Henrik Harding Nielsen (tv) giver sin nyre i morgen til sin kollega Brian Christian Andersen på Odense Universitetshospital. Foto: Privat

Brian fik særlig besked i kantinen: - Jeg troede ikke på ham

13. jan 2020, 14:06
I fem år har Brian Christian Andersen og Henrik Harding Nielsen været kolleger på virksomheden Ajos i Vejle. Tirsdag skal de begge igennem en fire timer lang operation, hvor Henrik Harding Nielsen giver sin ene nyre til Brian Christian Andersen.

Hvem ville du give din ene nyre til? Dine børn, dine søskende, måske din bedste ven, men hvad med din kollega?

Det havde Henrik Harding Nielsen ikke svært ved at svare på.

Da han kunne se, at hans kollega gennem fem år Brian Christian Andersen fik det dårligere og dårligere, og at han ville kunne blive frisk igen med en ny nyre, så tilbød Henrik Harding Nielsen ham sin:

LÆS OGSÅ: Ansat død efter fald fra lift i tredje sals højde

-  Det var en pludselig indskydelse, jeg fik. Jeg kunne jo se, at Brian gennem det seneste år fik det værre og værre. Så jeg tænkte, at hvis han kunne bruge min nyre, så skulle han da have den. Først troede Brian, at jeg lavede sjov, fordi jeg er lidt af en spradebasse, fortæller Henrik Harding Nielsen til A4 Nu. 

Normalt ser han kun sin kollega i frokoststuen, men i dag ligger Henrik Harding Nielsen og Brian Christian Andersen side om side på Odense Universitetshospital (OUH) og venter på den store operation i morgen tirsdag.

Hvis han kunne bruge min nyre, så skulle han da have den
Henrik Harding Nielsen, ansat hos virksomheden Ajos

Henrik Harding Nielsen på 47 år stod ved sin beslutning. Selvom beslutningen var nem, var der en del, der skulle ordnes, før Henrik Hardings Nielsens nyre kunne blive transplanteret til Brian Christian Andersens krop. Han skulle først tale med sin familie om det. Hans kæreste bakkede ham op med det samme. Mens datteren på 19 år i første omgang syntes, det var lidt voldsomt, at giv sin nyre til en kollega.

Derefter skulle Henrik Harding Nielsen igennem en længere udredning for at se, om der var et match.

LÆS OGSÅ: Sundhedstjek på jobbet afslørede livsfarlig hvilepuls: Tom, du har reddet mit liv

Klokken fire om morgenen en mandag vågnede Henrik Harding Nielsen ved lyden af, at der tikkede en mail ind i hans e-boks. I mailen stod der, at Henrik Harding Nielsen og den 51-årige Brian Christian Andersen var et match.

'Du får bare min nyre'

- Skal du noget den 14. januar? spurgte Henrik Harding Nielsen sin kollega, da de begge stod i frokoststuen den mandag.

Brian Christian Andersen havde ikke nået at tjekke sin e-boks den dag, så det var den glade giver, der kunne give beskeden om, at Brian Christian Andersen nu fik den nyre, som han havde ventet på, siden han blev syg efter en infektion 15 år tidligere.

- Jeg blev helt utroligt glad. Da han første gang sagde: 'Du får da bare min nyre', troede jeg ikke på ham. Men jeg kunne se, at han mente det, da han begyndte at gå til undersøgelser. Det er super sejt. Jeg havde aldrig regnet med, at jeg ville få en nyre af en kollega. Og jeg ville heller aldrig spørge nogle om det. Det er ikke noget, man spørger om, sigr Brian Christian Andersen.

Han og Henrik Harding Nielsen var indtil da bare almindelige gode kolleger, men ikke mere end det, som de begge udtrykker det. De arbejder sammen på Ajos i Vejle, der beskæftiger sig med materialeudlejning til byggepladser.

Brian Christian Andersen er lagermedarbejder, mens Henrik Harding Nielsen er hejsemontør. De sås som regel i frokoststuen. Men fra i dag mandag og den kommende uge vil de to ses mere, end de nogensinde har gjort. Her vil de være indlagt side om side på Odense Universitetshospital (OUH).

Spændt og nervøs for operationen

Operationen kommer til at tage omkring fire timer. Henrik Harding Nielsen skal være sygemeldt i cirka 8 til 12 uger. Mens Brian Christian Andersen skal være væk fra arbejdspladsen i tre måneder.

- Vores arbejdsgiver er bare lykkelig. Han ved, at han får to medarbejdere tilbage på 100 procent i stedet for en på 100 procent og en på 10 procent, forklarer Henrik Harding Nielsen.

Brian Christian Andersen har det seneste år brugt 20 timer om ugen på at få dialyse. Det slipper han for nu. Ligesom han slipper for at skulle bruge det meste af sit liv på en venteliste, hvor der lige nu står 430 og venter på en nyre.

- Alle omkring mig synes bare, at det er så stærkt, fortæller Brian Christian Andersen fra sygesengen, hvor han indrømmer at være en lille smule spændt og nervøs, inden den store operation.

LÆS OGSÅ: Dansk gigant tilbyder 2000 frivillig fratrædelse

Henrik Harding Nielsen er ikke nervøs, men bare glad.

Det handler om at tænke lidt ud over sin egen næsetip. Lige nu er der 430 på venteliste til en ny nyre, og det behøver, der slet ikke at være
Henrik Harding Nielsen, ansat hos virksomheden Ajos.

Hvordan har du det med, at du redder din kollegas liv?

- Det er jeg da stolt over. Jeg håber ved at fortælle min historie, at der er andre, der vil gøre det samme. Det handler om at tænke lidt ud over sin egen næsetip. Lige nu er der 430 på venteliste til en ny nyre, og det behøver, der slet ikke at være.