Hej røvhuller: 31.000 har set Kims videokritik af jobcenteret

19. maj 2016, 18:48
Kim Madsen er vred og frustreret over sagsbehandlingen i landets kommuner. Det har han lavet en video om.

Afmagt, raseri og frustration.

Det er nogle af de følelser, der fylder i tidligere chauffør og vognmand Kim Madsen på 57, efter han for en måned siden blev erklæret arbejdsparat af Københavns Kommune. En afgørelse, der kommer to år efter, han fik afslag på førtidspension og i stedet blev sendt i et langvarigt afklaringsforløb.  

- Jeg føler en afmagt over ikke at blive hørt. Det virker jo som om, de ikke tror på en. Uanset, hvor meget man prøver, så er det som om, der ligger en skjult dagsorden om, at kommunen skal spare penge, siger Kim Madsen til Avisen.dk.

Frustrationen over afgørelsen har nu fået ham til at lægge en vred video på Facebook med en kras kritik af sagsbehandlingen i landets kommuner.

”Langtidsygemeldte borgere kastes rundt i paragraffer. Paragraffer, love og regler, som gradbøjes efter forgodtbefindende. Alle afgørelser i jobcentrene er afhængige af kommunernes økonomi,” siger han blandt andet i videoen, som du kan se herunder eller ved at klikke her:

Set af 31.000  

Den tidligere chaufførs budskab har på kort tid spredt sig vidt og bredt på Facebook. I løbet af en uge er den blevet vist mere end 31.000 gange.

Og responsen fra brugerne på det sociale medie har været overvældende, fortæller Kim Madsen.

- Folk er meget meget glade for, at jeg tør åbne munden og stå frem. Det er virkelig rørende, alt hvad jeg har fået af positive tilkendegivelser.

Den tidligere chauffør håber med sit opråb i sidste ende at kunne påvirke sagsbehandlingen i kommunerne, som han mener ofte foregår i direkte modstrid med loven.   

- Min afgørelse har jo ikke kun indflydelse på min egen situation - denne ulovlige sagsbehandling foregår formentlig over hele landet. Og det må stoppes nu, siger han.

Kunne næsten ikke gå til sidst

Kim Madsen lider af udtalt slidgigt i ryg og nakke samt flere andre led i kroppen. En lidelse, der kun er blevet værre og værre gennem et langt arbejdsliv inden for chauffør-, taxi- og rengøringsbranchen. De sidste år på arbejdsmarkedet varetog han mest administrative opgaver i sit eget vognmandsfirma.

Men ofte måtte han også selv afsted på tunge flytteopgaver, fortæller han. I 2012 sagde kroppen stop én gang for alle.

- Jeg kunne næsten ikke gå til sidst. Så måtte jeg give op, siger han.

I Kim Madsens statusrapport fra egen læge fra marts i år står blandt andet:

”Har prøvet diverse arbejdsprøvninger uden succes. Får hurtigt smerter ved let fysisk arbejde, men også ved stillesiddende arbejde.” Lægen konkluderer derpå, at ”Udsigten til forbedring er forsvindende lille” og henviser i øvrigt til en speciallæge i reumatologi (gigt-sygdomme), som mener, ”at der ikke er mere at gøre.”

Alligevel har Københavns Kommune altså erklæret Kim Madsen arbejdsparat.  

Kommunen vil ikke kommentere på enkeltsager. Men kontorchef i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune Inger Suppli siger i et mailsvar til Avisen.dk:

- Generelt er det vigtigt at slå fast, at jobkonsulenterne ude på jobcentrene altid foretager en konkret vurdering af den enkelte borgers situation ud fra den lovgivning, som er vedtaget af Folketinget. I hver enkelt sag kan der være mange forskellige forhold, der spiller ind.

Hun tilføjer, at det er op til Ankestyrelsen at vurdere om afgørelsen er korrekt og taget på et oplyst grundlag, hvis borgeren vælger at klage. 

”Hej røvhuller”

I sin video på Facebook forsøger Kim Madsen på ingen måde at pakke ind, hvad han tænker om de jobcenter-ansatte og politikere, som forvalter lovgivningen og har siddet med hans sag.

Tværtimod indleder han med ordene ”Hej røvhuller.” Det er også en måde at komme så bredt ud med budskabet som muligt, forklarer han. 

- Det er jo først og fremmest et vredesudbrud over min afgørelse og over, at de pludselig har gjort mig rask på papiret. Samtidig tænkte jeg, at jeg på den måde måske italesætter en følelse, som mange går og har, siger han.     

Kim Madsen har dog samtidig forståelse for, at de ansatte på jobcenteret kan være pressede, forklarer han.  

- Jeg har faktisk respekt for de sagsbehandlere, der sidder rundt om på kommunerne. Jeg ved godt, de kan være bange for at miste deres arbejde og har familie og børn, siger han og fortsætter: 

- Men hvis socialrådgiverne og sagbehandlerne ikke forvalter lovene rigtigt, er de så egnede til at sidde der? Jeg er rystet over, at det kan lade sig gøre at gradbøje love og regler på den måde.

Nøgen foran Christiansborg  

Da Kim Madsen for to år siden fik afslag på sin førtidspension, besluttede han sig for at klage over afgørelsen.

Det førte til en nærmest kafkask proces, hvor han blev sendt rundt mellem Københavns overborgmester Frank Jensen (S), borgmester for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune Anne Me Allerslev (R), Ankestyrelsen og til sidst Ombudsmanden.

Kim Madsen kan fremvise et utal af mails, der dokumenterer forløbet. Men den tidligere chauffør fik intet ud af sine anstrengelser. Kun ekstra brændstof til videoen, fortæller han.

- Det er ligesom at slå i en pude. Alle henviser til hinanden, og der er ikke nogen der vil tage ansvar, siger han.

Efter Facebook-videoen overvejer Kim Madsen nu andre muligheder for at komme ud med sit budskab og råbe politikerne op.

På sin Facebookprofil har han blandt andet "truet" med, at han vil lægge sig nøgen ind på trappen foran Christiansborg i nær fremtid.  

- Om det bliver til noget, ved jeg ikke helt. Men det handler jo bare om, at få så meget opmærksomhed som overhovedet muligt på området, siger han til Avisen.dk.

Kim Madsen har efter interviewet med Avisen.dk lavet endnu en video, som han har lagt på facebook fredag formiddag.

Den kan du se her

Begge videoer er slået op i den åbne Facebook-gruppe Jobcenters ofre i ressourceforløb. Den første juni vil medlemmer og venner af gruppen uddele flyers på rådhuspladsen i København og forsøge at få politikerne i tale.