Han har Danmarks mest ensomme job

24. okt 2009
Mogens Gotlob er fyrmester. Et job der kræver, at man kan lide sit eget selskab.For han er helt alene om at nyde den smukke udsigt fra Røsnæs fyr.

Udsigten er af den slags, som gør digtere bløde i knæene og giver ejendomsmæglere dollartegn i øjnene.

Og så er den hverdag for 45-årige Mogens Gotlob, der har Danmarks mest ensomme job. For han er helt alene om at nyde den - fra sin udkigspost som fyrmester på Røsnæs fyr.

Hans arbejdsdage går bag de store vinduer i et lille træskur få meter fra Sjællands vestligste spids. Der sidder han og kigger ud over havet.

”Når jeg er på arbejde, bruger jeg tiden på at lade op til min fritid. Der er jeg sammen med masser af mennesker, så det er ikke noget problem at være ene mand på arbejdet,” forklarer han.
.
”Det lyder måske mærkeligt, men der er faktisk ikke to dage, der er ens,” siger han.

Ensomheden giver mening

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Mogens Gotlob bruger arbejdstimerne på at kigge på skibe. Og rapportere den sejlende trafik på vej ind eller ud af Storebælt. Og han føler, at de mange ensomme timer ved fyret giver mening.

”Jeg er jo en del af en større helhed, der sikrer skibene på havet i Danmark. Det betyder meget,” siger Mogens Gotlob, hvis kollegiale kontakt begrænser sig til de daglige korte telefonbeskeder til søværnet, der modtager hans meldinger om skibenes positioner ude på havet.

Mogens Gotlob er en venlig, smilende og imødekommende mand, der slet ikke virker som en enspænder. Men fyrmestre skal have en særlig psyke.

”Jobbet kræver jo, at man har nået til et sted i sit liv, hvor man kan lide sit eget selskab,” siger han med et skævt smil.

Fra katederet til fyret

Dagene på Røsnæs kan godt blive lidt lange. I gennemsnit er der 3 skibe at notere i timen. På stille dage eller i tåget og dårligt vejr er der ingen. For man kan jo ikke give besked om et skib, som man ikke kan se.

”Man skal jo have en ro i sig selv, så man ikke begynder at spekulere for meget. Ellers kan man nok godt blive lidt sær af det her job,” siger Mogens Gotlob.

Før han blev fyrmester arbejdede han som folkeskolelærer, men det var ikke uvorne unger i klasseværelset, der jagtede ham ud til ensomheden ved fyret

”Det var et tilfælde, at jeg endte herude,” fortæller han.

Det var manglende vikartimer i lærerjobbet, der fik ham til at søge job ved fyret. Dog ikke helt i blinde, Mogens Gotlobs far var også fyrmester i mange år.

”Så jeg vidste jo på forhånd lidt om, hvad jeg gik ind til,” siger han.

Alene på arbejde

Røsnæs fyr er bemandet døgnet rundt alle dage om året af seks mand.

I alt har Farvandsvæsnet 40 fyrmestre ansat på syv forskellige fyr fra Skagen til Bornholm.