20191022-173848-A_73Mb
Med sit farvel til Liberal Alliance var det tredje gang Simon Emil Ammitzbøll-Bille meldte sig ud af et parti på grund af uenighed om kursen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv)

Hemmeligt brev afslører: Sådan blev toppolitiker slagtet

23. okt 2019, 08:56
Vrede medlemmer truede med at få Simon Emil Ammitzbøll-Bille ekskluderet, fremgår det af et brev som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Det var et brev fra en række vrede medlemmer af partiets hovedbestyrelse som tirsdag fik Simon Emil Ammitzbøll-Bille til at melde sig ud af Liberal Alliance.

LÆS OGSÅ: Klamme fund på jysk fabrik: Direktør beklager

Det skriver Ekstra Bladet, som er i besiddelse af brevet der er stilet til partiets politiske leder Alex Vanopslagh.

Ifølge Ekstra Bladet blev Simon Emil Ammitzbøll-Bille beskrevet som illoyal, og afsenderne truede med at indkalde til et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde for at få ham ekskluderet.

Alternativt opfordrede afsenderne Simon Emil Ammitzbøll-Bille til at skifte parti, og skriver at Simon Emil Ammitzbøll forsøgte "at undergrave den nye ledelse ved at signalere splid og uenighed gennem medierne".

Tirsdag meddelte Simon Emil Ammitzbøll-Bille sin exit fra partiet på Facebook, og efterfølgende sagde han til Ritzau:

- Jeg forlader partiet, fordi jeg ønskede at trække det i en mere værdiliberal retning med åbenhed overfor verden, fokus på frisind og retssikkerhed samt en udlændingepolitik, der er en anden end Inger Støjberg-linjen. Det har der ikke være opbakning til.

Det er endnu uvist om Simon Emil Ammitzbøll-Bille vil beholde sit mandat i Folketinget.

LÆS OGSÅ: DF-profil angrebet af kernevælgere på Facebook: ”Simpelthen for dumme”

Fakta: Mini-portræt af Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Med sit farvel til Liberal Alliance var det tredje gang 42-årige Simon Emil Ammitzbøll-Bille meldte sig ud af et parti på grund af uenighed om kursen.

Han er gået fra talentfuld rebel hos De Radikale over partiformand i et marginaliseret Borgerligt Centrum til en fremtrædende plads hos Liberal Alliance, skriver Ritzau.

I et portræt skriver Ritzau, at han gik ind i politik for at bekæmpe uretfærdighed. Personlig frihed og retssikkerhed er de emner, han har arbejdet mest med, og uenigheder om de to samt EU-politikken er grunden til, at han forlader Liberal Alliance.

Hen blev første gang valgt ind i Folketinget i 2005 for De Radikale, men forlod partiet i oktober 2008 efter længere tids offentlig uenighed med partileder Margrethe Vestager om blandt andet 24-års-reglen.

Kort efter stiftede han sit eget parti, Borgerligt Centrum, der efter sløj vælgeropbakning i meningsmålingerne og interne uenigheder blev nedlagt igen bare fem måneder senere.

De to marginaliserede partiledere Anders Samuelsen og Ammitzbøll slog pjalterne sammen i Liberal Alliance, som Samuelsen kort forinden havde overtaget styringen af fra Naser Khader.

Anders Samuelsen har kaldt Ammitzbøll-Bille for sin tro væbner, en totalt driftsikker makker og sin skudsikre vest.

Han var økonomi- og indenrigsminister i VLAK-regeringen frem til valget i juni.

Med Ammitzbøll-Billes seneste brud er Liberal Alliance Folketingets mindste parti med tre medlemmer.

Kilde: Ritzau