Hemmeligt amerikansk drabsprogram i Irak

9. sep 2008
Det store fald i volden i Iran skyldes hovedsageligt USAs hemmelige program for udryddelse af terrorister, hævder Watergatejournalist.

Bob Woodward, der i 1973 vandt Pulitzer-prisen for sin og Carl Bernsteins afdækning af Watergate-skandalen, vækker nu opsigt med sin omtale af et storstilet amerikansk drabsprogram i sin nye bog 'The War Within: Secret White House History 2006-2008.

Her sammenligner Woodward programmet med amerikanernes Manhattan Project under 2. Verdenskrig, hvor atombomben.

"Det er et vidunderligt eksempel på amerikansk opfindsomhed, der løser et problem i en krig," siger den nu assisterende chefredaktør på Washington Post.

Woodward afslører dog ikke umiddelbart, hvordan programmet i Irak er skruet sammen.

"Det må være hemmeligt indtil videre. Ellers kan det få folk dræbt," siger han i tv-programmet CNN Larry King Live.

Stephen Hadley, der er sikkerhedsrådgiver for regeringen, bekræfter i en skriftlig erklæring eksistensen af et sådant program, men modargumenterer Woodwards påstand om, at ekstra 30.000 amerikanske tropper ekstra i Irak er forklaringen på den relativt rolige tilstand i øjeblikket.

Woodward peger dog også på to andre årsager til den tiltrængte amerikanske succes i Irak. Den ene skal være den militante Muqtadas al-Sadrs beslutning om våbenhvile med hans Mehdi-hær.

Den anden årsag er ifølge Woodward den såkalde 'Anbar-vækkelse', hvor sunnimuslimske stammer sluttede sig til de amerikanske tropper for at bekæmpe al-Qaeda.

/Newspaq/

faktaboks
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her