Tæt på verden: Han skal gøre mærkelig bjergstat rig på lykke

15. jul 2013, 14:15
Valget i Himalayastaten Bhutan gav flertal til oppositionen. Det handlede om forholdet til nabolandet Indien.

Folkedemokraterne i Himalaya-staten Bhutan har ved weekendens valg opnået et flertal på 32 ud af parlamentets 47 taburetter. Freds- og Velstandspartiet må opgivet regeringsmagten med sine nu kun 15 pladser, rapporterer nyhedsbureauet AP.

Folkedemokraterne, der førte valgkamp på at skabe bedre forhold til den sydlige gigant-nabo Indien, ventes at udpege partiets leder, Tshering Tobgay, til Bhutans kommende premierminister. Som oppositionsleder er den Harvard-uddannede Tobgay en kendt størrelse.

Ved Bhutans primærvalg i maj opstillede flere partier, men kun de to nævnte kom videre til valget. Partierne, der fik for lidt støtte, stillede sig alle bag Folkedemokraterne, der lignede en sikker vinder op til weekendens afstemning.

Naboerne

Bhutan er en mikrostat med lidt over 700.000 indbyggere og 382.000 vælgere sammenlignet med sine gigantiske naboer, Indien og Kina. Kulturelt er Bhutan tættest på Indien, der gennem årene har sendt en stor del af sine bistandsmidler til det fattige og tillukkede kongerige højt i bjergene.

Valgkampen har været præget af bistanden fra Indien, eller snarere reduktionen i hjælp til at betale energiregningen for petroleum og propan til madlavning. Årsagen skulle være, fremgik det af valgkampen, at Indien var sur over regeringens tilnærmelser til Kina. Der har været tale om at etablere diplomatiske forbindelser.

Bhutan har flere indisk-byggede vandkraftværker, der sælger deres produktion til den energi-sultne gigant mod syd. Et projekt med 10 nye kraftværker, der skulle være færdige i 2012, halter af finansielle grunde. De økonomiske forbindelser mellem de to lande er meget solide og veletablerede.

Fremtid

Efter valgsejren har Folkedemokraternes Tshering Tobgay da også modtaget både lykønskninger og forsikringer om fortsat bistand fra Indiens premierminister Manmohan Singh. Forsikringerne går så vidt, som at love en genovervejelse af beskæringen i bistanden op til valget. Indiens 5-årsplan for bistand udløb formelt set i juni.

Weekenden var anden gang, Bhutan holdt valg. I 2008 overgik det tidligere enevældige kongerige til såkaldt demokratisk regeringsførelse. Ikke overraskende er der stadig kritiske røster, der kalder mini-statens demokrati for et fup-nummer udtænkt af kong Gyalpo den femte, skriver Eurasia Review.

Bhutan bliver romantiseret i den vestlige verden som følge af landets egenartede tilgang til økonomisk og social styring. Det er nationen, der opfandt “bruttolykke indekset” (Gross Happiness Index), der i stedet for vækstrater ser på, om folk er glade og tilfredse med livet.

Enevældig

De accepterede politiske partier er tilhængere af kongedømmet, og andre holdninger er udelukket. Grundloven giver fortsat kongen stor magt, idet han kan fyre regeringen, foranstalte særlige parlamentariske samlinger og har blandt andet absolut vetoret overfor lovgivning, han ikke bryder sig om.

Eksilerede kritikere og internationale organisationer taler stadig om politiske fanger. Det er forbudt at sige noget negativt om kongen, landet eller befolkningen. Kritikere, der vovede det, blev fængslet før systemændringen i 2008, og de skulle stadig være berøvet friheden.

Der er tusinder af bhutanesiske flygtninge bosat udenfor landet (mange er i Nepal), og de fik ikke adgang til at stemme ved valget, og de får ikke lov at vende tilbage. Flygtningestrømmen opstod i årene, hvor en pro-demokratisk bevægelse bekæmpede det enevældige kongedømme.

En vis grad af frihed og viden om verden er opstået, siden TV og internet blev tilladt i 1997. Medierne fungerer dog relativt ufrit under stramme regler. Der er opstået en vældig underskov af magasiner og aviser. Den politiske debat har været aktiv men behersket.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.