Helle T frygter discount i fagbevægelsen

15. sep 2013, 13:54
Social dumping, det nære forhold til Socialdemokratiet, uddannelse og en bredside til de borgerlige et rap over naller til de gule.

Det er ikke alle organisationer, der får besøg fra statsministeren, når de afholder kongres. Men Helle Thorning-Schmidt (S) talte på 3F kongres i dag.

Statsministeren lagde vægt på det nære forhold mellem 3F og Socialdemokratiet og høstede klapsalver for at tale social dumping og uddannelse til dem, der har mindst.

”Det er vigtigt for mig, at de, der har fået mindst uddannelse, får en mulighed (for at uddanne sig, red.) senere i livet, hvis de vil. For vi ved godt, at på fremtidens arbejdsmarked er uddannelse mere værd en noget andet. Det skal vi sikre sammen.”

”Der var engang, hvor man vidste, hvad man skulle lave de næste 20-40 år, når man trådte ind på arbejdsmarkedet. Det ved man ikke længere. Det er netop den udfordring, I har taget op i 3F. I skal vide, at det også har været en prioritering for regeringen,” sagde statsministeren.

Hun kaldte det også en bunden opgave ”for os socialdemokrater” at forbedre erhvervsuddannelserne. Dermed talte hun sig ind på to meget vigtige temaer på årets kongres.

Statsministeren gjorde det meget klart, at der var et særligt forhold mellem 3F og Socialdemokratiet, som hun regnede med at fortsætte med den nye forbundsformand efter Poul Erik Skov Christensen.

”Og vi ikke enig om alt og skal ikke marchere i takt, men vi går i samme retning. Vi tror på stærkt fællesskab, at ingen skal lades i stikken, og at man kan skabe et samfund med plads og brug for alle,” sagde statsministeren.

Hun betonede også regeringens indsats mod social dumping – udenlandsk arbejdskraft og virksomheder, der udkonkurrerer danskere ved unfair metoder.

”Kampen mod social dumping er kampen for danske lønmodtagere og velfærdssamfundet. Lad mig sige det klart: Det er en kamp, som regeringen og 3F er fælles om!” sagde ministeren, der bl.a. understregede, at der skulle turbo på brugen af såkaldte arbejdsklausuler i offentlige byggeprojekter, at kontrolniveauet og bøder skulle i vejret.

I den sammenhæng høstede hun bifald for sit udfald mod først de borgerlige:

”Sandheden er, at de borgerlige partier ikke har et problem med Social dumping. Tværtimod. Dansk Folkeparti råber op om sociale dumping, men den stemme er og bliver falsk. Hvad gjorde de egentlig i de ti år, hvor VK sad med ansvaret? Svaret blæser i vinden,” sagde helle Thorning-Schmidt.

Og så de fik de gule en bemærkning med på vejen:

”Det er som om, at der inden for de seneste år har bredt sig en opfattelse af, at det at vælge en fagforening handler om at vælge et forsikringsselskab. Jeg håber ikke, at discount bevægelse har bredt sig i fagbevægelsen,” sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt fra talerstolen.

Statsministeren sluttede sin tale til 3F’s kongres med følgende ord:

”Kære kongres. Det ligger store opgaver foran. Danmark er nu tilbage på sporet, men krisen er ikke slut. Kampen er ikke slut. Jeg vil fortsat gøre alt, hvad jeg kan, og jeg ser frem til at gøre det sammen med jer.

”I kan regne med, at jeres kamp er en, vi tager med ind i regeringskontoret, vi er optaget af jeres vilkår og jeres hverdag. Jeg glæder mig fortsat til samarbejdet med jer og jeres nye formand. Fællesskabet det er det, der skaber resultaterne,” sagde Helle Thorning-Schmidt.