Lønninger i toppen af erhvervslivet har vakt opsigt. Ikke mindst historien om, at Bo Nilsson - der er direktør i Nets - i bedste fald kan indkassere op imod 1,9 mia kroner. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Har fået nok af topchefers lønfest: Massive krav om lønstigninger

11. jul 2019
Det kommer til at koste ekstra i lønningsposen, når 600.000 privat-ansatte skal forhandle nye overenskomster, lyder det fra over 200 lokalformænd.

- Folk er rigtig meget på dupperne, og det kan jeg godt forstå. Det er vores folk, der står for produktionen i dette land, og de er trætte af at høre om kæmpehyrer til spekulanter og folk på direktionsgangene.

LÆS OGSÅ: Kæde bag ny satsning: Åbner 50 steder i Danmark

Sådan siger formand for 3F Midtvendsyssel Per Kjeldsen til Finans. Han varmer således stille op til krav om lønstigninger, når omkring 600.000 ansatte i det private erhvervsliv i begyndelsen af næste år skal have nye overenskomster.

Kravet er forventeligt, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen ved Aalborg Universitet. Han bruger ord som "amoralitet" og "provokation" om de millionlønninger og store bonusser, som har hersket de senere år på landets direktionsgange.

Finans har spurgt 213 lokalformænd, og det er en højere løn, der topper listen på de medlemsmøder, som er i gang for at diskutere hovedkravene til arbejdsgiverne.

- Vi har aftalt historisk svage lønstigninger ved de seneste fire overenskomster, og samtidig har vi set, at direktørlønningerne er eksploderet. Det virker, som om nogen fuldstændig har mistet jordforbindelsen, og det kommer til at koste, siger formand for HK it, medier og industri Hovedstaden Peter Jacques Jensen til Finans.

Han tilføjer, at der blandt medlemmerne er en grundlæggende uretfærdighedsfølelse over, at skulle vise tilbageholdenhed, mens andre ikke har gjort det.