- Jeg har bedt om at få en gennemgang af sagen i udvalget, når vi mødes næste gang. Vi skal vide, hvilke skridt, der er taget i forhold til de borgere, der er berørt af sagen, siger 2. viceborgmester og formand for social- og beskæftigelseudvalget i Helsingør Kommune, Marlene Harpsøe (DF). Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Efter udskældt is-konkurrence på jobcenter: Nu vil politikere have klar besked

3. aug 2019
Efter massiv kritik stoppede Helsingør Kommune is-konkurrence blandt sagsbehandlere på jobcentret. Udvalgsformand har bedt om redegørelse om sagen.

En meget omdiskuteret konkurrence, hvor sagsbehandlere på jobcentret i Helsingør Kommune blev lovet is, hvis de fik nedbragt antallet af borgere på sygedagpenge, kommer også på politikernes bord.

Læs også: 166 sager tjekket efter udskældt is-konkurrence: Afslørede EN fejl 

2. viceborgmester og formand for social- og beskæftigelseudvalget i Helsingør Kommune, Marlene Harpsøe (DF), har bedt om at få en redegørelse om sagen.

- Jeg har bedt om at få en gennemgang af sagen i udvalget, når vi mødes næste gang. Vi skal vide, hvilke skridt, der er taget i forhold til de borgere, der er berørt af sagen. Det er sygemeldte borgere, der er i en følsom situation. For dem er det ubehageligt at høre, at der er udskrevet en konkurrence, siger Marlene Harpsøe.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Hun kalder det 'en rigtig dum idé' at udskrive en konkurrence med is som præmie for blandt andet at nedbringe antallet af borgere på sygedagpenge.

- Borgerne forventer værdighed og ordentlighed i sagsbehandlingen. Pludselig kunne der sættes spørgsmålstegn ved det. Derfor var det vigtigt, at alle sager blev genbehandlet, siger Marlene Harpsøe.

Efter massiv kritik stoppede Helsingør Kommune konkurrencen, og ialt 166 sager blev genbehandlet. Den nye gennemgang af sagerne afslørede ifølge kommunen fejl i behandlingen af en enkelt sag, hvor en borger ikke fik besked om, at sygedagpengene var stoppet, og at der i stedet skulle iværksættes et jobafklaringsforløb. 

Den nye gennemgang af sagerne blev overladt til en faglig koordinator, som sædvanligvis står for behandling af klager i sygedagpengesager. Samme koordinator havde været med til at sætte is-konkurrencen i gang. Det skete med en mail, der blev underskrevet 'med sportslige hilsner.'

Helsingør Kommune ser dog ingen problemer person-sammefaldet:

'Som I klagesager, hvor borgere ønsker at få en sag taget op igen, er det den faglige koordinator – og ikke sagsbehandleren selv – der gennemgår sagen. Således også i gennemgangen af sagerne, der blev rejst tvivl om før sommerferien. Vi kan bekræfte, at den faglige koordinator på området var medafsender på mail til sygedagpengeteamet fra områdeleder Jan Henriksen, der lovede is før sommerferien,' skriver chefen for Center for Job og Uddannelse i Helsingør Kommune, Kristjan Gundsø Jensen, i en mail til A4 Nu.

Marlene Harpsøe lægger vægt på, at lederen på jobcentret har udpeget, hvem der ville være den rette til at gennemgå sagerne på ny.

- Jeg har fuld tillid til, at genbehandlingen er foregået på en ordentlig måde, siger Marlene Harpsøe.

To borgere, der klagede over den oprindelige afgørelse, får deres sag sendt til behandling i Ankestyrelsen. Berørte borgere har fået brev om muligheden for at klage - også selv om fristen er udløbet.

Læs også: Isabella afslørede is-konkurrence på jobcenter: Nu tilbyder hun privat rådgivning