Helt unge piger får arbejdsskader

9. mar 2011
Frisører er 13 år yngre end gennemsnittet, når de får anerkendt en arbejdsskade

Der går ikke mange år, fra de får deres børneopsparing udbetalt, til den næste check kommer med posten. Det er de unge piger i frisørbranchen, der ender i sager om arbejdsskadeerstatning.

Det viser nye tal fra Arbejdsskadestyrelsen for Avisen.dk

Næsten halvdelen af de frisører, der anmelder, at de har fået en erhvervssygdom er mellem 20 og 29 år gamle. Hele seks procent er faktisk under 20 år.

I gennemsnittet blandt alle sager om erhvervssygdomme er det under én procent, som er under 20 år og bare otte procent, der er mellem 20-29 år. I alle brancher samlet kommer de fleste erhvervssygdomme først i alderen 40-54 år.

”Det er jo fuldstændig grotesk. Det er unge kvinder, der går ind i faget med en drøm om mode og at skabe skønhed, og forlader det efter kort tid med et liv mere eller mindre lagt i grus og nogle gange handicappet for livet af et absurd arbejdsmiljø,” siger Poul Mongaard, formand for Frisørforbundet.

Som Avisen.dk tidligere dokumenteret holder en frisører i snit kun 8½ år i faget, og at mange forlader det med smerter, allergi og astma. 45 procent af frisørerne slås med håndeksem på grund af fugtige hænder og de mange kemikalier, der arbejder med.

Bevis for at kemikalier er farlige

De nye tal viser også, at de sygdomme udmærket er kendt og beskrevet i forvejen. Man ved altså udmærket godt, at de ting, frisørerne arbejder med, er farlige.

Fra 2005 til 2010 behandlede Arbejdsskadestyrelsen 1290 sager fra frisører. De 465 blev anerkendt. 405 havde hudsygdomme og 55 havde lungesygdomme. Tre havde kræft.

Når man ser på alle anmeldte erhvervssygdomme samlet, bliver omkring hver fjerde anmeldte sag anerkendt som en arbejdsskade. På enkelte områder er tallet meget højere, fordi der er rigtig god videnskabelig dokumentation for sammenhængen mellem bestemte sygdomme og udsættelse for bestemte påvirkninger. For eksempel bliver tre ud af fire hudsager anerkendt.

Det er næsten samme billede der tegner sig for frisørerne.

"Frisørerne belaster deres hænder, dels i forbindelse med hårvask og dels arbejder de med forskellige kemiske produkter, der også kan give dem allergiske reaktioner. Syv ud af ti frisører får anerkendt deres hudsygdomme," siger Rikke Nissen, faglig chefkonsulent i Arbejdsskadestyrelsen.

Halvdelen af de frisører, der anmelder en lungesygdom, får den anerkendt. Det er noget over gennemsnittet på omkring 1/3.

"Uden at være gået nærmere ned i tallene fra statistikken vil mange af disse sygdomme formentlig være begrundet i de kemiske stoffer, der anvendes i forbindelse med frisørfaget", siger Rikke Nissen.

Vi råber op og råber op

Poul Mongaard fra frisørernes fagforening er vred, og mener, der mangler politisk vilje.

”Vi råber op og råber op og giver penge til forskning, og der kommer rapporter, der viser at forholdene er fuldstændig urimelige. Men der sker ikke noget. Vi mangler nogle politikere, der siger, at nu tager vi de frisører alvorligt. Det er en vigtig befolkningsgruppe, som skal tages fuldstændig seriøst,” siger han.

Fakta
  • Gennemsnitsalderen for en person, der anmelder en erhvervssygdom er 46 år.
  • Hos frisørerne er den 35 år.
  • En erhvervssygdom: En sygdom udviklet på grund af længere tids påvirkning på jobbet.