Danmark havde en vigtig strategisk geografisk placering set med østblokøjne under Den Kolde Krig. Foto: China Daily Cdic/Reuters/Ritzau Scanpix

Hemmelig plan: Ville atombombe Danmark

4. jan, 18:20
Polsk spion i Danmark havde en vigtig rolle i planen om, at atombombe adskillige danske byer og invadere landet under Den Kolde Krig. Det skriver Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet kan lørdag afsløre de skræmmende planer om, hvordan Warszawapagtens ville ramme en lang række af mål i Danmark med atomvåben.

Det skulle ske, hvis Tredje Verdenskrig brød ud. Her var det nemlig afgørende hurtigt at sætte det danske militær og dets allierede effektivt ud af spillet.

Læs hele historien hos Ekstra Bladet her.

Og den polske spion Bogdan W. - med kodenavnet 'Bret', og som avisen fredag afslørede, fortsat lever i Danmark - havde en vigtig rolle i planen om at atombombe flere danske byer, lufthavne og andre centrale mål.

Han skulle samtidig støtte de støtte polske styrker på deres vej op gennem landet under den efterfølgende invasion.

Afsløret af tusindvis af dokumenter

Informationerne fremgår af de tusindvis af dokumenter, som Ekstra Bladet har kulegravet fra Institut for National Erindring (IPN) i Warszawa.

- Danmark kan have krigsafgørende betydning.

- Det ser man meget tidligt, siger koldkrigsforsker Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet til Ekstra Bladet om planerne om et atomangreb mod Danmark.

Problemet for østblokken var, at man fra Danmark kunne sende bomber langt ind i Polen og Sovjetunionen, og at landene derfor hellere ville tabe terræn i det centrale Europa end miste kontrollen over Danmark.

Skulle rapportere fra bag fjendens linjer

Netop spionen Bret er ifølge planerne særdeles vigtig for, at tropperne fra Polen kunne få succes, mener en polsk ekspert, der kalder ham for 'en af de vigtigste militære spioner for Polen under Den Kolde Krig':

- Ved udbruddet af Tredje Verdenskrig skulle han være ansvarlig for kommunikation og være informant, der skulle skaffe informationer om styrkernes bevægelser bag fjendens linjer, forklarer historiker Przemyslaw Gasztold fra Institut for National Erindring (IPN) til Ekstra Bladet.

Og han pointerer, at netop Brets integration i det danske samfund var af afgørende betydning.

- Det var meget vigtigt for Warszawa at have folk, som var danske statsborgere, som ikke blev overvåget.

Bogdan W. afviser over for Ekstra Bladet, at han var spion, selvom talrige papirer i de polske arkiver danner et meget tydeligt billede af hans aktiviteter i næsten 20 år som topspion for Polen.