Helene: Har jeg penge til min piges madpakke?

30. jan 2014, 12:12
Helene Nova Andersen kan først få sin kontanthjælp midt eller sidst i næste uge. Hun skulle have haft den i morgen. Den 31årige kontanthjælpsmodtager er blevet ramt af en ny reform, der skaber kaos i kommunerne.

Helene Nova Andersen er på kontanthjælp, fordi hun lider af angst. En tilstand, der lige nu forværres af, at hun ikke får sine penge til tiden.

"Det slår mig omkuld, at jeg ikke ved, hvad jeg får og hvornår. Kan jeg købe ind til min pige, der skal have madpakke med hver dag?" spørger den 31-årige mor.

Fra årsskiftet har hendes kæreste haft pligt til at forsørge hende, fordi et flertal i Folketinget har vedtaget en reform. Reformen betyder, at kærestens løn og formue vil blive modregnet i kontanthjælpen.

Men ifølge Helene Nova Andersen er hendes hjemkommune bagud med beregningerne.

"Jeg snakkede med kommunen så sent som i dag og fik at vide, at der vil gå tre-fire arbejdsdage efter, at afdelingen har modtaget min kærestes lønseddel, før jeg får pengene ind på kontoen. Jeg håber, at han får den i dag, men måske får han den først fredag," forklarer hun.

Helene Nova Andersen får altså tidligst sine penge onsdag-torsdag, hvis lønsedlen bliver sendt ind fredag. Hvad størrelsen på kontanthjælpen bliver, ved hun ikke.

"Min kæreste er timelønnet vinduespudser, så hans løn svinger fra måned til måned. Sommetider tjener han over 20.000 før skat - sommetider under. I det her vejr er der jo ikke meget at lave," siger hun.

Kaos i kommunerne

Helene Nova Andersen er langt fra den eneste, der er ramt af reformen. Ifølge Dansk Socialrådgiverforening er der dømt kaos i kommunerne.

Problemet er, at flere kommuner nægter at udbetale kontanthjælpen, før de har kærestens aktuelle lønseddel, og det gør ondt i den arbejdsløses privatøkonomi.

"Når jeg får min kontanthjælp i næste uge, er der trukket penge på budgetkontoen. Hvis der ikke er råd til huslejen, sender boligselskabet sagen til en advokat. Og så står jeg med et gebyr, der skal betales," siger Helene Nova Andersen.

Den 31-årige mor har forsøgt at regne sig frem til, hvad hun får i kontanthjælp, men det er svært, fordi hun ikke ved, om kommunen betragter hendes kæreste som forsørger eller ej. Han er nemlig ikke biologisk far til hendes datter.

"Den eneste, jeg kan gå til, hvis det kniber, er min farmor. Hun er pensionist, så hun får heller ikke ret meget udbetalt. Så jeg sidder her og 
tænker: Hvad skal vi leve af?" siger hun.

"Samfundets ukrudt"

Spørger du Helene Nova Andersen, slider udsigten til at blive en dårlig betaler på psyken.

"Jeg føler, at jeg er samfundets ukrudt, fordi jeg er på kontanthjælp, og fordi jeg ikke kender størrelsen på min månedlige indtægt," siger hun.

Den frustrerede kontanthjælpsmodtager undrer sig over, at kommunen ikke har baseret beregningen på sidste måneds lønseddel.

"Kommunen kunne da have brugt den, og så kunne jeg betale mere eller mindre senere, hvis der var forskel på lønnen i de to måneder. Hvor svært kan det være?" spørger hun.