Helt galt! Farlig chance på job koster kassen

7. maj 2013, 06:00
Over halvdelen af os går på kompromis med sikkerheden på arbejdet, viser ny undersøgelse. Det er helt galt, mener Socialdemokraterne.

Et forkert knæk i ryggen, et uforsigtig fodtrin på stilladset eller ja tak til en ekstra opgave, selv om stresstærsklen for længst er overskredet.

Er det dumt? Helt sikkert, men over halvdelen af os gør det alligevel.

53 procent af danskerne føler, at de går på kompromis med deres egen sikkerhed på jobbet.

Det viser en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Epinion har lavet for rådgivningsvirksomheden Alectia.

Alt for mange danskere gambler med deres psykiske og fysiske sundhed på arbejdspladsen, vurderer arbejdsmiljøekspert Svend-Erik Hermansen fra HK.

"Det er helt galt, fordi det slet ikke er nødvendigt i dagens Danmark. Vi ved godt, hvad der er skadeligt, og derfor burde både ansatte og arbejdsgivere være i stand til at rette ind efter den lovlige sikkerhed," siger han.

Urealiseret gevinst

Socialdemokraterne holdt mandag konference på Christiansborg arrangeret i samarbejde med Alectia, som rådgiver firmaer om sikkerhed på arbejdspladsen og som også står bag undersøgelsen.

Emnet var samfundsgevinsten ved et forbedret arbejdsmiljø.

"Større motivation, færre sygedage, længere tid på arbejdsmarkedet og færre på overførselsindkomst efter alvorlige arbejdsskader. Der ligger en kæmpe urealiseret produktions- og samfundsmæssig gevinst ved et forbedret arbejdsmiljø," siger Kenneth Ajslev, der er direktør Alectia.

Desværre er der for langt mellem viden om sikkert arbejdsmiljø og praktisk hverdag på danske arbejdspladser.

"For mange har en tendens til at tro, at de er usårlige. Og hvad end det gælder en manglende sikkerhedshjelm på byggepladsen eller en revisor, som aldrig arbejder under 60 timer om ugen, handler det i høj grad om at stille krav til hinanden om, at vi skal passe på os selv," siger Kenneth Ajslev.

S: Det er helt galt

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen mener, at Epinion-undersøgelsen udstiller et alvorligt problem på det danske arbejdsmarked.

"Sådan skal det selvfølgelig ikke være. Det er helt galt, og det er afgørende, at vi får skabt bedre trivsel og sundhed ude på arbejdspladserne," siger han.

Politikeren mener dog, at problemet skal løses på arbejdspladserne frem for på Christiansborg.

"Det er ikke for at krybe uden om mit ansvar som politiker, men jeg tror først og fremmest, at det er virksomhedernes ledelser, der skal tage fat, og de ansatte, som skal følge efter," siger Leif Lahn Jensen.

Undersøgelsen

"Går du på kompromis med sikkerheden på arbejdspladsen?"


  • I høj grad eller meget høj grad: 5 procent
  • I nogen grad: 15 procent
  • I mindre gad: 33 procent
  • Slet ikke: 44 procent
  • Ved ikke: 4 procent

 

Kilde: Epinion-undersøgelse, 1.025 adspurgte over 18 år, som er i arbejde.