Hemmelig video afslører lovbrud hos LM WIND

28. mar 2011, 15:03
Tidligere LMansat, Bjarne Dørr, har optaget en privat video, der afslører alvorlige lovbrud på LM Wind Power. Ekspert er rystet. Bjarne Dørr og hans kone Heidi Schneider lider i dag af diarre, hovedpine og svimmelhed efter at have arbejdet for LM Wind Power.

Videoen, som Bjarne Dørr optog en dag i 2005, skulle egentlig bare vise, hvordan en almindelig arbejdsdag så ud i slibehallen på LM Wind Power.

Men nu vælger den tidligere slibearbejder at vise offentligheden, hvordan arbejdsmiljøet så ud i 2005. Videoen afslører store problemer med sikkerhed og beskyttelse mod støv og giftige styrendampe.

Se videoen her

Ifølge ekspert i arbejdsmiljø, Lene Bildtoft, ville der vanke seks påbud i løbet af de 12 minutter, de private optagelser varer.

I lokalerne, hvor medarbejderne går rundt uden åndedrætsværn, hænger der våde polyesterstykker, der afgiver giftige styrendampe. Styren kan give hjerneskader, lungelidelser og mistænkes for at give kræft. Desuden mangler der udsugning ved acetone- og polyesterbeholdere. Her opbevares opløsningsmidler, der skader nervebanerne i hjernen.

Glasfiberstøvet, der ligger overalt på gulve, vægge og borde, er farligt for lungerne. Medarbejdere, der indånder store mængder støv, risikerer ifølge Lene Bildtoft at udvikle lungesygdommen KOL. Tidligere ansatte på LM Wind Power har fået lungesygdomme af at arbejde i styrendampe hos LM, fastslår Arbejdsskadestyrelsen.

LÆS historien om Per Helsingoff, der mistedé 50 % af lunge kapaciteten.

 

Blødninger, diarre og mavesmerter

Bjarne Dørr kom i tanke om videoen, efter han havde hørt om giftskandalen i medierne. Nu står han frem i Avisen.dk og fortæller om de mange helbredsproblemer, han selv og konen Heidi Schneider i dag lider af.

Heidi Schneider er 34 år og bor i Toftlund med 29-årige Bjarne Dørr. Sammen har de to børn på et og tre år. En dreng og en pige.

"Vi frygter, vi ikke kan blive gamle og se dem vokse op," forklarer Bjarne Dørr.

Begge forældre har arbejdet i giftige styrendampe på LM Wind Power, hvor de ofte havde gule lagener, når de vågnede om morgenen. Flere ansatte fortæller om, hvordan de svedte gul gift ud af kroppen efter arbejde i styren på LM.

Heidi Schneider har i dag problemer med underlivet, mavesmerter og har jævnligt voldsomme blødninger. Dertil kommer diarre, hovedpine og svimmelhed, selvom hun ikke har arbejdet på LM siden 2009.

”Jeg er helt afkræftet, når jeg både har kronisk diarre og styrtblødninger fra underlivet,” forklarer Heidi Schneider.

Hendes mand har ofte diarre, hovedpine, hukommelsestab og koncentrationsbesvær.

Begge frygter at få kræft, da styren står på Arbejdstilsynets, Miljøstyrelsens og WHOs liste over mulige kræftstoffer.

 

"Styrendampene sved i øjne og lunger"

"Vi kravlede ind i vingen med masker på, men for at komme ud i spidsen af vingen, måtte vi tage masken af. Styrendampene sved i øjne og lunger," beretter Bjarne Dørr.

Præcis den samme forklaring kommer andre tidligere LM-ansatte med, og forklaringerne bakkes nu op af den gamle video, som Bjarne Dørr selv optog og nu har afleveret til TVSYD. Tv-stationen har talt med flere tidligere sikkerhedsrepræsentanter, som bekræfter videoens rigtighed.

"Sådan så det ofte ud i slibehallen," siger de tidligere sikkerhedsfolk.

I slibehallerne hos LM er der i 2004 blevet målt 30 gange den tilladte mængde af styren i luften. På videoen blæser ansatte støv ud af vingen i stedet for at suge det op.

"Vi havde travlt og skulle hele tiden skynde os," forklarer Bjarne Dørr.

Lægen sagde: "Det er bare psykisk"

Bjarne Dørr og Heidi Schneider skal nu undersøges på Arbejdsmedicinsk Klinik i Esbjerg.

"Jeg er bange," siger Heidi Schneider.

En aften måtte Bjarne Dørr ringe 112.

"Heidi kunne ikke stå, gå eller sidde. Hun stod krumbøjet med kraftige mavesmerter. Men hospitalet kunne ikke finde forklaringen. Heidi har aldrig kastet så meget, som hun har gjort de sidste tre år, efter hun er stoppe på LM i 2009," forklarer Bjarne Dørr.

Heidi Schneider er også blevet hentet af ambulancen på LM's fabrik, efter hun fik voldsomme vejrtrækningsproblemer. Lægen på Haderslev Sygehus sagde, at årsagen måske var "psykisk". Det samme har Heidis egen læge kaldt det. Men ingen har sendt Heidi Schneider til en arbejdsmedicinsk klinik for at blive tjekket af specialister. Det sker først nu.

"Jeg føler ikke mine sygdomme er blevet taget seriøst af lægerne," forklarer hun til Avisen.dk.

 

USA: ”Sikkerheden var slet ikke god"

Også på LM Wind Powers amerikanske fabrikker har der været problemer med Arbejdsmiljøet. Bjarne Dørr var udsendt til en af LM's fabrikker i USA i 6 uger i 2004.

”Sikkerheden var slet ikke god. Det var skræmmende. De sendte unge piger ind i vindmøllevingen kun med briller på og uden maske, hvor de fyldte styren-holdig lim i vingen".

"Da en af pigerne kom ud af en vinge, sagde hun: ”Damn! I’m high.” Så gav jeg hende en ekstra maske, jeg havde. Hun havde stået i de her dampe i cirka 30 minutter uden maske,” forklarer Bjarne Dørr.

LÆS OM PROBLEMER I USA; INDIEN; KINA; SPANIEN HER



LM: Ingen skal blive syge af at arbejde for os
Videoen, Bjarne Dørr optog, afslører ifølge LM Wind Power "flere kritisable forhold."

"På videoen vises klare brud på sikkerhedregler, og det er ikke acceptabelt på nogen måde. Vi vil nu undersøge forholdene," siger teknisk chef hos LM Frank Nielsen til TVSYD.

"Man skal ikke kunne blive syg af at arbejde på en industrivirksomhed i Danmark og heller ikke i resten af verden. Men vores sikkerhedinstrukser er klare og skal forhindre, at folk bliver syge".

Alligevel har LM Wind Power fået 31 påbud omkring kemiske stoffer siden 2000. Flere målinger viser for høje niveauer af styren i luften, og både ansatte og Arbejdstilsynet har løbende klaget over en dårlig udsugning, der ikke fjerner dampene godt nok.

FAKTA

Arbejdstilsynet har i følge ny redegørelse fra 2000-2010 hele 52 gange konstateret væsentlige kemiske problemer i forbindelse med støbning af vindmøllevinger på LM Wind Power. Virksomheden har derfor fået 31 påbud.

Flere LM-arbejdere ønsker en undskyldning fra LM og en undersøgelse af langtidsvirkningerne på deres helbred. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har nu igangsat en helbredsundersøgelse og kræver nye svar fra Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen.

LÆS Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsens 
redegørelse om arbejde med vindmølleproduktion og anvendelse af styren på LM Wind Power i perioden 2000-2010

Læs også ministerens pressemeddelelse.

 

LM: Vi kan ikke genkende problemer

Alligevel fastholder ledelsen på LM Wind Power, at virksomheden altid har gjort sit ypperste for at beskytte de ansatte. Ledelsen kan fortsat ikke genkende, at der skulle være løbende og alvorlige problemer med arbejdsmiljøet.

Det er ellers alvorlige og tilbagevendende problemer, som Arbejdstilsynet konkluderer i redegørelsen til ministeren.

”Redegørelsen bekræfter, at LM Wind Power har haft alvorlige og tilbagevendende problemer med arbejdsmiljøet. Jeg synes, at virksomheden burde have taget ved lære, når Arbejdstilsynet har påpeget den samme type problemer år efter år,” siger minister Inger Støjberg.

Arbejdstilsynet undersøger nu virksomheden fra 1978 og frem til i dag. Den foreløbige rapport er fra 2000-2010.

Arbejdsskadestyrelsen er i gang med en helbredsundersøgelse, der skal klarlægge sygdomme blandt de ansatte.

 

Lungerne er ødelagte

Ansatte står løbende frem med helbredsproblemer, der aldrig er blevet anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen.

I dag stod Benny Bülow frem og fortalte, hvordan hans lungekapacitet er reduceret med 25 %. Men sygdommen er aldrig blevet anmeldt af hverken LM, læger eller fagforening. Det sker først nu.

LÆS OM BENNYS HISTORIE: VI ER IKKE BARE MASKINER

 

Nu står Bjarne Dørr og hans kone Heidi Schneider frem. De lider begge af diarre, hovedpine og svimmelhed efter at have arbejdet for LM Wind Power.

Bjarne Dørrs knæ er desuden smadret efter en ulykke på LM Wind Power. Han kæmper nu for at få erstatning hos Arbejdsskadestyrelsen, der har afvist hans sag.

Nu vurderer Ankestyrelsen, om knæskaden er en arbejdsskade. Han håber en advokat kan hjælpe ham, for han er ikke medlem af 3F mere og står sammen med Heidi helt alene med sygdomme og problemer.

Her er Heidi og Bjarne: