Handicaphjælpere udsat for sexchikane

7. apr 2010
Kvindelige handicaphjælpere har svært ved at sige fra over for seksuel chikane, da handicappede selv er arbejdsgivere og har ret til at fyre, hvis ikke de bliver passet tilfredsstillende

Intimvask uden handsker, stryg over brysterne, klap på numsen og opfordringer til onani.

Kvindelige handicaphjælpere oplever grov sexchikane fra mandlige handicappede. Kvinderne kan dog have svært ved at sige fra over for den handicappede, der som ofte også er arbejdsgiver med ret til at fyre. Det sætter hjælperne i en penibel situation, når chikanen finder sted.

»Hjælpearbejdet er i forvejen meget intimt. Når det bliver blandet med seksuelle ting, bliver det meget ubehageligt for hjælperen. Som udgangspunkt er hjælpere åbne over for arbejdsgiverens ønsker og har ingen distance. Når dette så bliver brugt til at få seksuelle ydelser, opfattes det som et tillidsbrud,« forklarer ph.d.-forsker Eva Munk-Madsen.

Hun står bag en forskningsrapport om handicaphjælperes arbejdsmiljø, hvor hun har interviewet en række sexchikanerede hjælpere.

»Særligt unge kvinder fik seksuelle tilbud. Det var blandt andet opfordringer til at onanere på den handicappede eller tage tøjet af og vise sig frem,« siger hun¨.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Risikerer fyring

Ifølge Eva Munk-Madsen kan det være svært for hjælpere at trække en grænse, fordi arbejdet netop handler om at hjælpe den handicappede med alle ønsker.

»Det kan være vanskeligt at svare igen og sige fra, for hjælperen vil gerne være på god fod med sin arbejdsgiver og undgå fyring,« siger Eva Munk-Madsen.
 
Ifølge Socialministeriets ‘Vejledning om seksualitet – uanset handicap’, skal handicaphjælpere drage omsorg for handicappedes seksualitet ved eksempelvis at formidle kontakt til prostituerede. Det kan bidrage til at skubbe til grænserne for, hvad en handicappet kræver af sin hjælper.

Omfanget af seksuel chikane mellem hjælpere og handicappede kendes ikke præcist, men det er ikke kun i isolerede tilfælde, oplyser Eva Munk-Madsen.

Det bekræfter fagforbundet FOA, der organiserer handicaphjælpere.

»Der er ingen tvivl om, at kvindelige handicaphjælpere bliver udsat for seksuel chikane,« fastslår sektorformand Karen Stæhr.

Ifølge Karen Stæhr er emnet meget tabubelagt, og handicaphjælperne står oftest alene, når chikanen finder sted:

»Det kan føre til et særdeles dårligt psykisk arbejdsmiljø, hvor hjælperen bærer rundt på skyld og skam. Det er vigtigt, at der bliver talt mere åbent om det.« 

Få en tredje part ind

En måde at komme sexchikanen til livs kunne ifølge forsker Eva Munk-Madsen være, at inddrage kommunen som en art mægler.

»Det kunne være godt, at flere parter bliver hørt ved uoverensstemmelser, så handicapmedhjælpere og handicappede ikke skal klare problemerne alene,« siger hun.

Også Dansk Handicap Forbund kender til hjælpere, der føler sig forulempede. Forbundet rådgiver gerne, hvis hjælpere eller handicappede henvender sig.

»Vi gør, hvad vi kan for at få løst op på problemerne. Det er vigtigt med dialog, og at vi finder nogle redskaber til at få løst op på problemstillingen,« siger formand Susanne Olsen.