Vi er fuldstændig ligeglade med, hvad folk stemmer og derfor må folk slå de ting op, som de synes. Men vi gider ikke Stram Kurs-retorikken for så ender det i mudderkastning. Foto: Privatfoto

Vil have særlig gruppe til at stemme: "Det dur ikke at brokke sig derhjemme"

15. maj 2019
Et nyt initiativ på Facebook skal få flere indvandrere med muslimsk baggrund til stemmeboksen. Idéen kommer fra en familie, der er blevet trætte af Rasmus Paludans retorik.

En facebookgruppe, der opfordrer muslimske danskere til at tage mere aktivt del i demokratiet og stemme ved valget den 5. juni, er på kort tid blevet en  stor succes. I dag har 14.000 tilsluttet sig "Muslimer til stemmeboksene i 2019" og gruppen vokser hurtigt.

- Hele den politiske debat er kørt af sporet. I stedet for at diskutere reelle politiske emner er valgkampen blevet et spørgsmål om religion, og der er kommet et parti, der vil sende alle muslimer ud. Vi har demokrati og religionsfrihed, og det må vi stå op for, siger Hannin El-Khatib, der er en af initiativtagerne til gruppen. Hun er ingeniør og bor i København.

Meningen er, at skabe et sted, hvor det både er muligt at få en saglig diskussion og skubbe på for at få flere med indvandrerbaggrund til at stemme og engagere sig i valgkampen.

Også Hannins to brødre og hendes svigerinder har været med fra begyndelsen:

- Gruppen blev oprettet, for at nå ud til så mange som muligt, og her er sociale medier et godt sted at starte, siger Hannin El-Khatib.

Bredt politisk spektrum

Mens 87 procent af etniske danskere stemte ved seneste valg, var tallet 66 procent for indvandrere og blot 53 procent for efterkommere.

- Vi er en del af samfundet og en del af det danske fællesskab, og derfor skal vi opfordre hinanden til at stemme og gøre en forskel. Det dur ikke bare at brokke sig derhjemme, siger Hannin El-Khatib.

Vi er fuldstændig ligeglade med, hvad folk stemmer og folk må slå de politiske ting op, som de synes.
Hannin El-Khatib, initiativtager til Facebook-gruppen "Muslimer til stemmeboksene i 2019"

I takt med at gruppen er vokset, vil de arrangere live-debatter med folketingskandidater på Facebook. Og det bliver fra et bredt politisk spektrum:

- Vi er fuldstændig ligeglade med, hvad folk stemmer og folk må slå de politiske ting op, som de synes. Men vi gider ikke Stram Kurs-retorikken for så ender det i mudderkastning. Der skal være en sober tone, og man skal kunne stille spørgsmål til politikerne, så man kan få hjælp til at finde ud af, hvor man står politisk.

Heller ikke folk, der argumenterer imod at deltage i valg, hører hjemme i gruppen:

- Opslag om, hvorvidt det er tilladt eller ikke tilladt for muslimer at stemme bliver slettet. Gruppen er ikke til for en religiøs debat om man skal stemme eller ej.

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

I Danmark er det ikke lovligt at registrere folk på baggrund af deres religion, så der findes ikke officielle tal. Brian Arly Jacobsen, der er religionsforsker og lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, har i flere år lavet estimater på, hvor mange muslimer der er i Danmark.

“Mine beregninger viser, at der er cirka 320.000 muslimer i Danmark pr. 1. januar 2019. Det svarer til 5,5 procent af den danske befolkning,” siger Brian Arly Jacobsen til TjekDet.

Det er dog langt fra dem alle, der har stemmeret, da gruppen indeholder både børn og folk, der ikke har dansk statsborgerskab.

Hannin El-Khatib tror initiativet allerede nu har rykket meget:

- Det handler simpelthen om at få flere til at være med i demokratiet i stedet for, at de sidder derhjemme og klager over, hvor forfærdeligt det hele er blevet. Jeg håber, at vi kan være med til, at valgdeltagelsen denne gang bliver højere.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her