Havde hun været maler var hun sendt hjem

8. mar 2011, 22:45
Gravide frisører står hver dag i giftige dampe. De er forbudt for gravide malere. Hos frisørmestrene kan man ikke se problemet. Det er jo ikke forbudt, lyder det

Miljøstyrelsen mener ikke, at en gravid skal bruge hårlak. Men de mener intet om, at en gravid frisører er udsat for hårlak hver dag i 7,5 time. Der findes nemlig ingen overenskomst eller lov, der beskytter gravide frisører, der som Avisen.dk har skrevet må tilbringe hver dag i giftige dampe.

For giftigt til malere

Til sammenligning kræver overenskomsten for bygningsmalere, at virksomheder straks sender en liste med alle de produkter, de arbejder med, til arbejdsmiljøvurdering for mesters regning, så snart en kvindelig medarbejder opdager, at hun er gravid.

Så afgør Arbejdsmiljøhuset hvilke produkterne den gravide må arbejde med. Hvis det ikke de kan finde noget arbejde uden risikable kemikalier, bliver gravide maler fraværsmeldt, indtil hun føder. Der er også særlige regler om hvilepauser, da det ikke er sundt for barnet, at den gravide står op hele dagen.

For gravide frisører er sagen enkel. Der står intet i overenskomsten. Ingen regler for hvilke kemikalier, de må arbejde med. Ingen særlige pauser. De kan gå på barsel en måned, før de føder.

Frisørforbundet beskylder arbejdsgiverne for slet ikke at ville samarbejde om regler for de gravide frisører.

Frisørmestre: "Der er også gravide, der ryger"

Danmarks Frisørmestre vil have klare beviser før de laver om på forholdene for de gravide frisører. Her lægger man vægt på, at der er tale om anbefaling fra Miljøstyrelsen om ikke at lade gravide være nær de stærke kemiske stoffer, ikke en lov.

"Der er intet bevist på, at det skader barnet. Vi forholder os til lovgivningen, og synes selvfølgelig man skal bruge de værnemidler der findes som handsker og udsugning. Men jeg må også sige, at jeg har fået to børn selv, og de er altså ganske normale," siger Connie Mikkelsen.

Hun mener, der er stor forskel på risikoen ved at få hårfarve direkte i hovedbunden og så at arbejde med det.

"Jeg er jo ikke forsker. Vi skal tage alle de forbehold vi kan. Men må man så heller ikke gå ud på gaden i bil-os? Man må ikke ryge. Men der er også nogle gravide, der ryger. Det er op til den enkelte at vurdere, hvad man vil. Det skal vi ikke tage ansvar for," siger Connie Mikkelsen, formand for Danmarks Frisørmesterforening.

I sidste ende, er det også et spørgsmål om økonomi for den enkelte frisør, mener hun. De fleste frisører er små virksomheder med to-tre ansatte. Connie Mikkelsen mener ikke, der er nok at sætte de gravide til, hvis ikke de må arbejde med hårfarvning og en række andre produkter.

"Vi forholder os til lovgivningen, så er det muligt der en dag kommer regler der siger noget andet, og så må vi jo trække i land," siger Connie Mikkelsen.