Hanne Reintoft: Stop klapjagten på de syge

3. nov 2009
Jeg får mange henvendelser fra meget syge mennesker, der intet har at leve af

Det er ren klapjagt på alvorligt syge borgere, når kommunerne nægter dem både fleksjob og førtidspension trods adskillige lægeerklæringer. Men den må slutte nu.

Sådan lyder reaktionen fra socialrådgiver og tidligere radiovært Hanne Reintoft, efter at en ny dom fastslår, at kommunerne handler ulovligt, når de giver alvorligt syge afslag på både førtidspension og fleksjob.

”Siden Claus Hjort Frederiksen blev beskæftigelsesminister har vi kørt klapjagt på vores alvorligt syge. Den må slutte med denne nye dom,” siger Hanne Reintoft.

Du er både for syg og for rask

Dommen tilkendte en 60-årig kvinde erstatning, fordi Helsingør Kommune ulovligt havde nægtet hende førtidspension og fleksjob. Kommunens begrundelse var nemlig, at hun var for rask til førtidspension, men for syg til et fleksjob. Dermed havde kvinden intet at leve af i fire år.

”Min brevkasse er fuld af henvendelser fra meget syge mennesker, der intet har at leve af. De får samme behandling af kommunerne, som kvinden i denne dom,” siger Hanne Reintoft. 

Kommuner skal ændre praksis

Hanne Reintoft glæder sig over, at en byretsdommer nu har slået fast, at kommunerne og den Sociale Ankestyrelses praksis er ulovlig.

”De bør nu ændre deres praksis. Jeg mener, at der er folk i kommunerne og i ankestyrelsen, som må blive noget røde bag ørene efter den her dom. Den siger klart, at de læser loven helt forkert, når de tillader at afslå alvorligt syge både fleksjob og førtidspension,” siger Hanne Reintoft.

Pengepungen styrer

Hun mener årsagen til den ulovlige praksis er, at kommunerne laver kassetænkning. For de skal punge ud af egne lommer, hver gang de tilkender en person førtidspension.

”Når kommunerne skal betale af deres i forvejen slukne kasse, så bliver det pengepungen, der styrer om folk får deres ret, og ikke loven,” siger Hanne Reintoft.

Hun mener, at dommen kan betyde flere erstatningskrav mod kommunerne, fordi de har handlet ulovligt i mange sager gennem årene.

Ordbog
  • Førtidspension: Det er en ydelse, som kommunen tilkender folk, der er så syge, at de overhovedet ikke kan arbejde. Satser for enlige: 15.704 kr. pr. måned. Satser for gifte eller samlevende: 13.348 kr. pr. måned.
  • Fleksjob: Det er en ydelse, som kommunen giver til folk, der er så syge, at de kun kan arbejde lidt. arbejdsgiveren betaler for den tid den syge arbejder. Resten af den syges løn betaler kommunen.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her