Mette Frederiksens mærkesag nummer et har været at give nedslidte lønmodtagere mulighed for tidligere pension. Derfor er torsdagens møde et vigtigt møde for statsministeren, siger Hans Engell. Foto: Hannibal Hanschke, Reuters/Ritzau Scanpix.

Topmøde skal varme DA op: "Det er Mette Frederiksens helt store svendeprøve"

8. aug 2019
I dag mødes statsminister Mette Frederiksen (S) med fagbevægelse og arbejdsgiverne i håb om at finde fælles fodslag om tidligere pension til nedslidte. Politisk kommentator peger på, at der er mange sorte skyer i horisonten både på Christiansborg og hos arbejdsmarkedets parter.

Artiklen blev udgivet første gang den 5. august.

I dag klokken 10 byder statsminister Mette Frederiksen (S) velkommen til toppen af dansk fagbevægelse og arbejdsgiverne. Men det bliver ikke bare hyggelig kaffeslabberas.

LÆS OGSÅ: Mette F. indkalder til møde om pension til nedslidte

På dagsordenen er, hvordan regeringen kan komme i mål med at give nedslidte håndværkere, sosuer, slagteriarbejdere og andre nedslidte lønmodtagere en bedre mulighed for at gå tidligere på pension, og det er blodig alvor for statsministeren, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Spørgsmålet om differentieret pensionsalder og værdig tilbagetrækning for nedslidte har været Mette Frederiksens mærkesag nummer et før og under valgkampen. Det er Mette Frederiksens helt store svendeprøve, hvordan hun klarer den sag, og for regeringen er det helt afgørende både i forhold til vælgerne og Christiansborg, siger han.

På mødet i statsministeriet vil Mette Frederiksen flankeret af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) drøfte med formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard og administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, DA, Jacob Holbraad, hvordan det videre arbejde for en værdig og tidligere tilbagetrækning skal foregå. 

Jeg tror ikke, at vi får nogen aftale om differentieret pension. Det har jeg svært ved at se. 
Hans Engell, politisk kommentator.

- Mange danskere har slidt og slæbt fra de var ganske unge. Det har sat sine spor på krop og sjæl. Derfor skal vi nu i gang med at sikre en værdig tilbagetrækning, så alle får gode år på pension med tid til børn og børnebørn. Det glæder jeg mig til at mødes med arbejdsmarkedets parter om, lød det i en pressemeddelelsse fra statsministeren i begyndelsen af juli.

Ingen vetoret til DA og FH 

Sagen er bare den, at arbejdsgiverne på forhånd har vendt tommelfingeren nedad til Socialdemokratiets pensionsplan.

Jacob Holbraad, der nu skal til kaffe hos Mette Frederiksen, har hidtil og meget bombastisk afvist forslaget og mener, at 'Socialdemokratiet spiller hasard med landets fremtid', fordi det vil ramme arbejdskraftudbuddet og dermed også dansk økonomi.

Hans Engell betoner, at torsdagens indledende møde med FH og DA bliver afgørende for, hvilket forhandlingsforløb Mette Frederiksen vælger derefter for at få strikket sin pensionsplan sammen, så regeringen ikke kan beskyldes for løftebrud. 

- Mette Frederiksen har ikke deponeret afgørelsen hos hverken fagbevægelse eller arbejdsgivere. Det er ikke sådan, at hvis DA siger nej eller FH ikke er tilstrækkeligt tilfredse, får de vetoret. Det er ikke klassiske trepartsforhandlinger, hvor alle tre parter skal være enige om et resultat, fastslår han.

Hans Engell vurderer, at Mette Frederiksen har så meget på spil, at hun vil strække sig langt for at prøve at nå frem til enighed. 

- Første runde for at finde en løsning for nedslidte er med arbejdsmarkedets parter, og næste runde er så at skaffe sig et politisk flertal. Og det er klart, at hvis regeringen kan nå frem til et resultat med arbejdsmarkedets parter, vil det gøre det politiske forløb lettere bagefter, konstaterer Hans Engell.

Mørke skyer i horisonten

Han henviser til, at den aftale som seniorpension, som et flertal bestående af den tidligere VLAK-regering samt Radikale og Dansk Folkeparti indgik. Endvidere har regeringen ikke nævnt differentieret pensionsalder i det forståelsespapir, der ellers er regeringens arbejdsplan. 

- Politisk er der mørke skyer i horisonten for Mette Frederiksen. Radikale vil ikke være med, og Dansk Folkeparti udtaler sig meget krypisk og skeptisk. Derfor er det hjælpsomt for regeringen, hvis det lykkes at få DA og FH til at enes om en pensionsløsning. Omvendt er sagen ikke død, selvom arbejdsmarkedets parter er uenige, siger han.

Hvor ser du, at forhandlingerne om tidligere pension for nedslidte ender?

- Jeg tror ikke, at vi får nogen aftale om differentieret pension. Det har jeg svært ved at se. Men man skal aldrig sige aldrig, og det afhænger af, hvilken taktik arbejdsgiverne vælger,  understreger Hans Engell.

- Vil DA sige, at det er en dårlig ide og være meget lidt konstruktive i forhandlingerne? Eller vil DA sige, at det her er en mærkesag for Mette Frederiksen og en populær sag hos vælgerne, så der vil komme en ordning under alle omstændigheder, og så kan vi lige så godt præge den, så den ikke får for negative konsekvenser for arbejdsudbuddet, siger han.

Hans Engell noterer også, at fagbevægelsen internt heller ikke brænder lige meget for at få differentieret pension. Der er store forskelle i, hvilke interesser 3F, FOA, HK og Dansk Metal har i at få adgang til tidligere pension, noterer han.  

Dansk Arbejdsgiverforening stiller op med administrerende direktør Jacob Holbraad og direktør Fini Beilin til torsdagens møde, mens FH-formand Lizette Risgaard endnu ikke har meddelt, hvem hun tager med til mødet i statsministeriet.