Hemmelige dokumenter giver håb for Maddies forældre

11. aug 2008
Det vælter frem med nye teorier og spekulationer om Madeleine McCann, efter politiet har frigivet hidtil hemmelige dokumenter i sagen.

Blev Madeleine McCann kidnappet og solgt til en pædofilring, eller lå hun død i familiens bil i 25 dage efter hendes forsvinden? Spekulationerne om, hvad der skete med Madeleine McCann, har været vidt omkring, siden den treårige pige forsvandt fra en ferielejlighed i Praia da Luz i Portugal i maj sidste år.

Nu har de fået fornyet liv, efter portugisisk politi den 3. august offentliggjorde hidtil hemmeligholdte sagsdokumenter - 15 måneder efter Madeleine forsvandt.

Dokumenter giver håb

De nye oplysninger i sagen har givet Gerry og Kate McCann nyt håb om, at deres datter endnu er i live, da intet i de netop offentligtgjorte dokumente peger på, at hun er død, oplyser Clarence Mitchell, som er talsmand for Madeleines forældre.

»De håber imod alle odds, at hun er derude et sted,« siger han til BBC,

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Sagsdokumenterne, som tæller mere end 20.000 sider, afslører blandt andet tip om, at Madeleine McCann var bestilt kidnappet af en belgisk pædofilring, udsagn fra vidner, som mener at have set den lille pige i Belgien, og fantomtegninger af mulige kidnappere, som aldrig er blevet offentliggjort.

Politiet løj om DNA

Samtidig viser sagsdokumenterne, at politiet har løjet over for Madeleines far, Gerry McCann, under afhøringen, hvor han blev fortalt, at Madeleines DNA blev fundet i bagagerummet i den udlejningsbil, som familien først lejede 25 dage efter Madeleine forsvandt. Det skete til trods for, at politiet allerede inden afhøringerne havde fået besked fra teknikere om, at DNA'et i bilen kunne stamme fra næsten hvem som helst.

»Det var temmeligt klart, at de forsøgte at få en tilståelse, og at de var klar til at gøre det (at lyve om DNA-beviset, red.) for at nå målet,« siger en kilde tæt på familien til den engelske avis Daily Mail.

Sløsede med tip

I et af de mange dokumenter i sagen fremgår desuden det, at det britiske politi modtog et tip 10 måneder efter Madeleine forsvandt. Ifølge tippet skulle Madeleine være bestilt af en belgisk pædofilring, efter en mellemmand havde set Madeleine og sendt et billede af hende til pædofilringen. Selv om det britiske politi modtog tippet i marts i år, var det ikke før seks uger senere, at portugisisk politi fik oplysninger om tippet.

Madeleine set i Belgien

Tippet om pædofilringen er ikke det eneste spor, som kæder Madeleine sammen med Belgien. Ifølge dokumenterne mener flere vidner at have set Madeleine i landet. Det gælder blandt andet to udførlige beretninger fra vidner, som mener at have set Madeleine kort efter hun forsvandt. Ifølge det ene vidne, fortalte pigen, at hun hed Maddie, og at hun var blevet taget fra sin mor. Politiet i Belgien har desuden oplyst, at det har modtaget over 100 henvendelser fra folk, som menes at have set Madeleine.

Set for en uge siden

Den nyeste henvendelse er blot en uge gammel og kommer fra en sikkerhedsvagt i Belgien, som mener at have set Madeleine i en bank i Bruxelles. Pigen var i selskab med en afrikansk-udseende kvinde.

Parret blev fanget af overvågningsbånd, som nu er videresendt til Madeleines forældre.

Politi: spekulationer

Sagsdokumenterne, der omhandler beretninger fra vidner, som mener at have set Madeleine, fylder hele 2.550 sider, og i et forord til denne del af dokumenterne konstaterer politiet, at mange vidneberetninger er 'af lille substans og rene spekulationer'. Der står desuden, at 'Madeleine' nogle gange var blevet flere steder samme dag med en afstand på 4.000 kilometer.

Det afskrækker dog ikke Kate og Gerry McCann fra at lade dokumenterne give dem nyt håb om at få deres datter hjem i live. I stedet er de med til at gøre parret stærkere, udtalte deres talsmand kort efter offentliggørelsen.

faktaboks

Sagen kort

Treårige britiske Madeleine McCann forsvandt om aftenen den 3. maj 2007, mens hun befandt sig i familiens ferielejlighed i Praia da Luz i Portugal, hvor hun var på ferie med sine forældre og to yngre søskende.

Forældre var gået ud at spise på nærliggende restaurant, efter børnene var faldet i søvn. Da moderen, Kate McCann, ville kigge til dem, opdagede hun, at Madeleine var forsvundet.

Forældrene og en mand ved navn Robert Murat har tidligere været i politiets søgelys. De er nu renset for enhver formel mistanke på grund af manglende beviser.