Hededanmark A/S, har fyret 15 medarbejdere i virksomhedens anlægsgartnerafdeling i Sorø. (Arkivfoto) Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Fyringsrunde hos dansk virksomhed

9. maj, 08:20
Næsten halvdelen af de ansatte i Hededanmark A/S’ anlægsgartnerafdeling i Sorø er blevet afskediget.

Danmarks største leverandør af serviceydelser på det grønne område, Hededanmark A/S, har fyret 15 medarbejdere i virksomhedens anlægsgartnerafdeling i Sorø på Sjælland.

LÆS OGSÅ: Forskere - Der kan slækkes på krav om to meters afstand

Det oplyser administrerende direktør hos Hededanmark A/S, Lars H. Petersen, til Fagbladet 3F.

Fyringerne hos Hededanmarks Anlægsgartnerforening Øst er fordelt på 11 timelønnede og fire funktionærer. Flere end halvdelen af de afskedigede er medlemmer af 3F. De fyrede er opsagt til udgangen af maj og skal arbejde i virksomheden indtil da.

Administrerende direktør hos Hededanmark A/S Lars H. Petersen forklarer, at fyringerne skyldes dårlige resultater i virksomhedens sjællandske afdeling, at to ordrer på i alt over 50 millioner kroner er blevet udskudt fra dette forår til 2021 og corona-krisen.

- Vi troede, at vi kunne hutle os igennem. Men så kom corona-krisen, og vi kunne ikke se lys for enden af tunnelen på den korte bane. Jeg har været nødt til at tage det geværgreb at skære butikken til, siger han til Fagbladet 3F. 

Virksomheden beskæftiger nu cirka 800 medarbejdere i Danmark, oplyser direktøren.

I første omgang havde Hededanmark A/S i april varslet, at alt 20-22 medarbejdere i afdelingen i Sorø ville miste deres arbejde. Men antallet blev reduceret.

Blandt de fyrede er 37-årige Per Baldus

- Jeg har det ikke særligt godt. Det er en mavepuster. Jeg er også ærgerlig, for jeg havde set Hededanmark som det sted, jeg skulle blive bedre, stige i graderne og blive uddannet som faglært anlægsgartner, siger 3F’eren, der er uddannet væksthusgartner.

LÆS OGSÅ: Stormagasiner skal undgå slagtilbud og sørge for selvbetjening

Per Baldus har været ansat hos Hededanmark A/S i seks og et halvt år – og har blandt andet været med til at lave anlægsgartnerarbejde i pandahuset i Københavns zoologiske have.

Ifølge Hededanmark A/S’ direktør er der nu 16-17 medarbejdere ud over elever tilbage i afdelingen i Sorø.

3F har protesteret til Hededanmark A/S over opsigelserne. Der er sager på vej om godtgørelser for usaglige afskedigelser og for overtrædelse af ligebehandlingsloven på grund af virksomhedens afskedigelse af ansatte, der har søgt om barsel og forældreorlov.

- Fyringerne virker urimelige, fordi Hededanmark ansætter folk andre steder i virksomheden. Og jeg forstår slet ikke, at Hededanmark afskediger medarbejdere, som er på vej på barsel. Så stor en virksomhed som Hededanmark burde kunne omplacere alle disse dygtige medarbejdere andre steder i virksomheden, siger Flemming Grønsund, forhandlingssekretær hos Den Grønne Gruppe i 3F.

Om Hededanmark A/S’ fyring af to medarbejdere, der har søgt om barsel, siger administrerende direktør Lars H. Pedersen:

- Jeg kan ikke kommentere enkeltsager. Det må parterne tage i det rigtige forum. Hvis vi har begået en fodfejl, så retter vi ind.

Direktøren oplyser, at Hededanmark A/S i februar søgte og fik ansat medarbejdere til forefaldende arbejde i Frederikssund. Efterfølgende ansatte virksomheden også et par medarbejdere på Fyn. Men alle disse ansættelser var på plads, da beslutningen om fyringerne i afdelingen i Sorø blev truffet, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Kontorbygning i flammer - brand kan være påsat