere, hvordan vi bruger kræfterne bedst, skriver hun i en mail til A4 Arbejdsliv.

Supplere det etableret arbedjsmarked

Både Henrik Smedegaard Mortensen og Iben Nova Rask, der leder projektet Socialt Frikort Vesterbro, ønsker, at ordningen skal fortsætte. Iben Nova Rask står blandt andet for at være bindeled mellem kommunerne, frijobberne og virksomhederne.

- Det, der kendetegner frijobberne, er, at de er meget langt fra det normale arbejdsmarkedet. Mange af dem er også meget ensomme. Det betyder meget, at de kan komme forbi mit kontor og sige 'jeg har ingen penge, jeg trænger til et arbejde'. Eller 'jeg kan ikke holde til at gå på gaden og sælge mig selv'. Så kan jeg skrive en ansøgning til kommunen og i løbet af få dage, kan jeg sige: 'Skal du ud og have et arbejde i dag', fortæller hun.

Frijob-ordningen er et nyt arbejdsmarked, der supplerer det etablerede arbejdsmarkedet
Iben Nova Rask, leder af Det Sociale Frikort Vesterbro

Ifølge Iben Nova Rask er det en fordel, at frijobberen kan få pengene skattefrit i hånden sammen dag:

-  De mennesker, som jeg møder, har ingen gode erfaringer med vores system. De er direkte systemangste. Det, at vi kan handle så hurtigt, gør, at vi kan bryde den systemangst, forklarer hun og tilføjer, at det ikke kun er frijobberne, der får noget ud af ordningen:

- Frijob-ordningen er et nyt arbejdsmarked, der supplerer det etablerede arbejdsmarked. Hvis en frijobber hjælper en frisør med at aflevere pant-flasker, så får hun tid til at tage en ekstra klipning. Baisikelis frijobbere laver eksempelvis også en tilstandsrapport på cyklen, så cykelejeren ved, at kæden skal skiftes. Det betyder, at der på den måde skaffes kunder til den lokale cykelsmed. Derfor kan gadearbejde også betragtes som en hjælp til lokalmiljøet.

 Lærer om mennesker

Da A4 Arbejdsliv møder Henrik Smedegaard Mortensen med sin ladcykel foran Brugsen, er en frijobberen ikke mødt op.

- Han plejer at være meget mødestabil. Jeg bliver aldrig irriteret, jeg bliver bekymret. Men jeg ved også, at sådan kan det gå engang imellem. VI stiller ikke de store krav, det skal være drevet af lyst. 

Iben Nova Rask fra Socialt Firkort Vesterbro og Henrik Smedegaard Mortensen har et tæt samarbejde (Foto: Maja Vang)

Henrik Smedegaard Mortensen tjener ikke penge på at have frijobbere. De penge, der kommer ind på en dag foran Brugsen, går udelukkende til frijobberen.

Selvom frijobberne bringer bekymringer og en del arbejde med sig, håber han, at ordningen bliver permanent.

- Jeg får en masse energi ud af det, og samtidig lærer jeg en del om mennesker. Frijobberne er som regel vant til at færdes på gaden. Mange af dem er Hus Forbi-sælgere, så de ved meget om salg og service, siger Henrik Smedegaard Mortensen og fortsætter med at fortælle om en af de første gange Wesley Damacena var ude med rengøringscyklen.

- Jeg stod med armene over kors, og Wesley sagde 'du skal aldrig stå sådan. Det virker ikke imødekommende'. Han er også rigtig god til at spotte potentielle kunder. Det er noget med, at de ikke skal se for travle ud. Han siger også, at man skal vente med at tale om prisen, til kunden har givet udtryk for, at de ønsker ydelsen.

LÆS OGSÅ: Wesley er stofmisbruger og frijobber: Når jeg arbejder tænker jeg ikke på stoffer

På sigt drømmer Henrik Smedegaard Mortensen om at tage 200 kroner om dagen for at udleje en Christianiacykel med rengørings- og pumpeudstyr til udsatte og gøre det til en mikrovirksomhed. Men indtil videre må han vente på, hvad socialministeren beslutter sig for.