Han ser da rask nok ud til 37 timer!

1. dec 2010, 14:00
Regeringen vil spare. Det skal nu gå ud over os syge, lyder det fra syg borger i fleksjob.

32-årige James Rickmann har leddegigt. Hans immunforsvar æder hans knogler og led. Siden han var fem år, har han haft kraftige smerter. Alligevel har han arbejdet 20 timer om ugen og tjent fuld løn siden 2003.

Det kan han, fordi han er ansat i et fleksjob, som kontoransat i kommunen. Chefen tager særlige hensyn til hans sygdom. Til gengæld får chefen noget af sin udgift til James Rickmanns løn betalt af det offentlige.

Men den ordning risikerer James Richmann at miste fremover. Regeringen har i dag fremlagt et lovforslag, der skal stramme loven om fleksjob. Kommunen skal fremover hvert femte år revurdere, om James Rickmann er blevet så rask, at han kan arbejde normalt.

Ren klapjagt

"Min sygdom bliver kun værre. Regeringens nye regler er ren klapjagt på syge borgere, der ellers bidrager til samfundet ved at arbejde. Den risikerer at jage folk væk fra arbejdsmarkedet. Det er stik mod regeringens egen politik," siger James Rickmann.

Han kalder lovforslaget fra regeringen provokerende og pinligt.

"Inden i er jeg meget syg, men man kan ikke se det på mig. Jeg frygter at blive kaldt rask, selv om jeg er syg. I så fald tvinger man mig på førtidspension, for jeg kan på ingen måde arbejde under normale vilkår. Og så bidrager jeg slet ikke længere til samfundet," siger James Rickmann.

James belastes psykisk

James Rickmann beskriver, at hans smerter svarer til, at et stoleben står oven på hans fod, og at der sidder en på stolen. Men smerten forsvinder blot ikke efter et øjeblik. Den er der permanent.

Derfor skal han arbejde på skånevilkår, hvor han kan møde, når han har færrest smerter. Han kan ikke sidde på kontoret en fuld arbejdsdag, da han får smerter efter en halv arbejdsdag og bliver meget træt.

"Det er jo ikke meningen, at arbejdet skal gøre mig så syg, at jeg må hjem i seng af træthed og smerter, når arbejdsdagen er omme. Ud over mine smerter skal jeg fremover belastes psykisk, fordi min indkomst bliver usikker. Det betyder også, at jeg får svært ved at få lån," siger James Rickmann.

Om fleksjob

GAMLE REGLER:

  • Du kan søge fleksjob, hvis du ikke har mulighed for at arbejde i det omfang, du kunne tidligere på grund af sygdom.
  • Med et fleksjob får du samme løn, som de andre på dit arbejde, selv om der skal tages særligt hensyn til dig.
  • Din chef får tilskud fra det offentlige, når han ansætter dig i et fleksjob.
  • Han kan få  halvdelen af din løn tilbage fra det offentlige eller to tredjedele.

NYE REGLER:

  • Hvert femte år skal kommunen tage stilling til, om en syg på fleksjob kan arbejde på normale vilkår.

  • Reglen gælder kun for dem, der fremover søger fleksjob eller de, som skifter fleksjob.