jobsamtale
Ifølge headhunter Bo Sandberg er det udbredt, at ansøgere bliver fravalgt på forhånd fordi de er for unge eller for gamle Foto: Lea Meilandt Mathiesen/Ritzau Scanpix

Headhunter om aldersdiskrimination: 'Hvis de siger, de ikke har gjort det, er det løgn'

25. sep 2020, 06:00
Aldersdiskrimination er ekstremt udbredt i rekrutteringsbranchen, mener headhunteren Bo Sandberg, der nu håber et borgerforslag kan få politikerne til at gribe ind. Brancheforening afviser problem.

Hvis du er fyldt 50 år, er der stor risiko for, at din jobansøgning ryger direkte i makulatoren.

Hverken ansøgning eller CV bliver læst. I stedet modtager du et autogenereret svar. 

'Tak for din ansøgning. Vi har valgt at gå videre med andre kandidater'.

LÆS OGSÅ: Efter 277 jobsamtaler: Finansministeriet har ansat én medarbejder over 50 år

- Jeg kan se på de kandidater, jeg hjælper i karrierådgivning. Dygtige, dygtige mennesker. De passer til stillingerne, de søger. De kommer bare ikke til samtale. Og de er alle sammen over 50. Det er virkelig skræmmende, siger Bo Sandberg, der i dag er professionel headhunter.

Det er ellers ulovligt at forskelsbehandle på baggrund af alder på det danske arbejdsmarked, og skriver en arbejdsgiver eksempelvis 'kun ansøgere mellem 30 og 50 år', er vedkommende sikker på at få en sag på nakken.

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

Automatisk frassortering

Men den stigende digitalisering af ansættelsesprocessen har skabt en bagdør til aldersdiskrimination, mener Bo Sandberg, der har haft en lang karriere som leder med ansættelsesansvar, før han blev rekrutteringskonsulent. 

Det er han sikker på. Han har nemlig selv gjort det.

I digitale rekrutteringssystemer skal man oftest indtaste basisoplysninger som navn, adresse og telefonnummer i en formular, når man uploader sin ansøgning. I mange tilfælde skal man også indtaste alder, køn og nationalitet. Ellers vil systemet ikke acceptere ansøgningen.

Når det først er indtastet i systemet, er det også muligt at søge og sortere i kandidater. Ifølge Bo Sandberg kan en typisk søgning sortere alle fra, der ikke er mænd, mellem 35 og 50 år og danske. Det kaldes segmentering.

- Det er uetisk. Og det er ekstremt dårligt rekrutteringsarbejde. Men det er efterspurgt af arbejdsgiverne derude. Direkte eller indirekte, siger headhunteren, der nu vil forsøge at få den praksis forbudt med et borgerforslag.

Brancheforening afviser

I Search Danmark, brancheforeningen for rekrutteringsvirksomheder, afviser formand Morten Andersen headhunterens udlægning. Det er ikke noget han har oplevet, siger han.

- Det er er jo dybt ulovligt at lade alderen afgøre, om man vil ansætte en person eller ej. Derfor går jeg ud fra som givet, at man reagerer, hvis en kunde bringer den slags forslag på banen i forbindelse med en rekrutteringsproces, siger Morten Andersen til Politiken.

Men det er lodret forkert, for det foregår næsten overalt i rekrutteringsbranchen, hvor der er et digitalt jobsøgningssystem, mener Bo Sandberg. 

- Det er ekstremt udbredt. De har alle sammen gjort det. Hvis de siger, de ikke har gjort det, så er det løgn, siger han.

LÆS OGSÅ: Ældre ansatte fyres først: Det er aldersdiskrimination, mener Djøf

Hos konsulenthuset DEDIKATION bekræfter headhunter og CEO Thomas Laudrup, at de oplever kunder, der eksempelvis efterspørger kandidater under 50.

- Det gør de. Typisk, når der er tale om salgsfolk i en nysalgsafdeling, hvor der er knald på. Men vi diskvalificerer ikke på grund af alder. Jeg har hørt om det, men vi gør det ikke selv. Ligesom vi ikke diskvalificerer på hårfarve, højde eller drøjde, siger han.

Thomas Laudrup ser det som en af sine vigtigste opgaver at udfordre kunden. Ellers er man en dårlig headhunter, mener han. Derfor spørger han ofte, om arbejdsgiveren er 'aldersforskrækket':

- Hvis kandidaten nu laver x antal opkald og sælger for x om dagen, er de så diskvalificeret, selvom de er 50? Det spørger jeg eksempelvis om, hvis det nu handler om salgsfolk. Og så er det pludselig noget andet. Det er en vigtig del af vores arbejde, fortæller Thomas Laudrup.

- Hvis man nu er et stykke inde i sin salgskarriere, og det gælder også mig selv på 43 år, så er det ikke sikkert, man synes, det er ligeså sjovt at hive fremmede i armen oppe på togstationen og høre, om de vil købe noget strøm, vel? Men det er ikke alderen, der afgør det. Det er personligheden, tilføjer han.

Bebrejder ikke kolleger for diskrimationen

Ifølge Bo Sandberg eksisterer der et stort tabu, når det kommer til alderens betydning i en ansættelsesproces. Ingen vil indrømme, at de lægger vægt på alder, fordi aldersdiskrimination er ulovligt.

Derfor er det vigtigt for Bo Sandberg at få med, at han ikke bebrejder nogen af sine headhunterkolleger for at gå med på alders-segmentering. Hans opråb handler ikke om at hænge nogen ud, og han vil ikke spille hellig. Han har jo selv gjort det.

- Man skal være hård i filten for at rejse sig og sige ’hvis du ønsker at segmentere ældre fra, så ringer du bare efter en anden HR-konsulent. Jeg er kørt – farvel’. Man skal også være ualmindelig hårdfør som HR-medarbejder i en virksomhed, hvis man skal sige til sin chef, at man ikke vil gøre det, han beder om, fortæller Bo Sandberg. 

Det er derfor, han har oprettet et borgerforslag, der skal forbyde registrering af alder, køn og nationalitet i jobsøgningsdatabaser. På den måde er det ikke op til den enkelte rekrutteringskonsulent at sige fra og risikere at miste kunden. 

Her er Bo Sandbergs borgerforslag

Forbud mod registrering af alder, køn og nationalitet ved jobsøgning via databaser
"På samme måde som etnisk baggrund, seksuelle og religiøse observans, er der ingen faglighed eller særlige kvalifikationer og kompetencer knyttet til alder, køn og nationalitet. Det skal derfor ikke være tilladt, at registrerer ansøgeres alder, køn og nationalitet i databaser og jobregistre."

Hele borgerforslaget kan ses her.

Thomas Laudrup fra DEDIKATION kan godt se pointen i borgerforslaget, men han mener i højere grad, at det er headhunterne selv, der skal føre an mod aldersforskrækkethed i mødet med arbejdsgiverne.

- Jeg tror ikke, jeg er så meget til forbud. Jeg tror mere, man skal appellere til etik og moral arbejdsgiver og headhunter i mellem, siger han.

Bo Sandberg har skrevet til ligestillingsminister Mogens Jensen (S) og ordførere fra samtlige partier som et led i hans opgør med alderssegmentering. Indtil videre har han dog kun modtaget autogenerede svar.

Han håber, at borgerforslaget kan være med til at ruske op i debatten. Det er nødvendigt, mener han.

LÆS OGSÅ: Vind jobkampen over dine unge konkurrenter

For udover at virksomhederne går glip af gode kandidater ved at skrælle dem væk på forhånd, så er det også samfundet, der taber:

- Vi tager længere og længere uddannelser og kommer først ud på arbejdsmarkedet som 27-28-årige, hvis man skal have en akademisk uddannelse. Hvis du så bliver fyret i 50-års-alderen, kan du ikke komme tilbage på arbejdsmarkedet. Så vi tonser penge ud på mennesker, der skal blive dygtigere og dygtigere og så bruger vi dem kun i 20 år? Det giver ikke mening, siger Bo Sandberg.