Henrik fik sparket: Familien sagde intet

27. aug 2011
Henrik Enegaard Skaanderup var arbejdsløs i 18 måneder. Men tabuet omkring hans fyring var størst i familien.

”Det er ikke dine fjender, der gør dig ensom. Det er dine venner”.

Sådan lød et ordsprog, som en erhvervspsykolog brugte til et foredrag, som Henrik Enegaard Skaanderup deltog i, da han efter 18 måneders ledighed var tilbage i arbejde.

De 18 måneders arbejdsløshed stod stadig skarpt i hukommelsen, og netop derfor vakte disse ord hurtigt Henrik Enegaard Skanderups opmærksomhed.

”Jeg bed mærke i det med det samme. Når man pludselig bliver arbejdsløs har man en masse forventninger til sine omgivelser. Og man tillægger dem nogle forestillinger om, hvad de burde eller skulle gøre,” siger han.


Otte timer uden et ord


I 2008 blev Henrik Enegaard Skaanderup fyret fra sit job som administrerende direktør i Kuben.

I 20 år var han gået fra det drømmejob til det andet. I disse år havde han aldrig rigtig tænkt over, hvad man mon går og tumler med som arbejdsløs.
Allerede kort tid efter fyringen, stod der især ’ensomhed’ bøjet i neon.

Det skriver han om i sin bog 'Slået hjem', hvor han fortæller om halvandet års op- og nedture som jobsøgende.

I disse 18 måneder var Henrik Enegaard Skanderup ikke bleg for at tale åbent om sin fyring, og hvordan han havde det. Det samme var dog ikke helt tilfældet for familien.

”Der var ofte, hvor jeg tænkte: så spørg dog for pokker hvordan jeg har det!,” siger han, og nævner især én bestemt familiemiddag.

”Vi sad i otte stive timer og talte om politik og regeringen og kom vidt omkring, og da vi tog afsked med hinanden om aftenen, var der én, der sagde: ’hold da op, hvor er vi kommet rundt om mange ting i dag’, mens jeg bare tænkte: ja på nær én!,” siger Henrik Enegaard Skaanderup.

Hul på bylden

Efter tilstrækkelig mange familiekomsammener, hvor ingen nævne det, som alle vidste, tog Henrik Enegaard Skaanderup og hans kone selv affære.

”Vi ringede til familien efterfølgende og sagde, at det altså fyldte meget for os, og vi gerne ville tale om det,” siger han.

Og herefter var det som om, der var taget hul på en byld, forklarer Henrik Enegaard Skaanderup.

Endelig begyndte familien så småt at spørge ind til, hvordan det gik med jobsøgningen. Og det var en lettelse.

”Det fylder enormt meget. Man bruger mange timer alene hver dag, så man har brug for at snakke om det, men man orker bare ikke altid at være den, der bringer det på banen,” siger Henrik Enegaard Skaanderup.

En misforstået passen-på

Henrik Enegaard Skaanderup egen forklaring på berøringsangsten er, at det et forsøg på beskyttelse.

”I 20 år havde jeg været succesdrengen, der nok skulle tage mig af alting. Det, at jeg pludselig var arbejdsløs, blev et tabu, som de ikke vidste, hvordan de skulle håndtere. Så var det lettere ikke at rode op i det, men det blev en misforstået passen-på,” siger han.

At det kan være svært for de nærmeste at tage sig tid til den arbejdsløse, kan han også godt sætte sig ind i.

”Livet fylder, folk har travlt på arbejdet, børnene skal i skole og skal lave lektier og så videre. Men mit håb med bogen er i lige så høj grad, de de pårørende vil huske at tage sig tid til den arbejdsløse en gang imellem,” siger han.

'Slået hjem'
  • Henrik Enegaard Skanderup mistede i efteråret 2008 sit job som adm.dir. i Kuben. Herefter fulgte 18 måneders ledighed fyldt med personlige op- og nedture.

  • Det er der kommet bogen 'Slået hjem - en fortælling om at blive fyret og finde job igen' ud af. Den udkommer d. 29. august.

  • Du kan finde råd, konkrete værktøjer og første kapitel af bogen på www.slaaethjem.dk